Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ποιος υπουργός κάθεται σε μια καρέκλα, αφού είναι τόσο βραδυκίνητη η κρατική μηχανή που δύσκολα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κι όμως η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αποδεικνύει το αντίθετο κάνοντας, μάλιστα, αθόρυβη δουλειά χωρίς τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος που χειρίζεται τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν τα σχολεία της Λάρνακας, που προκύπτουν κυρίως λόγω υπερπληθυσμού. Οι φορείς της Λάρνακας εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζητούσαν από το Υπουργείο Παιδείας, όταν πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο Πρόδρομος Προδρόμου, τη δημιουργία Γυμνασίου στη γη της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής, που αποκτήθηκε πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια από το ΥΠΑΝ γι’ αυτόν τον σκοπό.
Η απάντηση που λάμβαναν ήταν για χρόνια αρνητική. Μάλιστα στην τελευταία αρνητική απάντησή του το 2022 το Υπουργείο Παιδείας και παρά το γεγονός πως τα γερασμένα και γεμάτα κτηριακά προβλήματα Γυμνάσια της Λάρνακας είχαν αρχίσει να γεμίζουν λυόμενες αίθουσες, ενημέρωνε τη Σχολική Εφορία της πόλης πως διενεργεί μελέτη για να… διαφανεί κατά πόσον υπάρχει ή όχι ανάγκη για νέο Γυμνάσιο στη Λάρνακα. Στην ίδια επιστολή ανακοινωνόταν, επίσης, πως τελικά είχε αποφασιστεί γενική αναβάθμιση του Γυμνασίου Δροσιάς, έναντι δαπάνης €3 εκατ.
Έπειτα από αρκετές επισκέψεις στη Λάρνακα και συσκέψεις με εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς και τους οργανωμένους γονείς, η υπουργός Παιδείας έδωσε οδηγίες για την ετοιμασία μελέτης για την ανέγερση νέου Γυμνασίου στον χώρο της Διανελλείου, προκειμένου να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της πόλης. Παρόλο που η απόφαση θα εξαρτηθεί από την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθεί είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μια σοβαρή προσπάθεια για αξιοποίηση της γης που αποκτήθηκε έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε η υπουργός Παιδείας και τα προβλήματα υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν δημοτικά σχολεία στις ραγδαία αναπτυσσόμενες κοινότητες της Ορόκλινης και των Λιβαδιών. Παρά το γεγονός πως αποφασίστηκε η ανέγερση περιφερειακού δημοτικού στα όρια των δύο κοινοτήτων, όταν έκαναν αποχή από τα μαθήματα στην Ορόκλινη έσπευσε επί τόπου, αντιλήφθηκε τις μεγάλες ανάγκες και ικανοποίησε το αίτημα των γονιών. Όταν δε εξαγγέλθηκαν μέτρα για την απίστευτη ηχορύπανση στο Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο, λόγω της αντισεισμικής αναβάθμισης, πήγε στο σχολείο και αποφασίστηκαν αμέσως μέτρα προκειμένου να μην επηρεάζεται η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως η κ. Μιχαηλίδου έχει λευκή επιταγή, αφού τα προβλήματα στον τομέα της παιδείας παραμένουν πολύ σοβαρά. Ωστόσο, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά και οφείλουμε ως δημοσιογράφοι να της το πιστώσουμε, όπως και το γεγονός πως σχεδόν πάντα για εξειδικευμένα θέματα παιδείας παραπέμπει για δηλώσεις στον αρμόδιο λειτουργό του ΥΠΑΝ, χωρίς να την ενδιαφέρει η προσωπική της προβολή, πράγμα σπάνιο.
Τώρα η Λάρνακα αναμένει τα ίδια αντανακλαστικά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το σημαντικότερο εκπαιδευτικό αίτημά της, που είναι η δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σύντομα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει ενώπιον του τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το ΤΕΠΑΚ και πλέον θα φανεί εάν θα υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση.