«Η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση συνιστά ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε εδώ μαζί μας, Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, είμαι σίγουρος ότι επιθυμούν την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το Σάββατο το βράδυ, στη Δερύνεια.
Ήταν η πρώτη τοποθέτηση του γύρω από το θέμα που συζητείτο από την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου λεγόμενου δήμαρχου Σουλεϊμάν Ολουτσάι στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του Ολουτσάι, η επισήμανση του πως η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση συνιστά αποδοχή των μηνυμάτων της, αποτελεί μία ξεκάθαρη απάντηση προς διάφορες κατευθύνσεις.
Το είχαμε αναφέρει και στα ρεπορτάζ της προηγούμενης βδομάδας, ότι το Προεδρικό θεωρούσε υπερβολικές τις αντιδράσεις που είχαν προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος και τις διαφωνίες δημοτικών συμβούλων. Η άποψη της Κυβέρνησης ήταν αυτή που εξέφρασε ο Πρόεδρος κατά την επίσημη ομιλία του, ότι δηλαδή θεωρεί πως η παρουσία κάποιου σε μια αντικατοχική εκδήλωση, συνεπάγεται αποδοχή των μηνυμάτων της. Συνεπώς και η παρουσία του Ολουτσάι, το κύριο μήνυμα που θα έστελνε ήταν ότι βρέθηκε σε μία εκδήλωση με αντικατοχικό χαρακτήρα. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Εδώ όμως υπεισέρχεται και ένα άλλο στοιχείο, της παραδοξότητας που χαρακτηρίζει την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα. Η οποία κινείται πλέον στα όρια του πολιτικού οπορτουνισμού και της αμετροέπειας. Η πρώτη που έσπευσε να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση και να καταγγείλει το γεγονός, ήταν η ΕΔΕΚ, η οποία μάλιστα έκανε λόγο ότι η παρουσία του Σουλεϊμάν Ολουτσάι, στέλνει λανθασμένα μηνύματα και υποσκάπτει τις προσπάθειες για επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Επανήλθε μάλιστα και την επομένη, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες θέσεις και τονίζοντας τη διαφωνία του μέλους της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο οποίος μαζί με τον δημοτικό Σύμβουλο του ΕΛΑΜ και της Αλληλεγγύης πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες. Δικαίωμα τους βέβαια να διαφωνούν. Άλλο είναι όμως εδώ το θέμα.
Για προκλητική ενέργεια μίλησε και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης στη δήλωση του την περασμένη βδομάδα, παρόλο που ο δημοτικός σύμβουλος του κόμματός του, δεν εξέφρασε δημόσια καμία διαφωνία για το θέμα. Άλλη ανακοίνωση από το ΔΗΚΟ δεν υπήρξε πάντως, συνεπώς ο καθένας μπορεί να εξαγάγει ότι συμπεράσματα θέλει. Ακόμα και εάν η δήλωση Σενέκη αποτελεί προσωπική άποψη, θα έπρεπε να υπάρξει διευκρίνηση από πλευράς ηγεσίας του κόμματος. Δεν υπήρξε όμως. Από την άλλη κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η επίσημη θέση του ΔΗΚΟ εκφράστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο του κόμματος, ο οποίος δεν διαφώνησε με την πρόσκληση. Με άλλα λόγια, για όλους έχει ο μπαξές.
Η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ, είναι δύο κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη και μετέχουν στην Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος με την τοποθέτηση του ήταν ξεκάθαρος όμως και είναι προς τιμή του. Δεν προσπάθησε να χαϊδέψει αυτιά και να ωραιοποιήσει τα λεγόμενα του, προκειμένου να μην φανεί η διάσταση απόψεων. Ούτως ή άλλως, οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος μαζί τους, είναι δεδηλωμένες. Άλλοι είναι που πρέπει να δώσουν απαντήσεις στον εαυτό τους και στο λαό που τους ακούει και τους βλέπει να παίζουν θέατρο μπροστά στα μάτια του. Η συμμετοχή σε μία Κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας και παράταση πολιτικής επιβίωσης, αλλά μέχρις εκεί. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Η πολιτική απαξίωση, η διαφθορά, η άνοδος της ακροδεξιάς, η αποθέωση των απολιτίκ φαινομένων, είναι συνεπακόλουθα της πτώχευσης της πολιτικής αξιοπιστίας του συστήματος, το οποίο όμως αρνείται ή αδυνατεί, ή δεν το ενδιαφέρει να συνειδητοποιήσει τις πραγματικότητες.