Είναι το μουσικό και όχι μόνο φαινόμενο της εποχής μας. Η Τέιλορ Σουίφτ, η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια δημιουργεί πάταγο σε ό,τι και αν κάνει.
Οι πωλήσεις των τραγουδιών της σπάνε κάθε ρεκόρ, οι συναυλίες της με τα πανάκριβα εισιτήρια γίνονται sold out. Eπηρεάζει την οικονομία όπως και την πολιτική. Ήταν αρκετή μια έκκλησή της, για παράδειγμα για να στείλει χιλιάδες νέους στις ΗΠΑ να γραφτούν για πρώτη φορά στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν. Και ναι, διδάσκεται πλέον ως μάθημα στα πανεπιστήμια, υπό ποικίλες προσεγγίσεις και μέσα από διαφορετικά πρίσματα: αλλού ως αντικείμενο λογοτεχνίας, αλλού ως μάθημα κοινωνικής ψυχολογίας και αλλού μέσα από τις πρίσμα της επιχειρηματικότητας.
Όλα γύρω της συνηγορούν υπέρ του ότι πρόκειται για ένα από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της ποπ κουλτούρας, τουλάχιστον αυτό το διάστημα. Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία της. Σε αυτούς δύσκολα κάποιος θα συμπεριελάμβανε τον Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όμως ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναζητώντας απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχής, ιδιαίτερα των νέων, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου σκέφτηκε να επιστρατεύσει την Αμερικανίδα τραγουδίστρια. «Κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία καλύτερα από τους νέους όπως έχει ήδη αποδειχθεί, από την Τέιλορ Σουίφτ», δήλωσε προσθέτοντας ότι κάποιος από την ομάδα της θα μπορούσε να της μεταφέρει το αίτημα να των Ευρωπαίων για να συνδράμει.
Θα είχε στα αλήθεια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν η Τέιλορ Σουίφτ μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να αυξήσει τη συμμετοχή σε μια γενικά αδιάφορη εκλογική διαδικασία. Είναι πολύ πιθανόν, πάντως, πώς αν τους το ζητήσει οι εκατομμύρια Swifties, όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της θα ανταποκριθούν και θα προσέλθουν για να ψηφίσουν.
Ακόμη όμως και αν η συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου αυξηθεί, αυτό δεν θα σημαίνει πως ξαφνικά η ΕΕ θα γίνει ελκυστική ή ότι οι Ευρωπαίοι θα νοιάζονται περισσότερο για αυτή. Προκειμένου να συμβεί αυτό χρειάζονται πολύ περισσότερα από την λάμψη και τις εκκλήσεις ενός καλλιτέχνη, οποιοσδήποτε και να είναι αυτός.
Η ΕΕ εδώ και χρόνια απομακρύνεται από τους πολίτες της. Η κριτική και η γκρίνια για τον τρόπο λειτουργίας της και τις αποφάσεις που παίρνει όλο και αυξάνονται. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή πλεύσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με συνειδητή προσπάθεια οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών να ακούγονται περισσότερο το παιχνίδι είναι χαμένο. Και καμιά Τέιλορ Σουίφτ δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.