Η παράκαμψη των προβλημάτων από τον χθεσινό απολογισμό δεν τα εξαφανίζει

Αναμέναμε και κάποιου είδους αυτοκριτική από την ΑΗΚ κατά τη χθεσινή παρουσίαση των πεπραγμένων της. Άλλωστε η εκδήλωση τιτλοφορήθηκε «Απολογισμός της ΑΗΚ 2022». Δεν θα μας ξένιζε ούτε και η άσκηση κριτικής προς όσους άλλους καθορίζουν με ενέργειες ή παραλείψεις τους την πορεία του οργανισμού και συνέβαλαν -μαζί με την ίδια την ΑΗΚ- στη σημερινή ανησυχητική κατάσταση. Την οποία πρώτοι απ’ όλους επισήμαναν οι εργαζόμενοι της, μέσω των συντεχνιών.

Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΑΗΚ, μέσα από τη χθεσινή ομιλία της προέδρου του δ.σ., δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπονομεύουν το μέλλον του οργανισμού. Αν τα αντιλαμβάνεται, τα κρύβει. Εξού και δεν ακούσαμε χθες να γίνεται η παραμικρή αναφορά.

Για παράδειγμα, η πρόεδρος είπε ότι «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πιστή τήρηση του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων του οργανισμού». Άλλα ακούμε εμείς, όμως. Ότι, για παράδειγμα, σε σημαντικό βαθμό ο λειτουργικός και λογιστικός διαχωρισμός παραμένει στα χαρτιά, με γνώση και ανοχή ή και σύμπραξη της διοίκησης και της διεύθυνσης. Ο διαχωρισμός αυτός
απαιτήθηκε από το κράτος και την ΕΕ για να μην προχωρήσει ο πλήρης νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ και η αποξένωση κάποιων από το δημόσιο. Όταν ξεσηκωθούν οι ιδιώτες παραγωγοί και προμηθευτές και κυρίως όταν κατηφορίσει για έλεγχο η ΕΕ, ίσως βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση ο οργανισμός.

Σε άλλο σημείο, η πρόεδρος είπε ότι «διαθέτοντας μια δεξαμενή τεχνογνωσίας, εμπειρίας, εξειδίκευσης και επαγγελματισμού των ανθρώπων του οργανισμού και εστιάζοντας στην αλλαγή, είμαστε σε θέση να πετύχουμε τους στόχους μας (…)». Αλλιώς, όμως, τα λένε με δημόσιες καταγγελίες τους οι συντεχνίες. Για σοβαρή υποστελέχωση που επηρεάζει την ασφάλεια του προσωπικού και του εξοπλισμού, για πλημμελείς συντηρήσεις, για προβληματική μεταφορά της επιστημονικής γνώσης, για ελλιπή συνεργεία, για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του κοινού. Τα παρακάμψατε και αυτά, αλλά είναι εκεί και βγάζουν μάτι.

Για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η πρόεδρος αρκέστηκε στην παράθεση των αναπτύξεων που έγιναν, χωρίς να τοποθετηθεί στην κριτική που δέχεται ο οργανισμός για τις ανεπάρκειες και την υστέρηση του δικτύου. Έστω κι αν δεν είναι αυτός ο σοβαρότερος λόγος της προβληματικής διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ούτε για τους ταλαιπωρημένους έξυπνους μετρητές ακούστηκε το παραμικρό ως αυτοκριτική. Λέχθηκε μόνο ότι «στις μεγάλες αλλαγές που έχουν τροχοδρομηθεί είναι και οι έξυπνοι μετρητές, που σύντομα ξεκινά η εγκατάσταση τους. Μετά από καθυστερήσεις λόγω προσφυγών στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, είμαστε στην τελική ευθεία έναρξης αυτού του μεγάλου και πολύ σημαντικού έργου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2026». Μόνο που η ΡΑΕΚ, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, ανακοίνωσε πριν 2-3 εβδομάδες πως η κύρια ευθύνη για την πολυετή καθυστέρηση στην εγκατάσταση 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών ανήκει στην ΑΗΚ και όχι στις διαδικασίες της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η νέα Κυβέρνηση θα επιβάλει στην ΑΗΚ ένα νέο ξεκίνημα.