Από κάποια στιγμή και μετά φαίνεται πώς έχει απενοχοποιηθεί και το δημόσιο δούλεμα σε αυτόν τον τόπο.

«Είναι βροχερός ο καιρός, αλλά καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ήταν απάντηση του Νίκου Χρίστοδουλίδη προχθές όταν ρωτήθηκε για το θέμα της σύνταξης που λαμβάνει ως πρώην δημόσιος υπάλληλος, όταν υπηρετούσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως διπλωμάτης. Υπάρχει και μια άλλη ρήση του λαού Πρόεδρε: «Πέρα βρέχει, στην Καραμανιά χιονίζει».

Στο συγκεκριμένο θέμα, η υποκρισία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των πολιτικών ανεξαρτήτως ιδεολογία και χρώματος και το δούλεμα είναι γενικό προς τους πολίτες. Διότι υπάρχουν και κομματικές περιπτώσεις ατόμων σε πολιτειακά αξιώματα που λαμβάνουν σύνταξη γιατί προηγουμένως υπηρετούσαν στο δημόσιο.

Όπως επίσης είναι γνωστό και το θέμα των διπλών και τριπλών συντάξεων πρώην ή και νυν αξιωματούχων. Και το πιο εξωφρενικό απ’ όλα είναι η εξαίρεση των Υπουργών και των βουλευτών από την επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης και λαμβάνουν τις παχουλές συντάξεις τους από το 60ο έτος της ηλικίας τους. Όταν δηλαδή ο υπόλοιπος κόσμος εύχεται και προσεύχεται να αξιωθεί να φτάσει στα 65 έτη και να είναι καλά για να πάρει τη σύνταξη του, οι ίδιοι φροντίζουν για τους εαυτούς τους, να την λαμβάνουν 5 χρόνια νωρίτερα.

Είναι τόσο ανθυγιεινό επάγγελμα η πολιτική που θα πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, ή μήπως είναι τόσο μεγάλη η οικονομική ανάγκη που έχουν; Διότι δόξα τω Θεώ μια χαρά μισθό λαμβάνουν κάθε μήνα όσο είναι Υπουργοί και βουλευ ή και ευρωβουλευτές. Αλλά και άμα αποχωρήσουν, κουβαλώντας στο βιογραφικό τους την θητεία τους σε αξιώματα του κράτους ανοίγουν πολλές πόρτες για επαγγελματική αποκατάσταση, προς τι αυτή η εξαίρεση;

Αυτά όλα είναι στοιχεία ενός κατεστημένου με το οποίο η κοινωνία απηύδησε. Με αυτό λοιπόν το κατεστημένο, λοιπόν, είναι που ήρθε για να τα βάλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Για όλα αυτά τα ζητήματα είναι που συνομιλούσε, όπως μας έλεγε, μήνες ολόκληρους με την κοινωνία. Ανεξάρτητος.

Πέραν και πάνω από τα κόμματα. Και τώρα; «Η εκτελεστική εξουσία θα ακολουθήσει ό,τι αποφασίσουν τα κόμματα», μας είπε. «Χαίρομαι πολύ για την ευαισθησία των κομμάτων που εκδηλώθηκε τώρα, ενώ πολλοί αξιωματούχοι αυτών των κομμάτων που βγήκαν και σε ανακοινώσεις, τόσο καιρό δεν είχαν καμιά ευαισθησία», δήλωσε. Επειδή λοιπόν τα κόμματα δεν είχαν την ευαισθησία να το διορθώσουν, δεν υπάρχει κατά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κανένα πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ του «Φ» χθες, «από τις τοποθετήσεις των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμφανές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν δήλωνε τη σύνταξη που έπαιρνε ως πρώην δημόσιος υπάλληλος, γιατί αυτό δεν το προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. Επικαλούνται και άλλους πρώην δημόσιους υπαλλήλους που είχαν ή έχουν πολιτικά αξιώματα οι οποίοι ακολουθούν την ίδια πρακτική».

Με άλλα λόγια ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του μας λένε πώς επειδή όλοι το κάνουν και το έκαναν πάντα και επειδή η νομοθεσία το επιτρέπει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που εκτός από τις €8,700 περίπου που λαμβάνει ως μισθό για τα καθήκοντα του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει και επιπλέον σύνταξη από το κράτος επειδή υπηρετούσε στο δημόσιο.

Η συζήτηση αυτή περί συντάξεων και άλλων ωφελημάτων ήρθε ως συνέχεια ουσιαστικά του θέματος που είχε προκύψει με το αίτημα καταβολής υπερωριών στην παραιτηθείσα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου. Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο απασχόλησε έντονα η δημόσια συζήτηση και για το οποίο κρίνεται και πάλι η Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίστηκε.

Είναι μεγάλη η απογοήτευση της κοινωνίας Πρόεδρε. Πίστεψε σε σας η πλειοψηφία του κόσμου και σας εμπιστεύθηκε να κυβερνήσετε αυτή τη χώρα. Να σταθείτε, όπως δηλώνατε, απέναντι στην κοινωνία και στο κατεστημένο. Να στηρίξετε και να σταθείτε δίπλα στη μεσαία τάξη και να φέρετε άλλο αέρα στον τόπο.

Τι εννοείτε λοιπόν Πρόεδρο ότι θα ακολουθήσετε ότι θα αποφασίσουν τα κόμματα; Μπορούσατε απλά να αποποιηθείτε του δικαιώματος σύνταξης για όσο καιρό είστε Πρόεδρος, δίνοντας το καλό παράδειγμα και χαράσσοντας δρόμους αλλαγής νοοτροπιών και κακά πρακτικών. Για αυτά δεν ζητήσατε την ψήφο του λαού άλλωστε;