Μνήμες Φουκουσίμα ξύπνησαν τα 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν την πρωτοχρονιά τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κτήρια καταστράφηκαν, δρόμοι διαλύθηκαν και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 50 νεκρούς.

Ένας αριθμός που θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αν ληφθεί υπόψη ότι πολύ μικρότερα ρίχτερ έχουν ισοπεδώσει πολλές περιοχές σε διαφορετικές σεισμικές δονήσεις. Όντας, όμως μια ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα, η Ιαπωνία έχει λάβει πολύ σοβαρά μέτρα θωράκισης έναντι των σεισμών, τα οποία δεν εξαντλούνται στη θωράκιση των κτηρίων και στην εκπαίδευση των κατοίκων ώστε αντιδρούν άμεσα αλλά και στην πρόληψη, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.

Αυτόπτης μάρτυρας του σεισμού ήταν ο Έλληνας σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος που έτυχε να βρίσκεται στη χώρα. Μιλώντας σε διάφορα ελληνικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψε πως ο ίδιος έζησε τον σεισμό. Ανάμεσα σε όσα είπε ξεχωρίζει το ότι ένα λεπτό πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος έφτασε προειδοποιητικό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα για επερχόμενο σεισμό. H Ιαπωνία έχει εγκαταστήσει ένα πυκνότατο δίκτυο εντασιομέτρων, ειδικών συσκευών που εντοπίζουν αμέσως την ένταση ενός σεισμού σε κάθε τοποθεσία. Χάρη σε αυτό μπόρεσαν να προειδοποιήσουν για το σεισμό.

Περιέγραψε πως στη συνέχεια στάλθηκαν και άλλα μηνύματα. Για το τσουνάμι που ευτυχώς δεν αποδείχτηκε καταστροφικό, με οδηγίες και συνεχείς ενημερώσεις για την εξέλιξη της κατάστασης. Δεν χάθηκε καθόλου χρόνος, δεν προκλήθηκε πανικός και οι πολίτες ήταν συνεχώς ενημερωμένοι από τη σωστή πηγή, κάτι που προφανώς πρέπει να λειτούργησε θετικά στο να μην υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

H Ιαπωνία επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για αντισεισμική τεχνολογία και πολιτική προστασία. Για αυτό και κάθε φορά που η γη κουνιέται ελαχιστοποιεί τις απώλειες, τουλάχιστον τις ανθρώπινες.

Ίσως μερικοί να αναρωτηθούν ένα ή δύο λεπτά τι μπορούν να εξυπηρετήσουν. Και όμως μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή ή στο θάνατο. Κάποιοι να προλάβουν να καλυφθούν, να απομακρυνθούν από επικίνδυνα σημεία. Μέσα μαζικής μεταφοράς να σταματήσουν, να κατεβούν διακόπτες για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές.

Καταστροφές πάντα θα συμβαίνουν. Το θέμα είναι τι ακολουθεί και κυρίως τι προηγείται. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας δείχνει πως οι συνέπειες μπορεί να είναι μικρότερες αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν θα σταματήσουν τις πλημμύρες, μπορούν όμως να τις περιορίσουν. Οι πυρκαγιές δεν θα κατακάψουν τόσες εκτάσεις αν προηγηθούν καθαρισμοί. Και οι σεισμοί θα σκοτώσουν λιγότερους αν υπάρχει ενημέρωση, οργάνωση και στο βαθμό που γίνεται προειδοποίηση.