Πρόσωπο της Ημέρας: Μάλλον αναμφίβολα, η Αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια, Τέιλορ Σουιφτ, για πολλούς λόγους. Πρώτος: Επάνω της ήταν στραμμένα χθες εκατομμύρια βλέμματα, στον τελικό του SuperBowl, του αμερικανικού ποδοσφαίρου, όπως το λένε, όπου ο σύντροφός της, Τράβις Κέλσε, είναι παίκτης των Kansas City Chiefs που κέρδισαν τους San Fransisco 49ερς πήραν το πιο σημαντικό έπαθλο στα αμερικανικά σπορ.
Η Σουίφτ, που έφτασε στο τσακ από το Τόκιο στο Λας Βέγκας, όπου έγινε ο τελικός, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι, οι οπαδοί του Τραμπ, τη μισούν. Πιστεύεται ότι η επίδρασή της μπορεί να παίξει ρόλο στις εκλογές. ΥΓ. Στον αγώνα ήταν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, που όμως έφυγε στεναχωρημένη, γιατί είναι φανατική οπαδός των ηττημένων 49ers.
Το απεχθές πρόσωπο της γηπεδικής βίας, που εκπορεύεται και από εμπρηστικές δηλώσεις ασυμμάζευτων παραγόντων των ομάδων. Μερικοί από αυτούς δεν έχουν καταλάβει ότι το αξίωμά τους (πρώην ή νυν) έρχεται πακέτο και με την υποχρέωση να αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους φιλάθλους.
Αλεξάντερ Στουμπ, 55, Φινλανδός συντηρητικός πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων, έναντι 48,4% του αντιπάλου του, πρώην υπουργού Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, του Πράσινου Κόμματος. Ο νέος πρόεδρος έχει σκληρή θέση κατά της Ρωσίας, με την οποία η χώρα του έχει μακρά σύνορα. Είναι η πρώτη εκλογική μάχη, από τότε που η Φινλανδία μπήκε στο ΝΑΤΟ. «Η απόφαση, για μένα, ήταν αδιαπραγμάτευτη από την στιγμή που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε.
Σούνταρ Πιτσάι, 55, γεννημένος στην Ινδία, Αμερικανός επιχειρηματίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Google, έδωσε μια ομιλία μου διήρκησε μόλις 60 δευτερόλεπτα, στα οποία όμως τα είπε όλα:
«Φανταστείτε πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι με 5 μπάλες που τις πετάτε στον αέρα προσπαθώντας να μην πέσουν. Μία από αυτές είναι από καουτσούκ και οι υπόλοιπες από γυαλί. Κάθε μία από τις πέντε μπάλες εκπροσωπεί ένα από τα εξής: Την εργασία, την οικογένεια, την υγεία, τους φίλους και την ψυχή.
Δεν θα αργήσετε να συνειδητοποιήσετε ότι η εργασία είναι μια λαστιχένια μπάλα. Όποτε πέφτετε, θα αναπηδήσετε πάλι, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τις άλλες μπάλες που είναι από γυαλί. Εάν πέσει μία από αυτές, δεν θα επιστρέψει ποτέ στην προηγούμενη μορφή της.
Θα καταστραφεί, θα σπάσει, θα σκορπιστεί σε κομμάτια…
Πρέπει να το γνωρίζεις αυτό και να προσπαθείς για το καλύτερο.
Διαχειριστείτε την εργασία σας αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, δώστε χρόνο να βεβαιωθείτε για την ειλικρίνειά σας. Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας. Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε και φροντίστε την υγεία σας.
Εάν κάτι από αυτά «σπάσει» και φύγετε εσείς, τίποτα πια δεν μπορεί να διορθωθεί…».
Μητροπολίτης Περγάμου, Ιωάννης Ζηζιούλας, 1931-2023. Από τις μεγάλες μορφές της εκκλησιαστικής μας παράδοσης. Κυκλοφόρησε στα αγγλικά, και συστήνεται ανεπιφύλακτα το βιβλίο του «Remembering the Future», («Ενθυμούμενοι το Μέλλον»). Μια πολύ σημαντική δουλειά, που προλογίζεται από τον Πάπα Φραγκίσκο (μαζί στη φωτό), που εκθειάζει την διεισδυτικότητά του σε θέματα πνευματικής και θεολογικής κληρονομιάς:
«Το να κρατάω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο του Μητροπολίτη Περγάμου, Ιωάννη Ζηζιούλα, σημαίνει ότι μπορώ ακόμα και τώρα να του σφίξω τα χέρια στο όνομα της φιλίας που μας ένωσε. Ένα μετά θάνατον βιβλίο, μου έρχεται ως σημάδι που πηγάζει από ένα παρελθόν που έχει απελευθερωθεί στο Μέλλον του Θεού….
Το εσχάτον χτυπά την πόρτα της καθημερινότητάς μας, αναζητά τη συνεργασία μας, λύνει τις αλυσίδες, ελευθερώνει τη μετάβαση σε μια καλή ζωή. Και είναι στο επίκεντρο του ευχαριστιακού κανόνα ότι για τον Ζηζιούλα η Εκκλησία “θυμάται το μέλλον”, συμπληρώνοντας όπως κάνει στα κεφάλαια αυτού του βιβλίου μια δοξολογία σε “Αυτόν που έρχεται”, μια θεολογία που έχει γράψει στα γόνατά του, στην προσδοκία…».
Πρόκειται για ένα αριστούργημα που γεφυρώνει τις διαφορές στην χριστιανική μας πίστη, και προσφέρει ελπίδα για το μέλλον. Μακριά από φανατισμούς.