Εξοργιστικές καταγγελίες αναφέρθηκαν ενώπιον της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με πρωταγωνιστές τους μαθητές με αναπηρία, η ζωή των οποίων ισοπεδώνεται και περιφρονείται μαζί με την αξιοπρέπειά τους. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται συνολικά, η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού και των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και το μούδιασμα διαχείρισης και επίλυσης ζητημάτων, θυμίζει στην καλύτερη μεσαίωνα.
Δεν είναι δυνατόν για έναν ολόκληρο μήνα, ένα παιδί σε τροχοκάθισμα να μεταφέρεται από και προς το σχολείο του «δεμένο με σχοινί», όπως σχολιάστηκε χαρακτηριστικά, για να προστεθεί ότι ο μαθητής έκανε τη διαδρομή αυτή στραμμένος και προς την αντίθετη κατεύθυνση, κοιτάζοντας προς τα πίσω. Η αιτιολογία για την πρακτική αυτή, η οποία ακολουθήθηκε στη διάρκεια του 2023, ήταν ότι το μαθητικό λεωφορείο δεν είχε ζώνη ασφαλείας τεσσάρων σημείων και παράλληλα ότι ο οδηγός δεν γνώριζε πώς να δέσει το παιδί στο λεωφορείο. Παραπεταμένος αυτός ο μαθητής, όπως–όπως, μεταφέρονταν στο σχολείο για να κλείσουν στόματα και να μην λένε οι κακιές γλώσσες ότι δεν προσφέρεται εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Δεν ντρεπόντουσαν να κοιτάξουν αυτό το παιδί στα ματιά; Τι μηνύματα έδιναν στους συμμαθητές του που τον έβλεπαν δεμένο, ξέμπαρκο και σε δεύτερη μοίρα; Ποια είναι η ενσωμάτωση; Πού βρίσκονται οι οδηγίες της ΕΕ;
Η συγκεκριμένη καταγγελία δεν ήταν η μοναδική που ακούστηκε στη Βουλή. Σε ένα δεύτερο περιστατικό, αναφέρθηκε πως μαθητής με αναπηρία αναποδογύρισε και έπεσε από το τροχοκάθισμά του μέσα σε λεωφορείο. Διευκρινίστηκε ότι το περιστατικό έγινε στη διάρκεια εκδρομής μιας σχολικής μονάδας στην οποία φοιτούν δύο μαθητές σε τροχοκάθισμα. Το λεωφορείο που έφτασε στο σχολείο είχε μέριμνα για τη μεταφορά μόνο ενός ατόμου με τροχοκάθισμα. Για τον δεύτερο μαθητή δεν υπήρξε ούτε ο χώρος, ούτε τα μέτρα που θα εξασφάλιζαν την ακεραιότητά του. Το παιδί έπεσε κι όμως δεν άλλαξε τίποτα! Στην εκδρομή που ακολούθησε του περιστατικού, η συμβεβλημένη εταιρεία εμφανίστηκε και πάλι με λεωφορείο που είχε πρόνοιες μόλις για έναν μαθητή. Εν ολίγοις, κανείς δεν είχε αντιδράσει, ούτε καν το σχολείο. Τελικά ο μαθητής μεταφέρθηκε από το γονέα του, αφού ούτε ο ίδιος επιθυμούσε να ταξιδέψει υπό αυτές τις συνθήκες και κινδυνεύοντας.
Σε άλλη περίπτωση, στη διάρκεια του 2023 σχολείο με μαθητή σε τροχοκάθισμα επισκέφθηκε το Μουσείο Παραμυθιού, στο οποίο όμως δεν λειτουργούσε ασανσέρ. Δίχως να προσφέρεται πρόσβαση σε όλους, το εν λόγω παιδί περιορίστηκε στο ισόγειο όταν οι συμμαθητές του ανέβηκαν από τη σκάλα στον δεύτερο όροφο. Άλλος μαθητής αντιμετώπισε πρόβλημα σε εκδρομή, καθώς ο εστιάτορας που θα μετέβαινε το σχολείο δήλωσε πως ο χώρος του ήταν προσβάσιμος, ενώ στην πραγματικότητα είχε σκαλοπάτια. Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύτηκε να καταγγείλει την εν λόγω επιχείρηση στο υφυπουργείο Τουρισμού για να προβεί στα δέοντα.
Δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για μπούλινγκ σε βάρος μαθητών με αναπηρία. Ο γιος του, που είναι δυνατό παιδί, επέστρεφε στο σπίτι με κλάματα. Δεν άντεχε τις ερωτήσεις που του επέβαλαν μαθητές και εκπαιδευτικός, ανέφερε στη Βουλή πατέρας, αναδεικνύοντας πώς οι σχολικές μονάδες είναι απροετοίμαστες απέναντι στην αναπηρία. Ότι χρειάζεται ενημέρωση και ενδυνάμωση για όλη τη σχολική κοινότητα, ώστε να μην υπάρχουν οι δακτυλοδεικτούμενοι.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανένα από τα περιστατικά. Δεν είναι ούτε φιλανθρωπία, ούτε επιλογή η ικανοποίηση δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πάρτε τα μέτρα σας!