Μια μεγάλη εκστρατεία υπό τον τίτλο «Ελευθερία στον Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, μια πολιτική λύση για το κουρδικό ζήτημα» διεξάγεται εδώ και μήνες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από επώνυμους ή ανώνυμους εξόριστους Κούρδους. Η εκστρατεία διεξάγεται και στην Κύπρο, κυρίως από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος», μετά από συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, ετοιμάζονται δράσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με αφορμή και την 25η επέτειο σύλληψης και απομόνωσης του μεγάλου Κούρδου ηγέτη, στις 15 Φεβρουαρίου. Ήταν την ίδια μέρα του 1999 όταν ο Οτσαλάν βρέθηκε με δεμένα μάτια σε χειροπέδες, από το Ναϊρόμπι της Κένυας σε τουρκικό αεροσκάφος, πριν καταλήξει στις φυλακές της Καλολίμνου (Ιμραλί) και δικαστεί για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Τη Δευτέρα, το Δημοκρατικό Κουρδικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) και το Κουρδικό Γυναικείο Κίνημα της Γαλλίας (TJK-F) ξεκίνησαν από τη γαλλική πρωτεύουσα μια μεγάλη πορεία διάρκειας 25 ημερών, η οποία θα καταλήξει στο Στραμβούργο και στις εκεί ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες. Την Τρίτη, οι πορευθέντες συγκεντρώθηκαν στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αχμέτ Καγιά» για να ανακοινώσουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη εκστρατεία αποστολής 100.000 καρτών στις φυλακές της Καλολίμνου στη θάλασσα του Μαρμαρά ως δράση για τον τερματισμό της απομόνωσης του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Κούρδοι και Κούρδισσες μετέβησαν, έπειτα, στο τοπικό ταχυδρομείο για να στείλουν τα δικά τους καρτ ποστάλ.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο εκπρόσωπος του CDK-F ανέφερε ότι πλησιάζει η επέτειος της παγκόσμιας συνωμοσίας εναντίον του Κούρδου ηγέτη και δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάστασή του εδώ και τρία χρόνια. Είναι αλήθεια ότι από τον Μάρτιο του 2021, ούτε οι δικηγόροι ούτε οι συγγενείς του Οτσαλάν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή μαζί του, χωρίς να τους δοθεί απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό από τις τουρκικές Αρχές. Ο Οτσαλάν, παρόλο που στο παρελθόν, σχολίαζε και κατέθετε την άποψή του για την εξέλιξη του κουρδικού κινήματος, παραμένει σε κελί απομόνωσης και δεν έχει επαφή ούτε με άλλους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εσχάτως στο νησί Ιμραλί.

Η Κύπρος θα μπορούσε να συμμετάσχει στην εκστρατεία για τον τερματισμό της απομόνωσης και την απελευθέρωση του Οτσαλάν, τη χρονιά ακριβώς που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Θα ήταν ιδιαίτερα συμβολικό η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, τα κόμματα, οι οργανώσεις, η κοινωνία, να έστελναν χιλιάδες καρτ ποστάλ στις φυλακές της Καλολίμνου, με παραλήπτη ασφαλώς τον Κούρδο ηγέτη. Θα αποτελούσε ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και μιας πολιτικής λύσης, την οποία ζητούν επίμονα οι Κούρδοι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποτελούσε μια σαφή καταγγελία παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που για εμάς εδώ στην Κύπρο έχουν τεράστιο νόημα. Μια τοποθέτηση υπέρ του δικαιώματος των Κούρδων για εθνικό αυτοπροσδιορισμό, αυτοδιάθεση και κράτος στα πανάρχαια εδάφη τους. Μια δήλωση αντίστασης και μια κραυγή αλληλεγγύης για όλους τους λαούς που πολεμούν -στα βουνά ή στις πόλεις- εναντίον του κτήνους που ονομάζεται τουρκικό φασιστικό κράτος. Μια υπενθύμιση του «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» που σημαίνει ή πρέπει να σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα μνημόσυνο της πατρίδας μας.