Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι υπουργοί πάνε κι έρχονται, η Γιαννάκη, όμως, μένει. Διαφεντεύει στο υπουργείο Υγείας με τις ευλογίες των πολιτικάντηδων. Η μοναδική η οποία τόλμησε να της τρίξει τα δόντια, η Πόπη Κανάρη, πλήρωσε το τίμημα της τόλμης της με έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Μπορεί να πέρασαν πέντε μέρες από τον θορυβώδη ανασχηματισμό, ωστόσο, η περίπτωση του υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη. Για δύο λόγους. Πρώτον, για την προκλητική συμπεριφορά της γενικής διευθύντριας του υπουργείου. Δεύτερον, για το γεγονός ότι και η συγκεκριμένη μονόπλευρη καρατόμηση χρεώνεται στα αρνητικά του Προέδρου.
Όσον αφορά το πρώτο, ουδόλως απαρατήρητη πέρασε η στάση της κυρίας Γιαννάκη τόσο στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όσο και κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Υγείας από την τέως υπουργό στο νέο.
«Πολύ καλά έπραξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης» ήταν η απάντηση της κ. Γιαννάκη όταν την ρώτησαν για τον ανασχηματισμό και για την αλλαγή στο υπουργείο Υγείας. Δεν μπόρεσε να κρύψει την απέχθειά της για την Πόπη Κανάρη. Βεβαίως, τα όποια αισθήματα της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Υγείας, ποσώς μας ενδιαφέρουν.
Εκείνο το οποίο πραγματικά μας ενδιαφέρει, όμως, είναι το γεγονός της παρέμβασης μιας τεχνοκράτισσας σε ένα καθαρά πολιτικό θέμα. Και μάλιστα, με μομφή κατά της μέχρι προ μερικών ωρών (τη δεδομένη στιγμή του σχολιασμού) πολιτικής της προϊστάμενης. Μια παρέμβαση η οποία γέννησε μείζον ηθικό ζήτημα για την κ. Γιαννάκη, αφού η θέση της δεν της επιτρέπει οποιονδήποτε πολιτικό σχολιασμό δημοσίως. Ντροπή!
Εξίσου προκλητική και η θεατρική παράσταση η οποία στήθηκε στο υπουργείο Υγείας κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου. Μια εξόφθαλμα ψυχρή και τυπική διαδικασία, που αν δεν ήταν υποχρεωτική, σίγουρα δεν θα γινόταν. Αποκορύφωμα ο τελευταίος ασπασμός!
Ένα φιλί στον αέρα και εξ αποστάσεως έδωσε η κ. Γιαννάκη στην κ. Κανάρη. Ανέδειξε την απύθμενη αντιπάθεια. Σαφώς, θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθεί παρά να γίνει περίγελος σε όλο το φιλοθεάμον κοινό, το οποίο παρακολουθούσε δια τηλεοράσεως την κωμική σκηνή.
Πίσω, όμως, από την κωμικοτραγική κατάσταση κρύβεται ένα άκρως ουσιαστικό θέμα. Εκείνος ο οποίος έχει κάνει πανίσχυρη την κ. Γιαννάκη με αποτέλεσμα να παραμένει επί 9 ολόκληρα χρόνια (τα συμπληρώνει τον επόμενο μήνα) στη γενική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Τον επισήμανε αρκετές φορές η στήλη και τον επαναλαμβάνει. Εκεί καταλήγουν όλα τα αιτήματα και όλα τα παράπονα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών. Και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Και η γενική διεύθυνση του υπουργείου Υγείας δίδει μέγιστη σημασία. Οπότε, γιατί να μην την στηρίζουν;
Όταν το περασμένο καλοκαίρι προέκυψε το περιβόητο θέμα της αμφισβήτησης των πτυχίων της κ. Γιαννάκη, απέφερε υπενθυμίζουμε, σύγκρουση κορυφής στο υπουργείο Υγείας ανάμεσα στην υπουργό και την γενική διευθύντρια. Ένα γεγονός το οποίο πήρε φυσιολογικά διαστάσεις και προκάλεσε τριγμούς και στην Κυβέρνηση.
Τότε ήταν που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε και τις δύο στο Προεδρικό. Υπενθυμίζουμε επίσης, διότι έχει σημασία, ότι εκείνο το οποίο διέρρεαν κύκλοι του Προεδρικού ήταν η “οργή” του Προέδρου. Αναμενόμενο ήταν να σχηματισθεί η εντύπωση ότι θα ακολουθούσε μια δυναμική έως και εκρηκτική αντίδραση του Προέδρου. Αντ’ αυτού, στην περιώνυμη συνάντηση των τριών στο Προεδρικό, ο κ. Χριστοδουλίδης περιορίστηκε σε απλές νουθεσίες προς τις δύο, ώστε να συνεργαστούν για να αποδώσει έργο το υπουργείο Υγείας.
Καμία λύση στο πρόβλημα των πτυχίων. Το έκρυψε κάτω από το χαλί. Κανένα μέτρο είτε για τη μια είτε για την άλλη κυρία του Υγείας, παρά το ότι η σύγκρουσή τους είχε προκαλέσει τριγμούς στην Κυβέρνηση. Εκείνο, όμως, που δεν γνωρίζει η κοινωνία των πολιτών και η στήλη αισθάνεται ανάγκη να την ενημερώσει, ήταν το τι διέρρεαν κύκλοι του Προεδρικού για την περίφημη συνάντηση των τριών και ποιο μέτρο θεωρείτο επιβεβλημένο.
«Αν πρέπει να φύγει κάποιος, τότε πρέπει να φύγουν και οι δύο» ήταν η θέση την οποία πηγή του Προεδρικού μετέφερε στη στήλη τότε. Η εξέλιξη γνωστή. Ποτέ δεν έφυγαν και οι δυο. Έφυγε μόνο η Κανάρη. Βλέπετε, δεν είχε καν κομματικές πλάτες και ήταν εύκολο θύμα. Η Γιαννάκη παραμένει, παρά το ότι προ μηνών είχε προηγηθεί μετακίνηση γενικών διευθυντών των υπουργείων.
Η κατάληξη αποτελεί κι αυτή κατόρθωμα του Προέδρου. Ξεκάθαρη ατολμία! Εννιά χρόνια κύριε Πρόεδρε! Η ανάγκη μετακίνησης των γενικών διευθυντών αφορά όλους εκτός από την Γιαννάκη. Ο λόγος, άκρως προσβλητικός για όλους τους πολιτικάντηδες! Κατακαημένη Κύπρος…