Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία αποφάσισε, όπως μεταδόθηκε, να περιλάβει στη σχολική ύλη τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των γειτόνων της. Το υπουργείο Παιδείας της χώρας αποφάσισε όπως οι χάρτες και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και της «Πατρίδας των Αιθέρων» θα διδάσκονται στο μάθημα της Γεωγραφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
ΑΥΤΗ η απόφαση, καθόλου τυχαία και περιστασιακή, συνδέεται με αυτό που έχει ονομαστεί από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «το διδακτικό σύστημα του αιώνα της Τουρκίας».
ΕΙΝΑΙ σαφές ότι το τουρκικό κράτος βάζει στο παιχνίδι των γεωπολιτικών του επιδιώξεων του, την αύξηση την επιρροή και των εδαφών του και την εκπαίδευση. Την προώθηση, δηλαδή, μιας πολιτικής επιβολής διά της ισχύος του τουρκικού «οράματος».
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και μια απόφαση θα πρέπει να αξιολογείται μέσα στην χρονική συγκυρία, που λαμβάνεται. Και η συγκυρία, γεωπολιτική και όχι μόνο, καθορίζει προδήλως και τις αποφάσεις του καθεστώτος της Άγκυρας. Το τουρκικό ερντογανικό καθεστώς θέλει να διδάσκονται τα παιδιά τη λογική αυτή. Η παιδεία να είναι εναρμονισμένη με τις παράλογες και τις παράνομες διεκδικήσεις της κατοχικής δύναμης.
ΣΕ αυτή τη λογική θα αναπτυχθεί και θα εδραιωθεί το «δίκαιο» του αγώνα της Τουρκίας σε θάλασσα, έδαφος και ξηρά. Ο «τουρκικός αιώνας», το σχέδιο για την «μεγάλη Τουρκία», οικοδομείται από τα σχολεία και αποτελεί- αυτός είναι ο στόχος- βασική, κυρίαρχη ιδεολογική προσέγγιση στην κοινωνία, ανεξαρτήτως που ανήκει πολιτικά ο Τούρκος πολίτης.
ΜΕΣΑ σε αυτό το αφήγημα εντάσσεται και το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία διεκδικεί το Αιγαίο, το θεωρεί μέρος της επικράτειας της όπως και την Κύπρο βέβαια. Άλλωστε στην Κύπρο κατέχει διά της δύναμης των όπλων εδάφη εδώ και πενήντα χρόνια και τα κρατά σχεδόν ανενόχλητα. Όπως είναι γνωστό λεγόμενη διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως δικοινοτική διαφορά προσφέροντας άλλοθι στην κατοχική δύναμη.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολεία είναι ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων. Όχι τώρα αλλά ευρύτερα. Αφορά μια επεκτατική στρατηγική, την οποία θέλει το καθεστώς Ερντογάν να την καταστήσει κυρίαρχη στην τουρκική κοινωνία.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα φασιστικό καθεστώς, επεκτατικό και εν πολλοίς επικίνδυνο. Επικίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Κι αυτό δεν πρέπει να απασχολεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, που δέχονται απειλές, αλλά όλες τις χώρες της περιοχής.