Με τον τίτλο αυτό περιγράφει Ελλαδίτης συνάδελφος τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει ίσως πιο σύντομη περιγραφή για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, που μας αφορά όλους αφού ίσως να είναι η αρχή μιας νέας εποχής.

Εξ ου και μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία, που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον. «Κεντροαριστερός επιχειρηματίας κερδίζει το 56,69% των ψήφων σε εκπληκτική και άνευ προηγουμένου άνοδο “από το πουθενά”», γράφει η βρετανική «Guardian».

«Η μετεωρική άνοδος ενός ανθρώπου που υπόσχεται τα πάντα και τίποτα ταυτόχρονα», γράφει το Politico. «Σε μια απίθανη κίνηση για ένα κόμμα που ιδρύθηκε με βάση μια πλατφόρμα ενάντια στους τραπεζίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον πρώην χρηματιστή της Goldman Sachs, Στέφανο Κασσελάκη ως νέο ηγέτη του». «Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν τον γνώριζε σχεδόν κανείς στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική «Tagesschau». «Μένει να φανεί αν θα αποδειχτεί casting error!».

Στο ίδιο πνεύμα και αναλύσεις Ελλαδιτών, με κάποιες από αυτές να αγγίζουν τα όρια της συνωμοσιολογίας προβλέποντας τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, τη επανεμφάνιση του Τσίπρα με άλλο κόμμα και την εξαφάνιση του Κασσελάκη. «Τι πιθανότητες δίνετε να τα βροντήξει και να εξαφανιστεί σε τρία ή σε δεκατρία τέρμινα;», διερωτάται ο Χρήστος Χωμενίδης.

«Να ξημερώσει ένα πρωί και να είναι άφαντος από προσώπου γης; Να τον εντοπίσουν, μετά από χρόνια, στην Αμερική, να παίζει μπάντζο σε συγκρότημα κάντρι, παντρεμένος με γυναίκα, πατέρας τριών παιδιών; Ή στην Αυστραλία, να διοργανώνει πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ για τους Κινέζους τουρίστες; Εγώ αρκετές. Κι αν δεν έχει διαβάσει το ημιτελές αριστούργημα του Τόμας Μαν “Φέλιξ Κρόουλ”, σίγουρα θα έχει δει την ταινία “Ο Ταλαντούχος κύριος Ριπλέι.” Σε αμφότερα ένας ωραιότατος, συμπαθέστατος και ελαφρώς ψυχασθενής νεαρός πλάθει με δανεικά υλικά μια περσόνα. Και τη φοράει σαν ρούχο κολλητό».

Ραντεβού στα τυφλά, λοιπόν, επέλεξε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Κι όπου μας βγάλει. Είδαν όλοι αυτοί στο πρόσωπο του άγνωστου Κασσελάκη έναν σωτήρα; Ένα άνθρωπο να βγάλει την ελλαδική κοινωνία από τα αδιέξοδα της; Να οργανώσει τη χώρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καίγεται κάθε καλοκαίρι και να μην πνίγεται πριν ακόμα χειμωνιάσει; Ή πιστεύουν πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τέτοιο άτομο, οπόταν ας επιλέξουμε με άλλα κριτήρια;
Το πιο εκπληκτικό, είναι που μια κοινωνία βαθιά συντηρητική επέλεξε ένα άτομο που το πρώτο που πρόταξε ήταν τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ενδεχομένως, αυτό να αποτελεί μία ρήξη. Μόνιμη ή περιστασιακή, θα φανεί σύντομα.

  • «Ραντεβού στα τυφλά» τιτλοφορείται κείμενο του Κώστα Γιαννακίδη στο Protagon.