Το πλοίο με βοήθεια από την Κύπρο αναμένεται να φτάσει στα παλαιστινιακά εδάφη. Μετέφερε 200 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για τους αποκλεισμένους κάτοικους της Λωρίδας της Γάζας. Η ελπίδα είναι πως το πρώτο του ταξίδι θα ανοίξει ένα θαλάσσιο δρόμο για την ευρύτερη παράδοση προμηθειών.
Κάθε βοήθεια για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό είναι καλοδεχούμενη, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα είναι τραγική. Ήδη και πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων υπήρχε σοβαρό πρόβλημα και η επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων εξαρτιόταν από τις παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Μετά την 7η Οκτωβρίου τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα.
Η ανθρωπιστική βοήθεια, που υπόκειται στον έλεγχο και στην έγκριση του Ισραήλ, φτάνει με το σταγονόμετρο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπου η διανομή βοήθειας σε περίπου 300.000 ανθρώπους είναι στην πράξη αδύνατη, εξαιτίας των μαχών, των καταστροφών και των λεηλασιών.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι τρομακτικές. Ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και χωρίς νερό. Ήδη υπάρχουν αναφορές για νεκρά παιδιά από την πείνα και την αφυδάτωση. «Ταΐζω την κόρη μου με νερό, απλά για να μην πεθάνει. Δεν έχω άλλη επιλογή», περιέγραψε μια μητέρα. «Δολοφονούν τα παιδιά σε αργή κίνηση» τόνισε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children.
Η ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση βαραίνει το Ισραήλ που χρησιμοποιεί την πείνα ως εργαλείο πολέμου στην προσπάθειά του να λυγίσει τους Παλαιστινίους και να νικήσει τη Χαμάς. Δεν χωρά αμφιβολία πως οι ισραηλινές αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν την μεταφορά πολύ περισσότερων ποσοτήτων βοήθειας και να διασφαλίσουν πως οι άνθρωποι της Γάζας θα είχαν τα στοιχειώδη τουλάχιστον για να επιβιώσουν.
Δεν το κάνουν και χάνουν έτσι κάθε δίκαιο που είχαν να αντιδράσουν για τις θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κάθε φορά που καλείται το Ισραήλ να απαντήσει στις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες που διαπράττει ακούγονται οι ίδιες, ανούσιες πλέον δικαιολογίες πως η τρομοκρατική οργάνωση πρέπει νικηθεί και πως ότι γίνεται είναι στο πλαίσιο των κανόνων του πολέμου. Αυτό όμως που δεν αντιλαμβάνεται το Ισραήλ είναι πως προκειμένου να πολεμήσει το τέρας της Χαμάς, και το ίδιο μετατράπηκε σε τέρας.
«Θυμάμαι πολύ καλά τον τρόμο, το κρύο, την πείνα, που μου προκαλούσαν έντονους πόνους στο στομάχι. Δεν ξέραμε γιατί γίνονταν όλα αυτά». Θα μπορούσε να είναι η έκκληση ενός παιδιού από τη Γάζα. Δεν είναι. Είναι η φωνή ενός Ισραηλινού κοριτσιού που επέζησε από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και περιέγραψε τι έζησε εκεί.