Είχε γίνει γνωστό από τις 5/3, όταν αντιπροσωπία του ΑΔΜΗΕ είχε συνάντηση στη Λευκωσία με τον υπουργό Οικονομικών, πως ο νέος φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης ζήτησε την επίσπευση της λήψης, από την Κυπριακή Δημοκρατία, της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο της Great Sea Interconnector, που θα κατασκευάσει το έργο.
Με δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγράφηκε, χωρίς επώνυμες δηλώσεις, κάποια δυσφορία για τη μη οριστική τοποθέτηση της κυπριακής Κυβέρνησης, αλλά και για εκκρεμότητες ενώπιον των ρυθμιστών ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας για την τελική μεταβίβαση του έργου από τη EuroAsia στην Great Sea.
Επί του θέματος είχε τη σημασία της μια δημόσια δήλωση του κ. Κεραυνού, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του ΑΔΜΗΕ για επιτάχυνση: «Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», είπε ο υπουργός, «η πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουμε (στο κεφάλαιο), νοουμένου ότι θα εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις που έχουμε θέσει ως Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται περί ενός μεγάλου, πολύ ακριβού έργου και πρέπει να σταθμίσουμε όλες τις παραμέτρους και το οικονομικό κόστος αλλά και οποιοδήποτε ρίσκο είναι δυνατόν να αναληφθεί».
Εκείνες τις μέρες έγινε γνωστό πως υπήρξε συνεννόηση του υπουργού Ενέργειας με το επενδυτικό ταμείο TAQA, των ΗΑΕ, το οποίο επίσης ενδιαφέρεται για συμμετοχή στη διασύνδεση, για μια νέα μελέτη βιωσιμότητας. Η μελέτη είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί.
Στο μεταξύ, η δυσφορία του ΑΔΜΗΕ μάλλον αυξάνεται. Καθώς το έργο είναι σε εξέλιξη, αφού η Nexans έβαλε μπρος για κατασκευή του καλωδίου, άρχισαν και οι πληρωμές. Και θα γίνουν και άλλες σε συγκεκριμένα ορόσημα. Ακούμε πως μέσα στο επόμενο δίμηνο πρέπει να καταβληθούν σε εταιρείες ποσά ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ!
Αυτοί λοιπόν που θέλουν να μπουν στο έργο, μάλλον πρέπει να μπουν τώρα, για να συνεισφέρουν ανάλογα. Αυτό εκτιμά η στήλη ότι είναι το μήνυμα που στέλνει ο ΑΔΜΗΕ. Στον οποίο την πλειοψηφία διατηρεί το ελληνικό κράτος…
Την Παρασκευή, το energypress.gr δημοσίευσε ένα σχόλιο: «Φαίνεται ότι προς το παρόν μόνον ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται για να προχωρήσει το έργο. Οι ρυθμιστές (σ.Φιλ. ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ) καθυστερούν πάρα πολύ, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση στον Great Sea Interconnector, ενώ είναι γνωστό από τον Οκτώβριο ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει το έργο. Χωρίς αυτή τη μεταβίβαση δεν μπορεί να προχωρήσει η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης. Από την άλλη, υπάρχει σαφέστατη καθυστέρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση συμμετοχής της. Ενώ έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία τον Οκτώβριο ότι η είσοδος του ΑΔΜΗΕ θα γινόταν υπό την προϋπόθεση ότι και το Κυπριακό Δημόσιο θα γινόταν μέτοχος του έργου, καθώς είναι ένα έργο που ωφελεί κατά βάση την Κύπρο, εδώ και 6 μήνες η κυπριακή κυβέρνηση έκανε μια μελέτη για να δει αν το έργο είναι… καλό (ένα έργο που το στηρίζει από το 2011) και τώρα λέει ότι χρειάζεται να κάνει μια ακόμα μελέτη».
Από το κείμενο της energypress.gr δεν λείπει και μια προειδοποίηση, υπό μορφήν πληροφορίας του συντάκτη: «Μου λένε μάλιστα ότι, αν ο ΑΔΜΗΕ δει ότι οι ρυθμιστές καθυστερούν, θα απευθυνθεί αναγκαστικά στις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμιστές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, όχι απλά να υλοποιείται, αλλά να επιταχύνεται».
Η στήλη πληροφορείται από πηγή στην Κύπρο πως η καθυστέρηση στη μεταβίβαση οφείλεται στην ελληνική ΡΑΑΕΥ. Από την άλλη, είναι γνωστό πως το κυπριακό ΥΠΟΙΚ εδώ και χρόνια βλέπει με πολλή επιφύλαξη αυτό το έργο, που σήμερα εκτιμάται στα 1,9 δισ. Δεν γνωρίζουμε αν οι επφυλάξεις του υπουργείου εξακολουθούν να υφίστανται ακέραιες. Ούτε αν αυτές είναι δυνατό στο τέλος να διαφοροποιήσουν την προκαταρκτικά θετική τοποθέτηση της Κυβέρνησης για συμμετοχή στο έργο. Το βέβαιο είναι πως το Υπουργικό δεν έχει στα χέρια του αυτά που ζήτησε για να πάρει την τελική του απόφαση.