Ο διαβόητος διοικητής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα. Λέγεται πως οι κακοί άνθρωποι συνήθως έχουν κακό τέλος. Ο Γιεβγκένι Πιριγκόζιν δεν ήταν κακός άνθρωπος. Κάθαρμα ήταν. Το ίδιο θα έλεγε κάποιος και για τον δολοφόνο του, εάν δεχτούμε ότι δεν ήταν ατύχημα, ή και για εκείνον που σίγουρα δεν στενοχωρέθηκε…
Ασφαλώς, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ η συγκεκριμένη είδηση. Εδώ, καίγεται ακόμα το σπίτι μας. Και φυλλομετρώντας προς τα πίσω το ημερολόγιό μου, βλέπω ότι πάμε πολλούς μήνες πίσω που δεν έχουμε ησυχάσει καθόλου, εδώ στην Ελλάδα. Ξεκινώ από τα Τέμπη (δίχως να διαγράφω και τα προηγούμενα), πηγαίνω σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με μπόλικη τοξικότητα όπως πάντα, φτάνω στους καύσωνες, τη φυγή του κόσμου για διακοπές – οι πιο ακριβές ως τώρα – και, μέσα σε αυτές, τις διακοπές, πυρκαγιές μεγάλες σε πολλαπλά μέτωπα.
Τις τελευταίες 48 ώρες οι πυροσβέστες μας έδιναν μάχη να σβήσουν περισσότερες από 200 μεγάλες πυρκαγιές. Πολλές, δεν έχουν σβήσει ακόμα.
Κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι χωρίς μυαλό στην Ελλάδα (δεν ξέρω για την Κύπρο…). Έχουν άδειο κεφάλι. Άρα και σκέψη μικρή. Έχουν όμως πολύ μεγάλο στόμα. Και αυτός ο συνδυασμός, πιστέψτε με, σκοτώνει. Άποψη επί παντός, και μάλιστα με ύφος και τουπέ ειδικού.
Αυτές τις μέρες, όλοι αυτοί είναι πυροτεχνουργοί και πολιτικάντηδες! Προφανώς έχουν και κακά παραδείγματα τα οποία και αντιγράφουν. Να ένα μικρό απόσπασμα από το βασικό άρθρο προχθές στην Καθημερινή Αθηνών του διευθυντή της Αλέξη Παπαχελά, για να δείτε τι εννοώ:
Χθες το πρωί, το θέαμα στις τηλεοπτικές οθόνες ήταν αποκαρδιωτικό. Οι σκηνές από τον Έβρο και άλλες περιοχές ήταν πραγματικά τρομακτικές. Έμοιαζαν σαν να έχουν βγει από την Αποκάλυψη. Και από κάτω υπήρχαν τρία ή τέσσερα «παραθυράκια» με βουλευτές-εκπροσώπους κομμάτων που τσακώνονταν σαν τα κοκόρια. Γύρισα αρκετά κανάλια και παντού το θέαμα ήταν το ίδιο: κραυγές, καταγγελίες, επίρριψη ευθυνών στην κλιματική αλλαγή. Οι μισοί κατήγγελλαν ό,τι να ‘ναι και οι άλλοι μισοί απαριθμούσαν πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν ξοδευτεί στην πυροπροστασία.
Καλύπτοντας σχεδόν όλη μέρα χθες την πυρκαγιά στο πίσω μέρος της Πάρνηθας, της «Ψυχής της Αθήνας» όπως τη λέμε. Εκεί, είδαμε τα 7 σημεία στα οποία, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, άναψαν φωτιές, που ευτυχώς σβήστηκαν από τις εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής προτού πάρουν διαστάσεις. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα (τα δύο από αυτά κινούνταν με ασημί αυτοκίνητο), που έβαζαν φωτιές. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στους ανακριτές. Οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν εκεί, μας έλεγαν ότι τγο να ξεσπούν σχεδόν ταυτόχρονα, σε διάστημα περίπου 20 λεπτών, τόσες εστίες φωτιάς, η μία κοντά στην άλλη, «δεν είναι φυσιολογικό».
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε μια ασυνήθιστης έντασης δήλωσή του, είπε ότι «αυτοί οι αλητήριοι δεν θα ξεφύγουν, θα τους κυνηγήσουμε ώσπου να τους βρούμε όλους, και θα λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη».
Τα έχουμε ξανακούσει αυτά πολλές φορές – ίσως όχι με τόση ένταση. Η ουσία είναι ότι ακόμα και αν πιαστούν και καταδικαστούν, η πράξη τους λογίζεται ως πλημμέλημα, και η ποινή είναι της πλάκας!
Σκέψη της Ημέρας, από τον Δανό φιλόσοφο Søren Kierkegaard, 1813-1855, που ‘έλεγε ότι: «Οι άνθρωποι απαιτούν την ελευθερία του λόγου ως αντάλλαγμα για την ελευθερία της σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν»
Στα νεότερα τώρα για τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα του αρχηγού της Μισθοφορικής Ομάδας Βάγκνερ, που ξεκίνησε την καριέρα του πουλώντας hot-dogs στον δρόμο, πέρασε στην υψηλή εστίαση κάνοντας catering για τον Πούτιν, τον οποίο προσπάθησε να ανατρέψει τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας φτάσει στην κορυφή της πολεμικής του μηχανής…
Από εκείνην την αποτυχημένη ανταρσία του κατά του Πούτιν, το BBC λέει ότι ο Πριγκόζιν ζούσε με δανεικό χρόνο. Όλοι αναρωτιούνταν πώς θα αντιδρούσε σε εκείνο το κτύπημα ο παντοδύναμος του Κρεμλίνου.
Το έγκυρο βρετανικό δίκτυο μας θυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ανταρσίας, ο πολεμικός θίασος του Πριγκλόζιν κατέρριψε τουλάχιστον δύο ελικόπτερα και σκότωσε περίπου 15 Ρωσους στρατιωτικούς, οι περισσότεροι της αεροπορίας.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως για τον Πριγκόιν, είναι ότι με εκείνο το πραξικόπημά του, όπου οι δυνάμεις του έφτασαν στα περίχωρα της Μόσχας, εξέθεσε το καθεστώς του Πούτιν, δείχνοντας πόσο εύθραυστο είναι.
Όπως και νάχει, τα αίτια του χθεσινού αεροπορικού δυστυχήματος, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι δέκα επιβάτες του αεροσκάφους – ανάμεσα τους, επιβεβαιώνεται πως ήταν και ο Πριγκόζιν – δεν είναι ακόμα σαφή.
Όμως, γράφει η Γκάρντιαν, η μακροχρόνια αντιπαλότητα του διοικητή της Βάγκνερ με την ηγεσία του στρατεύματος της Ρωσίας, μπορεί να έδωσε το κίνητρο στο Κρεμλίνο να τελειώνει με αυτόν!