ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ η συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και η λειτουργία του έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό. Το ΣΕΑ, η δημιουργία του, είναι ανάγκη, που διαχρονικά προκύπτει. Ανακοινώθηκε και προχωρά η συγκρότησή του. Θα έχει, όπως συναφώς αναφέρθηκε, συμβουλευτική, σχεδιαστική και συντονιστική αρμοδιότητα. Το προσχέδιο που είχε διαμορφωθεί υποβλήθηκε στα κόμματα για παρατηρήσεις. Κάποιες από τις παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο και την περασμένη Τετάρτη το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει. Κάποιες επιφυλάξεις από κόμματα μπορούν να υπάρχουν. Αλλά θα πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ έχει καταδειχθεί ότι υπάρχει ανάγκη- όπως συναφώς αναφέρει το έγγραφο- «για μεγαλύτερο και συστηματικότερο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών και αρχών, που εμπλέκονται σε ζητήματα ασφάλειας, με την ευρεία έννοια της, και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». Προκύπτει ότι η συγκροτημένη και τεκμηριωμένη γνώμη ενός σώματος, το οποίο θα μελετά σε συνεχή βάση και σε βάθος μια σειρά από πολυδιάστατα θέματα, είναι πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο για το κράτος, τη χώρα. Γι αυτό και θεωρούμε πως με σωστή στελέχωση και την αποτελεσματική δουλειά θα αποδώσει αυτά που όλοι επιδιώκονται στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του.
ΕΙΝΑΙ εκτίμηση μας πως και αναγκαίο είναι αλλά και χρήσιμο το νέο αυτό κρατικό όργανο. Δεν κομίζουμε κάτι το καινούργιο. Είναι γνωστό ότι παρόμοια κρατικά όργανα λειτουργούν στις περισσότερες χώρες. Η Κύπρος, μια ημικατεχόμενη χώρα, θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει τέτοιο θεσμικό όργανο από τη δεκαετία του ΄70 ή του ΄80. Γι αυτό και θα πρέπει να το αγκαλιάσουν όλοι. Είναι προφανές πως το ΣΕΑ συγκροτήθηκε και θα λειτουργήσει, μέσα από ένα μηχανισμό, που θα δημιουργηθεί, για να παραμείνει ανεξαρτήτως ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.
ΣΤΟ κάτω-κάτω, η κυβέρνηση ή το Εθνικό Συμβούλιο, δεν μπορεί να καθορίζει πολιτικές, τακτικές, στρατηγικές χωρίς την τεκμηρίωση, που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο Συμβούλιο. Συνεπώς, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, που θα έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. Το πρώτο, σημαντικό, βήμα έγινε και τώρα αναμένεται το επόμενο και ουσιαστικό: Να λειτουργήσει και να «παράγει» αποτέλεσμα. Εκεί θα κριθεί και το όλο εγχείρημα, στο αποτέλεσμα δηλαδή. Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο. Ήταν ένα αναγκαίο βήμα. Μια ημικατεχόμενη χώρα δεν μπορεί να μη έχει λειτουργεί ένα τέτοιο θεσμικό όργανο.