ΔΥΟ εξελίξεις για το μεταναστευτικό σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Εν πρώτοις, πρέπει να αναφερθεί η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ δυο κορυφαίων θεσμών της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη διαχείριση της μετανάστευσης, που όπως σημειώνεται «πρέπει να γίνεται με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο».
Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ συμφωνία κατέστη δυνατή μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, ωστόσο προϋποθέτει έγκριση από τα όργανα των δυο αυτών θεσμών. Γίνεται λόγος για δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ώστε να μοιράζονται τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου μεταξύ τους, να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες παραχώρησης ασύλου, επιστροφής μεταναστών/αιτητών στις χώρες τους και φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτή η εξέλιξη αν και είναι σημαντική για την Ευρώπη, ωστόσο, δεν αφορά την Κύπρο επειδή δεν έχει χερσαία σύνορα.
ΤΗΝ ίδια ώρα, το υπουργικό Συμβούλιο στη Λευκωσία αποφάσισε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Και σε σχέση με την επιστροφή, επαναπροώθηση αλλά την αυστηροποίηση, τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα, τα οποία σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Παράλληλα, για προφανείς λόγους, η καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου να γίνεται μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.
ΜΕΣΑ σε αυτές τις εξελίξεις υπάρχει και μια άλλη διάσταση, που αφορά τις μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι στιγμής στο θέμα των νέων αιτήσεων ασύλου. Όπως είπε, το 2023 έχουν μειωθεί στο μισό οι αφίξεις μεταναστών, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Υπάρχει μια αύξηση στις θαλάσσιες ροές, αλλά παρ’ όλη την αύξηση στις αφίξεις διά θαλάσσης, μέχρι στιγμής υπάρχει μείωση 50% στις συνολικές αφίξεις και 80% αύξηση στις επιστροφές που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Πέρσι οι επιστροφές ήταν περίπου 5.500, φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 11.000 και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει και το ποσοστό των επιστροφών επί των αφίξεων φτάνει στο 105%», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.
ΤΟ μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Κάποια κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, φορτώνονται περισσότερο βάρος. Αυτό, όμως, το βάρος πρέπει να καταμεριστεί στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης. Στην πράξη κι όχι στα λόγια. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως χρειάζονται πολιτικές και δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Θέλουμε δε να πιστεύουμε ότι τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης θα αποδώσουν, θα φέρουν αποτελέσματα, σε ένα ζήτημα, που απασχολεί την κοινωνία.