Τέσσερα εκατομμύρια ζήτησαν οι βουλευτές από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό για το ’24 για τις ανάγκες συνοδών ασθενών που στέλνονται στο εξωτερικό. Το αίτημα απορρίφθηκε κι ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, απάντησε πως «πρόκειται για απλουστεύσεις και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις». Ο δε Πρόεδρος, απαντώντας σε επιστολή της προέδρου της Βουλής, στην οποία σημειώνεται πως «είναι λυπηρό να δαπανούμε εκατοντάδες εκατομμύρια σε αυξήσεις και προσλήψεις, αλλά την ίδια ώρα να μην μπορούμε να στηρίξουμε τις οικογένειες των ασθενών τη στιγμή που το έχουν ανάγκη», απάντησε πως «θα ετοιμαστεί ειδικό σχέδιο στη βάση κριτηρίων».
Μέχρι τότε, η/ο σύζυγος μπορεί να αφήσει τη δουλειά και τα παιδιά για να μεταβεί, με έξοδα της οικογένειας ή με φιλανθρωπίες, στο εξωτερικό για να είναι δίπλα στο/στη σύζυγο για όσο χρειαστεί. Η μητέρα ή ο πατέρας, να αφήσουν την οικογένεια ώστε να είναι δίπλα στο παιδί τους, για το οποίο δεν υπήρχε θεραπεία στην Κύπρο. Κι όταν όλα τελειώσουν, με την ελπίδα πάντα προς το καλό, να έχουν χάσει όλη τους την περιουσία ή να χρωστούν για δάνεια που έκαναν. Εκτός, κι αν κάποιοι κινητοποίησαν άλλους συνανθρώπους που συνέδραμαν την οικογένεια, εν τη απουσία κρατικής μέριμνας.
Τέσσερα και κάτι εκατομμύρια ζήτησαν κι οι γεωργοί (πατατοπαραγωγοί και σιτοπαραγωγοί) απειλώντας πως θα κατέλθουν έξω από το Προεδρικό με τα τρακτέρ τους. Κι ο υπουργός Γεωργίας τους διαμήνυσε πως αν το κάνουν, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε σεντ. Το έκαναν όμως. Για μια σχεδόν μέρα έκλεισαν τον δρόμο προκαλώντας συμφόρηση στην ήδη ακινητοποιημένη πρωτεύουσα και μέχρι να δύσει ο ήλιος πήραν €4,3 εκατομμύρια ως πρώτη δόση και υποσχέσεις για άλλα. Δεν χρειάστηκε να μελετηθούν διεξοδικά τα αιτήματα τους και να ετοιμαστεί σχέδιο βάσει κριτηρίων.
Αμέσως έγινε αντιληπτό πως λόγω καύσωνα και ανομβρίας χρειάστηκαν περισσότερο νερό (το οποίο πλήρωσαν οι καταναλωτές αφού το κόστος παραγωγής μετακυλιείται στην τιμή του προϊόντος). Κι έτσι με τα τρακτέρ έξω από το Προεδρικό, μετά από μια ώρα συζήτησης, υπογράφηκε η επιταγή των €4,3 εκατομμυρίων.
Ερωτηθείς δε ο υπουργός κατά πόσον τα αιτήματα είναι κοστολογημένα και αν η χορηγία θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, ανέφερε ότι «υπάρχει μια τεχνική επιτροπή η οποία θα ξεκινήσει να μελετά για να δώσει μέχρι τον Μάρτιο, τους πραγματικούς αριθμούς». Με απλά λόγια, «αναγνωρίζουμε το δίκαιο σας (ή φοβόμαστε τα τρακτέρ και το θυμό σας, σας δίνουμε τα εκατομμύρια και μετά κοστολογούμε τα αιτήματα)».
Οι συγγενείς των ασθενών δεν έχουν τρακτέρ και θυμό να προτάξουν. Μόνο πόνο και αξιοπρέπεια, την οποία οι κυβερνώντες κάνουν κουρέλι.