Για χρόνια στη Βρετανία θάφτηκε ένα σκάνδαλο με παρενοχλήσεις πολλών γυναικών στην εφημερίδα Obesrver. Δράστης ο αρθρογράφος, Νικ Κόεν, τον οποίο η εφημερίδα είχε φροντίσει να καλύψει, παρά το γεγονός πως από τις σελίδες της είχαν περάσει πολλά άρθρα που κατακεραύνωναν παρόμοιες περιπτώσεις.

Αν κοιτάξουμε πόσο έδαφος έχουμε καλύψει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στην σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση έχουμε λόγους να χαμογελούμε. Όχι βέβαια, ότι φτάσαμε στο σημείο που θα θέλαμε αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Πλέον, έχει ξεκαθαρίσει τι είναι ανεκτό και τι όχι, έχουν μπει όρια, αλλάξαν οι κανόνες. Και το κυριότερο γυναίκες και άντρες δεν παραμένουν σιωπηλοί και όταν δεχτούν επίθεση, ξέρουν πως οφείλουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν.

Δεν είναι και λίγο πράγμα, καθώς πολλές φορές η παρενόχληση και η κακοποίηση συμβαίνει στους χώρους εργασίας, οπόταν είναι και θέμα κατάχρησης εξουσίας και επομένως πιο δύσκολα θα γίνει καταγγελία. Ευτυχώς, πλέον πολλά πράγματα που εμείς στη μέση ηλικία, αποδεχόμασταν αδιαμαρτύρητα όταν ήμασταν νέοι, σήμερα όχι μόνο είναι απαράδεκτα αλλά και είναι και καταδικαστέα.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πολλές εργαζόμενες και σε αρκετές περιπτώσεις και εργαζόμενοι έχουν να θυμούνται ιστορίες για συναδέλφους που τους στρίμωξαν στη γωνιά ή τους παρενόχλησαν σεξουαλικά. Ιστορίες για προϊστάμενους που ζήτησαν σεξ με αντάλλαγμα την πρόσληψη και την προαγωγή ή και με την απειλή της απόλυσης. Ιστορίες με ανθρώπους που συνυπήρχαν στον ίδιο εργασιακό χώρο και έστελναν ανεπιθύμητες σεξουαλικές φωτογραφίες ή πρόστυχα μηνύματα.

Καθώς ελάχιστοι μιλούσαν οι επιλογές δεν ήταν και πολλές. Όσοι ήταν δέκτες τέτοιων συμπεριφορών ή σηκώνονταν να φύγουν ελπίζοντας πως στην επόμενη τους δουλειά δεν θα έβρισκαν τα ίδια ή και χειρότερα και κατέστρωναν ολόκληρα σχέδια για να μην βρεθούν στον ίδιο χώρο μαζί με εκείνους που παρενοχλούσαν. Και επειδή όλοι ήξεραν περί τίνος επρόκειτο δεν ήταν δύσκολο να κάνουν περιοδεία σε ολόκληρο το γραφείο, προκειμένου να αποφευχθούν τα επικίνδυνα τετραγωνικά μέτρα των «αρπακτικών».

Στη Βρετανία πάνω από το 50% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Ανάλογα είναι τα στοιχεία και στις υπόλοιπες χώρες. Οι καταγγελίες, ωστόσο είναι λιγότερες, ίσως γιατί ακόμη τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν. Αν κάτι πρέπει να αλλάξει είναι ακριβώς αυτό. Τα στόματα πρέπει να ανοίγουν οποιοσδήποτε κι αν είναι ο δράστης.