Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία διαπιστώνει πως η χώρα αυτή κινείται σε πορεία «δημοκρατικής οπισθοδρόμησης με σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των θεσμών της». Σημειώνεται ακόμη ότι οι εξουσίες διατηρούνται στο επίπεδο της προεδρίας και δεν διασφαλίζεται ένας υγιής και αποτελεσματικός διαχωρισμός των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας. Συμπέρασμα: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε.
ΑΥΤΑ αφορούν τη Δημοκρατία, που λειτουργεί με σοβαρά ελλείμματα ενώ υπάρχουν αναφορές και για τον μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλές αναφορές υπάρχουν και για την Κύπρο, τις συστηματικές παραβιάσεις από την κατοχική δύναμη και στην εν γένει στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό. Σε σχέση με αυτό το θέμα θα έπρεπε η Κομισιόν να είναι πιο αυστηρή και ξεκάθαρη. Κυρίως γιατί οι παραβιάσεις από πλευράς Άγκυρας αφορούν ένα κράτος-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφορές υπάρχουν και για τα ελληνοτουρκικά και περιγράφεται «θετικό κλίμα» μετά τους σεισμούς.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχει η αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας, που εκφράσθηκε με έντονη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Κομισιόν κατηγορείται από την κατοχική πλευρά για ανειλικρινή προσέγγιση και για δυο μέτρα και δυο σταθμά, που υιοθετούν, όπως ισχυρίζεται, οι Βρυξέλλες! Κατηγορεί εμμέσως και την Κύπρο, χωρίς να την αναφέρει καθώς δεν την αναγνωρίζει:«Παρά όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε, από το 2009 εξ αιτίας πολιτικών εμποδίων μιας χώρας μέλους δεν κατέστη δυνατό να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια».
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά, με το γνωστό θράσος που χαρακτηρίζει την Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι η έκθεση «αντικατοπτρίζει τις παράνομες, μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελλήνων/Κύπριων, ενώ παράλληλα αγνοεί τις δίκαιες πολιτικές της χώρας μας και της ΤΔΒΚ αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
ΒΕΒΑΙΩΣ, το αποκορύφωμα της τουρκικής αντίδρασης είναι η θέση της στο θέμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Με ειρωνεία το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «αξιολογούμε σαν έπαινο ότι στο κείμενο διατυπώνεται σαν κριτική το γεγονός ότι η θέση της χώρας μας για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ είναι εντελώς ασύμβατη με την ΕΕ…» Η κατοχική πλευρά επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά πως αντιμετωπίζει τη σχέση με την Ένωση μόνο με τα δικά της μέτρα. Θέλει μια σχέση αλά τούρκα. Κι αυτό το διεκδικεί επειδή αντιλαμβάνεται πως οι Ευρωπαίοι είναι ανεκτικοί και λειτουργούν κατευναστικά έναντι της.