ΤΟ μεγάλο θέμα της διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι διαχρονικό και άλυτο. Δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και ως εκ τούτου διαιωνίζονται στρεβλώσεις. Η νομοθεσία και οι κανονισμοί, που είχαν θεσπιστεί επέτρεψαν για χρόνια να γίνεται πλιάτσικο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.
ΟΠΩΣ αναφέρεται αρμοδίως, από το 2018 και εντεύθεν επιχειρήθηκε να μπει μια τάξη, πλην όμως το θέμα, όπως αποδεικνύεται δεν είναι τόσο απλό. Αυτό, όμως, ότι δεν είναι τόσο απλό και εύκολο δεν δικαιολογεί ποσώς το γεγονός ότι οι στρεβλώσεις αλλά και παρανομίες συνεχίζονται. Ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών έχει συγκροτηθεί με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων με την προσωρινή διάθεσή τους και παράλληλα προστατεύει ή/και μεριμνά να μην παραβλάπτονται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών μέχρι τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής. Αυτό γίνεται σήμερα; Όχι παντού και πάντα. Τις περιουσίες αξιοποιούν και μη πρόσφυγες. Τις περιουσίες αξιοποιούν άνθρωποι, οι οποίοι δεν τηρούν τα κριτήρια. Ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε, μεταξύ άλλων, πως σε άλλους εισηγείτο η συμβουλευτική επιτροπή να παραχωρηθούν, σε άλλους παραχωρούνταν ενώ υποστατικά διατέθηκαν σε πλούσιους ή σε άτομα που κατείχαν άλλα επαγγελματικά υποστατικά, κάτι το οποίο έπρεπε να οδηγήσει σε αποκλεισμό τους.
ΣΤΗΝ προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου αναφέρθηκαν πολλά, τα οποία προφανώς και δεν αιφνιδίασαν όσους παρακολουθούν χρόνια αυτό το θέμα. Ο Δήμαρχος Πάφου παρουσίασε πληροφορίες, τις οποίες του ζητήθηκε να δώσει γραπτώς με «διευθύνσεις και ονόματα». Τα θέματα γενικά που έχουν αναφερθεί στην Επιτροπή Ελέγχου ήταν εν πολλοίς επιβεβαίωση της μεγάλης εικόνας, που όλοι γνωρίζαμε. Είναι προφανές πως κάποιοι έχοντας πλάτες κάνουν πάρτι με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Κι αυτό θα συνεχισθεί όσο δεν λαμβάνονται αποφασιστικά μέτρα. Όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.
ΤΙ πρέπει να γίνει; Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε 20.000 συμβόλαια για τουρκοκυπριακές περιουσίες. Ούτε λίγα, αλλά ούτε και πολλά. Πρέπει να εξετασθούν ένα προς ένα τα συμβόλαια. Για να γίνει τούτο θα πρέπει να ενισχυθεί ο μηχανισμός του Κηδεμόνα και να αρχίσει η εξέταση όλων των υποθέσεων και να ελεγχθεί ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιοί όχι. Ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και πως η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ενισχυθεί ώστε να τελειώσει το πάρτι. Αναμένουμε.