«Ο ΟΑΥ οφείλει επιτέλους να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να αναλάβει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό», είχε αναφέρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ότι «πλέον οι οργανωμένοι ασθενείς δεν πρόκειται να δεχθούν δικαιολογίες από κανένα». Όπως ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, Μίλτος Μιλτιάδους «η ευθύνη του οργανισμού έναντι των δικαιούχων του συστήματος, έναντι του νόμου, επιβάλλει τον έλεγχο των περιστατικών που εγκρίθηκαν αλλά και των περιστατικών που δεν εγκρίθηκαν». Είναι σαφές πως χιλιάδες ασθενείς έχουν σταλεί στο εξωτερικό. Χιλιάδες συμπολίτες μας, που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας στάλθηκαν σε νοσοκομεία του εξωτερικού για περίθαλψη. Αυτό θα έκανε κάθε κράτος για τους πολίτες του. Την ίδια ώρα, όμως, κάθε αποστολή πρέπει να εξετάζεται ενδελεχώς και να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Αυτό κάνει κάθε κράτος, που λειτουργεί σωστά και σέβεται τους πολίτες του.
ΘΑ συμφωνήσουμε πως η διαδικασία αυτή πρέπει να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, γιατί το απαιτεί το σύστημα και είναι λογικό. Για να γίνει τούτο θα πρέπει να στηθεί ένας μηχανισμός, που θα μπορεί 24 ώρες να στηρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν. Γιατί η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό σε κάποιες περιπτώσεις έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος. Υπάρχουν ασθενείς που πρέπει να σταλούν εσπευσμένα στο εξωτερικό. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με συνοπτικές διαδικασίες αλλά πάντα τεκμηριωμένα. Για να «μετακομίσει» αυτή η διαδικασία από το Υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ θα πρέπει να υπάρξει και υποδομή.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια νέα βάση και να στηρίζεται στη νομοθεσία. Δεν θα υπεισέλθουμε στα όσα συζητούνται δημόσια. Έχουμε άποψη, παρακολουθούμε όσα συζητούνται και ακούμε διάφορα. Ως θέμα αρχής και αυτό αφορά όλες τις διαδικασίες του κράτους, θα πρέπει αυτές να στηρίζονται στη διαφάνεια και οι αποφάσεις να είναι τεκμηριωμένες. Δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όσοι εμπλέκονται και όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις.
ΠΕΡΑΝ τούτου, το θέμα θεωρούμε πρέπει να πάρει το δρόμο του. Δημιουργήθηκε το ΓεΣΥ για εξυπηρετεί όλος τους πολίτες, να παρέχει σε όλες τις βαθμίδες φροντίδα υγείας. Άλλωστε τα κύρια χαρακτηριστικά και βασικές αρχές του ΓεΣΥ όπως έχουν περιγραφεί είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού, η ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, η παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, η ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από το δικαιούχο, η κοινωνική αλληλεγγύη. Συνεπώς, το ΓεΣΥ δημιουργήθηκε για τους ασθενείς, για την παροχή υπηρεσιών υγείας και αφορά όλους πολίτες. Και εκείνους που τους προσφέρεται φροντίδα, παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην Κύπρο αλλά και αυτούς, που πρέπει να μεταφερθούν εκτός της χώρας. Γι αυτό και θα πρέπει ο μηχανισμός αυτός για τους ασθενείς εξωτερικού να μεταφερθεί από το υπουργείο Υγείας και να το αναλάβει το ΓεΣΥ. Να εφαρμοστεί ο νόμος του ΓεΣΥ και ο ΟΑΥ να αναλάβει εκείνο, που από την αρχή έπρεπε να πράξει.