Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε νέα αύξηση στα δανειστικά επιτόκια, προκαλώντας αναστάτωση. Η ΕΚΤ έσπευσε, μάλιστα, να προειδοποιήσει ότι η μείωσή τους θα αργήσει, που σημαίνει πως δεν φαίνεται φως στην άκρη του ορίζοντα. Επανέλαβε δε εκ νέου έκκληση στις κυβερνήσεις να σταματήσουν τις παροχές που συγκρατούν την κατανάλωση. Έκκληση που δεν είναι θετική για τους πολίτες. Αυτή η απόφαση της ΕΚΤ σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν μια πιεστική κατάσταση για τους πολίτες. Τα νοικοκυριά, όπως είναι γνωστό, βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν είναι ασφαλώς κυπριακό φαινόμενο. Σε όλες τις χώρες η ακρίβεια «κυνηγά» τους καταναλωτές και δεν φαίνεται στον ορίζοντα οποιαδήποτε προοπτική για αποφόρτιση της πίεσης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι σαφές πως τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, ως μέτρα στήριξης, είναι ένα βήμα, όχι όμως αρκετό για στήριξη των νοικοκυριών. Τούτο φαίνεται και εκ του αποτελέσματος.

Ο ΙΔΙΟΣ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως είναι δεδομένη η ευαισθησία της κυβέρνησης για το θέμα της ακρίβειας χωρίς να αποκλείει τις οποιεσδήποτε εξαγγελίες «εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι από τη μια, ναι, υπάρχει η ανάγκη και το βλέπω (ότι υπάρχει), αλλά την ίδια στιγμή (έχουμε) τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και έχουμε  ευθύνη εμείς να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και ύστερα από τρεις μήνες και ύστερα από έξι μήνες». Είναι δε σαφές πως δεν γίνεται λόγος από πλευράς της κυβέρνησης για οριζόντια μέτρα αλλά για στοχευμένα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παράλληλα έχει «την ευθύνη της σωστής διαχείρισης των οικονομικών δεδομένων της χώρας μας».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως ό,τι και να αποφασισθεί, για νέα, επιπρόσθετα μέτρα, αυτά δεν θα επηρεάζουν τα δημοσιονομικά δεδομένα του κράτους. Αυτό προφανώς και γίνεται αντιληπτό από όλους. Όμως την ίδια ώρα, είναι σαφές πως τα νοικοκυριά υποφέρουν και ζητούν λύσεις. Και επειγόντως. Συνεπώς και απαιτούνται διέξοδοι στα καθημερινά αδιέξοδα. Γιατί υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας, που δεν μπορεί ποσώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες, που χρειάζεται καθημερινά ένα νοικοκυριό.

ΤΟ υπουργείο Οικονομικών, που διαχειρίζεται το κρατικό ταμείο, το υπουργείο Ενέργειας, που έχει την αρμοδιότητα για τα καύσιμα, προφανώς και θα πρέπει να εξετάζουν συνεχώς τις δυνατότητες που υπάρχουν για να υπάρξουν κινήσεις, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ακρίβεια. Θεωρούμε πως υπάρχουν διέξοδοι, δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν κι αυτός είναι ο ρόλος του κράτους. Να βρίσκει λύσεις.