Μα πού βρήκαν τα 520 μεγαβάτ που υποτίθεται αγοράζει η ΑΗΚ με 11 σεντ την κιλοβατώρα και τα πωλεί 24 οι αγαπητοί στον Σύνδεσμο Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ);

Και ποιος τους είπε πως τα 11 σεντ που καθόρισε (με μεγάλη καθυστέρηση, είναι η ταπεινή μου γνώμη) η ΡΑΕΚ μετά από απόφαση της Κομισιόν ως πλαφόν στην αγορά πράσινου ρεύματος από την ΑΗΚ μάς είναι αρκετό ως καταναλωτές;

Αφού η ΑΗΚ παράγει και πωλεί πράσινο ρεύμα προς 5 σεντ την κιλοβατώρα, από πού κι ως που να υποχρεώνεται να αγοράζει ιδιωτικό πράσινο ρεύμα έστω προς 11 σεντ, τους τελευταίους επτά μήνες; Γιατί όχι φθηνότερα; Διότι τα προηγούμενα χρόνια υποχρεώθηκε να το αγοράζει σε περίπου διπλάσια τιμή, εις βάρος των συμφερόντων των πελατών της, και δεν είχε βγάλει κιχ ο ΣΑΗ. Δηλαδή, οι παραγωγοί που έχουν το υπερκέρδος από την στρεβλή μεταβατική αγορά πράσινου ρεύματος, από την οποία απουσιάζει ο πραγματικός ανταγωνισμός.

Ζητήσαμε στοιχεία από ανθρώπους της ΑΗΚ. Πόσα μεγαβάτ πράσινου ηλεκτρισμού αγοράζονται από την ΑΗΚ;

Μας δόθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία:

1. 35 μεγαβάτ από τα πάρκα που αδειοδοτήθηκαν επί Χριστόφια μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού και έδωσαν τιμές που χαμηλότερες τους δεν είδαμε από τότε. Επωφελήθηκε κατά διαστήματα και το Ταμείο ΑΠΕ, καθώς η ΑΗΚ το αγόραζε σε τιμή κόστους αποφυγής. Από τον Ιούλιο ’23, η ΡΑΕΚ αποφάσισε να βάλει πλαφόν 11 σεντ.

2. 42 μεγαβάτ από ΑΠΕ που είχαν υπογράψει συμβόλαια με το Ταμείο ΑΠΕ για τιμή ανά κιλοβατώρα. Πολύ πιο ψηλή από το μέσο κόστος της ΑΗΚ. Από τον Ιούνιο ’23 πωλούν και αυτοί 11 σεντ, αλλά πληρώνονται το υπόλοιπο που προβλέπει το συμβόλαιό τους από το Ταμείο ΑΠΕ, από εμάς δηλαδή.

3. 157,5 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα. Τα συμβόλαια των αιολικών προέβλεπαν 16,6 σεντ την κιλοβατώρα. Από τον Ιούνιο η ΑΗΚ το αγοράζει προς 11 σεντ και οι αιολικοί παίρνουν τα υπόλοιπα από το Ταμείο ΑΠΕ.

4. 6 μεγαβάτ από βιομάζα. Την αγόραζε η ΑΗΚ στο ύψος του κόστους αποφυγής (το οποίο πήγε και 24 και 25 σεντ ή και παραπάνω) και τώρα μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ το αγοράζει 11 σεντ.

Όλα τα προαναφερθέντα μεγαβάτ μάς κάνουν 240. Όχι 520 που έγραψε χθες στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ανταγωνιστικής Αγοράς.

Υπάρχουν όμως και 42 μεγαβάτ από συστήματα Net Billing (συμψηφισμός λογαριασμού). Για αυτοπαραγωγή. Όχι για παραγωγή προς εμπορία ρεύματος. Πληρώνονταν έως πριν 7 μήνες με κόστος αποφυγής και τώρα έπεσαν στα 11 σεντ. Αλλά οκ, ας τα προσθέσουμε και αυτά και πάμε στα 282 μεγαβάτ. Μεγάλη διαφορά από τα 520 που λέει ο ΣΑΗ, ο οποίος προφανώς ο πονηρούλης πρόσθεσε και τα 220 μεγαβάτ οικαικών φωτοβολταϊκών (Net metering) που δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται. Τυγχάνουν δανεισμού και επιστροφής.

Επαναλαμβάνουμε πως όλα αυτά τα ιδιωτικά πράσινα μεγαβάτ αγοράζονταν από την ΑΗΚ στις τιμές που κόστιζε η παραγωγή από πετρέλαιο, παρόλο ότι το δικό τους κόστος παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερο. Και μόνο τον Ιούνιο του ’23 έβαλε το πλαφόν η ΡΑΕΚ (όταν άναψε το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και έπεσαν στα 11 σεντ την κιλοβατώρα. Και παραμένουν κερδοφόροι.

Ξέρουν αλλά το κρύβουν

Τι λέει τώρα ο Σύνδεσμος Ανταγωνιστικής Αγοράς; Λέει πως η ΑΗΚ αγοράζει το πράσινο ρεύμα προς 11 σεντ την κιλοβατώρα και το πουλά π.χ. 24 σεντ την κιλοβατώρα.

