Το ΑΚΕΛ ζητά τροποποίηση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Στην αυστηροποίηση της εφαρμογής του νόμου περί ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης, αλλά κυρίως στην επέκτασή του, προσβλέπει τροποποιητική πρόταση νόμου που προωθείται στη Βουλή. Η πρόταση, την οποία καταθέτουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, προτείνει να καλυφθούν με υποχρέωση εμπλουτισμού με έργα τέχνης ακόμη και οι περιπτώσεις αγοράς, ανακαίνισης, μετατροπής και ενοικίασης κτηρίων από́ την κυβέρνηση ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος νόμος προνοεί ότι ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το 1% του συνολικού κόστους ανέγερσης οποιουδήποτε δημόσιου κτηρίου πρέπει να διατίθεται για τον εμπλουτισμό του με έργο τέχνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άποψη: Αλλεργία στην καλαισθησία

Το σύνολο των προτεινομένων αλλαγών επιδιώκουν την ουσιαστική́ επίτευξη του σκοπού́ της νομοθεσίας για προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο και ταυτόχρονα τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Οι βουλευτές Άντρος Καυκαλιάς, Γιώργος Κουκουμάς, Χρίστος Χριστόφιας και Χρίστος Χριστοφίδης επικαλούνται στοιχεία που τηρούνται στα προβλεπόμενα από́ το Νόμο μητρώα, σύμφωνα με τα οποία η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σήμερα σε ικανοποιητικό́ βαθμό́. Οι προτεινόμενες τροπολογίες στόχο έχουν να καταστήσουν πιο αποτελεσματική́ την εφαρμογή́ της νομοθεσίας παρέχοντας εργαλεία και αρμοδιότητες στο νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο Πολιτισμού́, στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν και επίσημα οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Στόχος είναι η πρόταση νόμου να προωθηθεί το συντομότερο και ει δυνατόν να ψηφιστεί πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, προκειμένου να συμπέσει και με την έναρξη της λειτουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

«Η ιδέα για υποχρεωτικό εμπλουτισμό των δημόσιων κτηρίων με έργα τέχνης ήταν και είναι μια πρωτοποριακή καινοτομία. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν της έγκρισης της νομοθεσίας, η πρόνοια δεν υλοποιήθηκε ούτε στο 1/3 των δημόσιων κτιρίων που ανεγέρθηκαν από το κράτος και άλλους δημόσιους φορείς» αναφέρει ο βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς. Ο ίδιος σημειώνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ στοχεύει ακριβώς να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμόζεται στην πράξη. «Προτείνουμε μηχανισμό ελέγχου της εφαρμογής της από το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Επεκτείνουμε τον εμπλουτισμό με έργα τέχνης, όχι μόνο στην ανέγερση αλλά και στην αγορά, ενοικίαση κι ανακαίνιση δημοσίων κτηρίων. Ενισχύουμε επίσης, τη διαφάνεια στις διαδικασίες». Παράλληλα, ο Γ. Κουκουμάς εκφράζει την πεποίθηση ότι με την υιοθέτηση της πρότασης από τη Βουλή, θα έχει γίνει «ένα ουσιαστικό βήμα για την έμπρακτη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου της Κύπρου αλλά και για να φέρουμε την πολιτιστική δημιουργία μέσα στην καθημερινότητα της κοινωνίας».

Εκτιμάται ότι το γράμμα και το πνεύμα της συγκεκριμένης πρότασης νόμου θα επικροτηθεί από την καλλιτεχνική κοινότητα, ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια κόμματα θα τείνουν ευήκοον ους και ποια όχι- και με ποια αιτιολογία.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις

Οι βουλευτές ζητούν την τροποποίηση του περί του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού εμπλουτισμού των δημοσίων κτηρίων με  έργα τέχνης νόμο του 2009 προτείνοντας τα εξής:

  1. Να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες της νομοθεσίας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.
  2. Ο ορισμός του δημοσίου κτηρίου να διευρυνθεί ώστε να καλύπτει και κτίρια που ενοικιάζονται από τη Δημοκρατία η νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς στέγασης ή παροχής υπηρεσιών.
  3. Στον ορισμό του έργου τέχνης να προστεθεί πέραν της τοποθέτησης και η δημιουργία έργου τέχνης σε δημόσιο κτήριο. Ο σκοπός είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα να αποκλείονται έργα που δημιουργούνται πάνω στο κτήριο όπως τοιχογραφίες, ψηφιδωτά κ.ά.
  4. Να προστεθεί πρόνοια ώστε κατά το στάδιο προετοιμασίας του προϋπολογισμού για την αγορά, ανέγερση, μετατροπή, ανακαίνιση ή μίσθωση κτηρίου να ενημερώνεται το Υφυπουργείο Πολιτισμού.
  5. Να προστεθεί πρόνοια ώστε να απαγορεύεται η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανέγερση, αγορά, ανακαίνιση ή μετατροπή δημόσιου κτηρίου ή η υπογραφή μίσθωσης κτιρίου εάν και εφόσον δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το υφυπουργείο πολιτισμού για τη πρόθεση του φορέα και το ποσό που αντιστοιχεί για τον εμπλουτισμό του κτιρίου με έργα τέχνης.
  6. Στην Επιτροπή που συστήνεται στη βάση του άρθρου 7(1) να περιληφθεί εκπρόσωπος του υφυπουργείου πολιτισμού και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει νικώσα ψήφο.
  7. Στο Μητρώο Έργων Τέχνης να περιλαμβάνεται η αξία των έργων τέχνης καθώς και η συνολική αξία του έργου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα έργα και το όνομα του δημιουργού.
  8. Να διευρυνθεί το άρθρο 3 (1) ώστε να καλύπτεται και η αγορά, ανακαίνιση, μετατροπή και η μίσθωση κτηρίου με την επιφύλαξη ότι στις περιπτώσεις μίσθωσης ως συνολικό κόστος θεωρείται το σύνολο του μισθώματος για όλη τη διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης.
  9. Να προστεθεί πρόνοια η οποία να αντιμετωπίζει ζητήματα σύγκρουσης συμφέροντος των μελών της επιτροπής. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η αντίστοιχη πρόνοια που υπάρχει στον Περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων.
  10. Να προστεθεί πρόνοια ώστε για όλες τις κρίσεις, αξιολογήσεις και επιλογές της Επιτροπής να λαμβάνεται υπόψη η μη ανάληψη έργου από διαγωνιζόμενους καθώς και ότι ανάμεσα στου σκοπούς της Νομοθεσίας είναι η στήριξη του συνόλου των  καλλιτεχνών.
  11. Να προστεθεί πρόνοια ώστε το Υφυπουργείο Πολιτισμού να έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση του διαγωνισμού για την επιλογή του έργου που θα εμπλουτίσει ένα κτήριο.
  12. Να προστεθεί πρόνοια ώστε το Υφυπουργείο Πολιτισμού να έχει ευθύνη ετοιμασίας ετήσιας έκθεσης κάθε Δεκέμβρη με την οποία να ενημερώνει για όλα τα έργα ( ενοικιάσεις, αγορές, ανεγέρσεις, μετατροπές ) που έχουν προκηρυχθεί εντός του έτους και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία εμπλουτισμού τους με έργα τέχνης. Η έκθεση να κοινοποιείται στην Επιτροπή Παιδείας και να αναρτάται στην ιστοσελίδα του υφυπουργείου πολιτισμού.