Τον Ιούνιο, σε χαιρετισμό του στη γενική συνέλευση του συνδέσμου τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις των τραπεζών, όσον αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και όσον αφορά τη διαμόρφωση των καταθετικών επιτοκίων.
Προχθές, μιλώντας στη Βουλή μετά τη συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση των τραπεζών, καλώντας τις για άλλη μια φορά να αναλάβουν μέρος του κόστους που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων καθώς και του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στα δανειστικά και καταθετικά επιτόκια όπως και γενικά τα θέματα των χρεώσεων. «Απαιτούμε από τις τράπεζες ως μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες που προκύπτουν από την εταιρική τους κοινωνική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία», ανάφερε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος είπε ότι «από το 2020 η ΚΤ και πιέζει και σπρώχνει και ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν τόσο τις αναδιαρθρώσεις όσο και τις επαναδιαπραγματεύσεις».
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο νέα αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Ήδη, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25%, με αποτέλεσμα όσοι είχαν συνάψει δάνειο με επιτόκιο 2,5%-2,75% που ήταν πριν δύο χρόνια, σήμερα να καλούνται να το αποπληρώσουν με 6,5% επιτόκιο. Κάποιος που είχε δάνειο ύψους €200.000 με ορίζοντα εξόφλησης σε 20 χρόνια, η δόση του μέσα σε έναν χρόνο έχει μεταβληθεί από τα 1.080 στα 1.550 ευρώ τον μήνα. Κι αυτός ο κάποιος είναι πολλοί, κυρίως νέοι που προσέφυγαν σε στεγαστικά δάνεια για να αποκτήσουν δικό τους σπίτι ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από τα ενοίκια, που πετάνε στα ίδια ύψη με τα επιτόκια και τις δόσεις των τραπεζών.
Εν τούτοις, ενώ μία νέα κρίση είναι ορατή χωρίς να χρειάζονται καν πολλές γνώσεις μακροοικονομίας και άλλα συναφή, ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει εκκλήσεις προς τις τράπεζες, παρακολουθεί –λέει– όλες τις πτυχές του θέματος και «την κατάλληλη στιγμή η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, ανάλογα και με τον τρόπο και πώς θα αντιδράσουν οι τράπεζες». Ποια όμως είναι η κατάλληλη στιγμή; Όταν οι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ενυπόθηκες περιουσίες τους θα ενισχύσουν τα portfolio των τραπεζών;
Στην προηγούμενη κρίση πειστήκαμε πως έφταιγαν οι δανειολήπτες που έκαναν απερίσκεπτα δάνεια. Σήμερα ποιος φταίει που η δόση τους εκτοξεύεται μήνα με τον μήνα;