Στην αρχή, φάνηκε υπερβολικό. Αλλά το ρεπορτάζ ήταν ξεκάθαρο: Θετική η Κυπριακή Δημοκρατία στη νομιμοποίηση της παρακολούθησης δημοσιογράφων. Μας έπεισε, ολοκληρωτικά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που βγήκε να πει ότι δήθεν «είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει». Εκεί φάνηκε και η αθλιότητα της σκέψης τους. Μεταξύ άλλων, άφησε και μια εξαίρεση για να μην πούμε μετά ότι δεν μας το είπε. Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, τάχθηκε υπέρ του άρθρου 4 «που προνοεί την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης». Με την εξαίρεση (!) «για λόγους διερεύνησης πολύ σοβαρών εγκλημάτων και υπό πολύ σοβαρές προϋποθέσεις».
Δεν μας είπε ποιος θα κρίνει αυτούς τους λόγους –«εθνική ασφάλεια» τους ονομάζει η Γαλλία, αλλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον «Φ», υπάρχει ελαστικότητα ως προς το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί η φράση και να κρίνει ο οποιοσδήποτε πότε συντρέχει λόγος παρακολούθησης των δημοσιογράφων. Πρόκειται για άρθρο ανάμεσα σε κανονισμούς που συζητούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ρυθμιστούν κανονισμοί για την προστασία της ελευθεροτυπίας. Κάποιες χώρες προωθούν το άρθρο 4 το οποίο νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις -Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Σουηδία, Φιλανδία και Μάλτα υποστηρίζουν αυτό το άρθρο. Κανονισμός που θα υπερισχύσει των εθνικών νομοθεσιών, αν εγκριθεί από την ΕΕ.
Με απλά λόγια, οι κυβερνήσεις που αποδέχονται το άρθρο 4, δεν ενδιαφέρονται για την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών αλλά θέλουν να μπορούν να τοποθετούν κοριούς σε συσκευές δημοσιογράφων για ψύλλου πήδημα. Ναι, για ψύλλου πήδημα. Νομιμοποιείται, με αυτό τον τρόπο, η παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο, όποτε καπνίσει στον τάδε πρόεδρο ή στον δείνα υπουργό, πλαισιωμένο με κάποιο περιτύλιγμα. Έτσι, ακυρώνεται η ελευθεροτυπία από τους ίδιους κανονισμούς που υποτίθεται επιδιώκουν να την προστατεύσουν. Για να φοβάται ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος να εκφράσει αντιπολιτευτικό λόγο ή να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση είτε για εθνικά είτε για άλλα ζητήματα, μήπως και τους «υποχρεώσει» να τον παρακολουθήσουν.
Σάμπως και κρύβει φοβερά μυστικά η κυπριακή κυβέρνηση που δεν ξέρει τι της γίνεται και φταίνε οι δημοσιογράφοι που θέτουν ερωτήματα. Ή λες και θα ξεσκεπάσει πράκτορες της Τουρκίας μέσω αυτών των παρακολουθήσεων για τις οποίες… δεν καταλάβαμε καλά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τα φερέφωνά του. Εν πάση περιπτώσει, είτε περάσει είτε δεν περάσει αυτό το άρθρο, ας είναι αφορμή για να γίνει πιο ξεκάθαρη η σχέση εξουσίας και δημοσιογράφων. Για να μην υπάρχει παρανόηση στην αλληλεξάρτηση και στη διαφάνεια που οφείλουν να τηρούν οι πολιτικοί και οι βαστάζοι τους. Δεν είμαστε φίλοι, συνεργάτες ή συνάδελφοι. Τρανή απόδειξη, η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό το απαράδεκτο άρθρο παραβίασης της ελευθεροτυπίας.