Ξέρουν πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά ισχυρίζομαι πως προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Η ΑΗΚ όντως αγοράζει από τον Ιούνιο του ’23 προς 11 σεντ την κιλοβατώρα. Αλλά ΔΕΝ πωλεί όσα πουλούσε πριν το πλαφόν του Ιουνίου. Από την πρώτη μέρα που μειώθηκε η τιμή της πράσινης κιλοβατώρας μειώθηκε και η τιμή της κιλοβατώρας της ΑΗΚ.

Ξέρετε πολύ καλά φίλοι του ΣΑΗ ότι μειώθηκε η κιλοβατώρα και γιατί μειώθηκε. Μειώθηκε γιατί βάζοντας μέσα στο συνολικό μείγμα παραγωγής της η ΑΗΚ τα 240 ή 282 μεγαβάτ με 11 σεντ, πέφτει η μέση χρέωση όλων των κιλοβατώρων, ακόμα και εκείνων που παρήχθησαν με πετρέλαιο. Συνεπώς, το θέμα μας, κύριοι του ΣΑΗ, δεν είναι πόσο πουλά η ΑΗΚ (είναι ακριβή το ξέρουμε, επειδή παράγει με πετρέλαιο, αυτό που δεν «ξέρουμε» είναι γιατί είστε και εσείς ακριβοί που παράγετε με ήλιο και αέρα) αλλά πόσο θα πουλούσε αν δεν έβαζε στο μείγμα της έστω τα 282 μεγαβάτ από ΑΠΕ προς 11 σεντ, ενώ το δικό της κόστος καυσίμου είναι 20-22-24 σεντ. Θα πωλούσε ακριβότερα, αγαπητοί.

Και όταν πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας ζήτησε στοιχεία από την ΑΗΚ Προμήθεια πόσο άλλαξε η τιμή μετά το πλαφόν της ΡΑΕΚ για 11 σεντ, απάντησε γραπτώς και επίσημα ότι μειώθηκε για όλους τους καταναλωτές περίπου 1,5 σεντ την κιλοβατώρα. Συνεπώς, οι καταναλωτές της ΑΗΚ (περιλαμβανομένων των οικιακών) είχαν κάποιο όφελος από το πλαφόν της ΡΑΕΚ. Μπορεί ο ΣΑΗ να μας υποδείξει ΕΝΑΝ οικιακό καταναλωτή που επωφελήθηκε τιμολογιακά από τη δική τους παραγωγή ή προμήθεια, έστω στις τιμές υπερκέρδους που το πωλούν σε κάποιους εμπορικούς καταναλωτές;

Υπάρχουν όμως και περίπου 265 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας (φωτοβολταϊκά) που τυγχάνουν εμπορίας στη λεγόμενη μεταβατική ρύθμιση. Δεν θα επαναλάβουμε πόσο παράγουν και πόσο πουλούν. Θα πούμε ότι το περίσσευμα ενέργειας που έχουν οι συμμετέχοντες στη μεταβατική (αυτοί με τα υπερκέρδη) το πουλούν στην ΑΗΚ (και το αγοράζει υποχρεωτικά) σε τιμή κόστους αποφυγής. Δηλαδή, σε τιμή διπλάσια περίπου από το πλαφόν που έβαλε η ΡΑΕΚ σε όλους τους άλλους παραγωγούς από ΑΠΕ.

Είναι σαφές πως:

1. όση περισσότερη ενέργεια ΑΠΕ καταλήγει στην ΑΗΚ (π.χ. αν πάει στην ΑΗΚ και η παραγωγή της μεταβατικής, λέμε τώρα), τόσο πιο φθηνό θα είναι το ρεύμα για όλους τους πελάτες της ΑΗΚ και όχι μόνο λίγους εμπορικούς.

2. όση περισσότερη ενέργεια από φωτοβολταϊκά αφεθεί να παράξει η ίδια η ΑΗΚ, τόσο πιο φθηνή θα είναι. Εξού και πουλά από το Ακρωτήρι 5 σεντ την κιλοβατώρα, στο 1/4 περίπου της τιμής που πωλούν οι «ανταγωνιστές» στη μεταβατική ρύθμιση.

3. όση περισσότερη πράσινη ενέργεια αφεθεί να αγοράζει η ΑΗΚ από ιδιώτες παραγωγούς μέσω πραγματικής ανταγωνιστικής – διαγωνιστικής διαδικασίας, τόσο πιο φθηνή θα είναι για όλους μας.

4. όσο παρατείνεται η λειτουργία της μεταβατικής ρύθμισης αγοράς ηλεκτρισμού, τόσο το χειρότερο για όλους.

5. όσο πιο ακριβό είναι το ρεύμα της ΑΗΚ ανά κιλοβατώρα, πάνω χαρά των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών στη μεταβατική ρύθμιση, κι ας κλαψουρίζουν υποκριτικά. Διότι πωλούν στους εμπορικούς πελάτες τους με τη φόρμουλα «τιμή ΑΗΚ πλην κάτι τις».