Η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά το ερώτημα: «Είναι το μάθημα της σωματικής αγωγής αναγκαίο στα σχολεία;» Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν νους υγιής εν σώματι υγιεί (νους υγιής σε σώμα υγιές), έχοντας ανακαλύψει αιώνες πριν αυτά που λένε σήμερα όλοι οι επιστήμονες για το πόσο σημαντική είναι η άσκηση για τη διατήρηση της υγείας. 

Κι αν θεωρήσουμε πως όλοι συμφωνούμε στην απάντηση, το δεύτερο ερώτημα είναι: «Ο δάσκαλος είναι το κατάλληλο άτομο για να κάνει το μάθημα της γυμναστικής στα δημοτικά σχολεία ή μήπως χρειάζεται μια κάποια εξειδίκευση;» Με άλλα λόγια, γυμναστές που για 3-4 χρόνια (ή και περισσότερα) διδάχτηκαν το θέμα, το οποίο δεν περιλαμβάνει απλά τεχνικές και είδη ασκήσεων, αλλά και γνώση για το σώμα, μεθόδους που θα σε κάνουν να συμμετάσχεις και να αγαπήσεις τη γυμναστική κι όχι απλά να περάσεις μια ώρα στην αυλή. 

Ο ίδιος διάλογος γινόταν και χρόνια πριν για το μάθημα της μουσικής με τους δασκάλους να διεκδικούν παντογνωσία, μειώνοντας τη σημασία κάποιων μαθημάτων και αποφεύγοντας άνοιγμα σε άλλες ειδικότητες. 

Τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν ήδη απαντηθεί χωρίς συνδικαλιστικές ευαισθησίες και εργοδοτικά κατινίστικα επιχειρήματα. Φτάνουμε όμως το έτος 2023, σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να αντικαταστήσει πολλές ειδικότητες και εργαζόμενους χωρίς να λαμβάνει υπόψιν συντεχνίες, και συζητάμε ακόμα στη Βουλή για το πως πρέπει να γίνεται το μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία. Κι αυτό που κρατήσαμε όλοι είναι τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας πως «δασκάλες κάνουν το μάθημα της γυμναστικής φορώντας τακούνια» και τη δήλωση βουλευτή πως «η Βουλή δεν είναι χωράφι». 

Τα τακούνια προκάλεσαν την αντίδραση της ΠΟΕΔ, αντίδραση η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιους και ως υπερβολική. Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας –αν θέλει στα αλήθεια να ενισχύσει το μάθημα της γυμναστικής- αναμένει κάποιος την παράθεση επιστημονικών και παιδαγωγικών επιχειρημάτων που να τεκμηριώνουν το γιατί πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου απλά πετά μια φράση που προκαλεί και γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παντού, τότε ο στόχος είναι μάλλον άλλος. 

Η βαβούρα που δημιουργήθηκε προφανώς βολεύει όλους γιατί έτσι μπορεί να παρατείνεται εσαεί η κατάσταση ως έχει, με τον πολυδύναμο δάσκαλο να τα κάνει όλα και να συμφέρει αφού το υπουργείο δεν θα αναγκαστεί να προβεί σε επιπρόσθετες προσλήψεις και τους μαθητές να βολεύονται με απλές ασκήσεις χωρίς πολλές απαιτήσεις. Και ταυτόχρονα κάποιοι κέρδισαν άλλα 15 λεπτά δημοσιότητας, ενώ τα σχολεία άλλη μια αιωνιότητα καθήλωσης.