Η πολύαναμενόμενη απάντηση του Facebook στο Twitter δόθηκε με το λανσάρισμα της πλατφόρμας Threads.
Διαθέτει σύντομες αναρτήσεις κειμένου στις οποίες οι χρήστες μπορούν να κάνουν like, να δημοσιεύουν ξανά και να απαντούν και δεν περιλαμβάνει δυνατότητες απευθείας μηνυμάτων. Οι αναρτήσεις μπορούν να έχουν μέγεθος έως 500 χαρακτήρες και περιλαμβάνουν συνδέσμους, φωτογραφίες και βίντεο διάρκειας έως πέντε λεπτών.
Αν σε κάποιους θυμίζει το Twitter δεν έχουν και άδικο. Είναι για αυτό το λόγο που λίγο μετά που η Meta παρουσίασε τη νέα της πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρκ Ζούκεμπεργκ έλαβε επιστολή από δικηγόρο του Twitter, απειλώντας την εταιρεία με νομικές ενέργειες.
Ο Ίλον Μασκ έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το μέλλον του κοινωνικού του δικτύου, αφού από τη μέρα που πήρε τις τύχες του στα χέρια του το Twitter πάει από το κακό στο χειρότερο. Χάνει διαφημιστικά έσοδα καθώς το εγκαταλείπουν χρήστες αλλά και διαφημιστικές εταιρείες. Επιπλέον, κατηγορείται και όχι άδικα πως χάνει την ανεξαρτησία του και πως μετατρέπεται σε ένα μισαλλόδοξο κοινωνικό δίκτυο που δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τη διακίνηση ακραίων απόψεων και ψεύτικων ειδήσεων.
Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ έχει βέβαια και αυτός τα θέματά του, όμως μάλλον έκανε μια κίνηση που έχει τη δυνατότητα να ταράξει τα νερά και την ίδια στιγμή να προκαλέσει πλήγμα στον Ίλον Μασκ με τον οποίο βρίσκεται στα μαχαίρια. «Η χρονική συγκυρία είναι πολύ καλή για τη Meta», σχολίασε ο Τζόναθαν Τάπλιν, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας. «Υπάρχουν πολλοί που αντιστέκονται με σχεδόν θρησκευτική εμμονή σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ίλον Μασκ», εξήγησε.
Χρειαζόμασταν άραγε, άλλη μια πλατφόρμα; Μάλλον όχι. Πόσες πλατφόρμες μπορεί, άλλωστε να αντέξει η ανθρωπότητα για να εκφράζεται, να μοιράζεται, να τοποθετείται, να διαφημίζεται, να πουλάει και να αγοράζει; Πόσα προσωπικά μας δεδομένα να χαρίσουμε ακόμη αλόγιστα χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη πως θυσιάζουμε την ιδιωτικότητά μας και θέτουμε σε κίνδυνο την προστασία μας για να βγάζουν κάποιοι ακόμη περισσότερα χρήματα;
Φυσικά αυτά είναι ψιλά γράμματα μπροστά στη δίψα μας να είμαστε συνεχώς ενωμένοι, συνεχώς να μιλούμε με τους άλλους, συνεχώς να δίνουμε λογαριασμό σε αγνώστους για το που είμαστε, τι κάνουμε και πως αισθανόμαστε. Ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως το νέο του «παιδί» θα αποδειχθεί εξίσου προσοδοφόρο και αποτελεσματικό με τα υπόλοιπα.