Η θυσία της Ιφιγένειας έγινε για να κατευνάσουν την θεά Άρτεμις και να φυσήξει ούριος άνεμος, που θα επέτρεπε τον απόπλου των Αχαιών για κατάληψη της Τροίας. Η θυσία της Δόξας, όμως, ουδόλως θα επιτρέψει να φυσήξει ούριος άνεμος στο Προεδρικό.
Επειδή απλούστατα, άργησε πολύ. Επειδή εξόφθαλμα υπάρχουν πολλές άλλες ευθύνες, οι οποίες, ενδεχομένως, να ακουμπούν ακόμη και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επειδή, κυρίως, η ζημιά έγινε, το Προεδρικό εξευτελίστηκε και ο λεκές δεν καθαρίζει ούτε με το πιο ισχυρό καθαριστικό.
Δέκα μέρες παίζει με σκανδαλώδη τρόπο η υπόθεση και ουδείς ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί ή να δώσει εξηγήσεις ή έστω να διατάξει μιαν έρευνα. Πού βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο πως η χρέωση υπερωριών έγινε για να καλυφθεί η διαφορά της αντιμισθίας της Δόξας Κωμοδρόμου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με εκείνην της θέσης αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Θέση στην οποία πήρε απόσπαση για να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα αφού ο αρχικός διορισμός της εκεί κρίθηκε παράτυπος λόγω διπλοθεσίας.
Ποιος φωστήρας, λοιπόν, σκαρφίστηκε αυτό το μασκαραλίκι; Αν πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλάμε για κορυφαίο πολιτικό ατόπημα. Μην πλανάσθε όμως. Ακόμη και αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ουδείς θα εκθέσει τον Πρόεδρο. Αν πάλι ήταν εν αγνοία του Προέδρου, τότε οφείλουν να αποκαλύψουν στο λαό ποιος είναι ο φωστήρας. Διότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να ακολουθήσει την Δόξα στην οδό που επέλεξε (έστω και με καθυστέρηση).
Αν από την άλλη, μόνη της το σκαρφίστηκε η Δόξα και το έθεσε σε εφαρμογή και πάλι υπάρχουν ευθύνες. Για εκείνον που ενέκρινε αυτό το μασκαραλίκι και το απέστειλε στη Βουλή προς πληρωμή. Μάλιστα, είναι επίσης κρυστάλλινο πως επρόκειτο για συνειδητή ενέργεια, αφού στη Βουλή πήγαν όταν αποκαλύφθηκε το μασκαραλίκι και κατέθεσαν την περιγέλαστη θέση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν. Τουτέστιν, παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για μασκαραλίκι και ζήτησαν από τους βουλευτές να το προσπεράσουν. Εν ολίγοις, η απόλυτη κοροϊδία!
Όπως και να το δει κάποιος, δεν μπορεί να αποφύγει την ωμή πραγματικότητα: Η υπόθεση έπληξε καίρια το Προεδρικό. Και φυσικά, δεν το γλυτώνει πια η παραίτηση της Δόξας. Ακόμη και σε αυτό το σημείο, η εξώθησή της σε παραίτηση δεν καταφέρνει να μειώσει το κόστος για το Προεδρικό. Αν έπαυε την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, τουλάχιστον, θα έστελνε το μήνυμα ενός αποφασιστικού Προέδρου. Θα επιβεβαίωνε και το μήνυμα το οποίο έστελνε προεκλογικά ότι σε θέματα τέτοια δεν θα σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Φευ…
Το πρόβλημα του Προέδρου είναι ότι σε έξι μόλις μήνες, παρουσιάστηκαν αρκετές περιπτώσεις τις οποίες έπρεπε να διαχειριστεί με αποφασιστικότητα αλλά έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Θυμίζουμε την σύγκρουση Κανάρη-Γιαννάκη στο υπουργείο Υγείας, τα ρεζιλίκια με τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό και εν συνεχεία η υπόθεση της Δόξας. Τουλάχιστον, για το δεύτερο φημολογείται ότι θα πέσουν κι άλλα κεφάλια (έστω ένα). Το τάιμινγκ, όμως, είναι εξαιρετικά καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική και, δυστυχώς, το Προεδρικό μέχρι στιγμής δείχνει πως το ρολόι του είναι σταματημένο…
Κακός μαθητής εμφανίζεται ο Πρόεδρος και σε ένα ακόμη θέμα. Διέρρεαν χθες, πως σήμερα θα διορίσει τον αντικαταστάτη της Δόξας στη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Γιατί κύριε Πρόεδρε; Για να τριγυρίζει σε κηδείες, μνημόσυνα, τελετές, δεξιώσεις και να επισκέπτεται τα ΜΜΕ; Αποφεύγουμε να αναφερθούμε στην Πορεία Χριστοδούλας. Η χρέωση υπερωριών ακόμη και εκεί ήταν ό,τι χειρότερο στην εν γένει τραγική υπόθεση.
Κάποια στιγμή, όλοι οι πολιτικοί, του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου, πρέπει να μάθουν να σέβονται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Όχι να τα σκορπούν με τέτοιο προκλητικό και αχρείαστο τρόπο. Προλαβαίνεις έστω και σήμερα κύριε Χριστοδουλίδη να αλλάξεις απόφαση…