Πέντε διεθνώς καταξιωμένες Ουκρανές εικαστικοί, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της ρωσικής εισβολής, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικό residency στην Κύπρο.

Ο λόγος για τις δημιουργούς Όλγα Στάιν, Μίρα Μπατσκούρ, Εύα Καφίντοβα, Ίνα Χάρτσουκ και Νατάλια Μπρίτσουκ, οι οποίες έχτιζαν ενεργά τη σταδιοδρομία τους ακόμη και πριν τον πόλεμο, ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές και την αξία της ζωγραφικής τους και εξελίσσοντας το καλλιτεχνικό τους στιλ. Μεταξύ άλλων, τον καιρό αυτό πραγματοποιούν ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Μπατούμι και το Σικάγο.  

Οι πέντε ζωγράφοι φιλοξενούνται στη Λεμεσό στο πλαίσιο του πρότζεκτ Krapka Gallery της γκαλερίστας Βικτόρια Βελίτσκο, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται με καλλιτέχνες και εικονογράφους από όλο τον κόσμο για τη διοργάνωση καλλιτεχνικών residency στο νησί.

Εκδήλωση γνωριμίας πραγματοποιείται την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 6μ.μ. στην γκαλερί Μορφή, στη Λεμεσό, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κύπρο. Η φιλανθρωπικής χροιάς έκθεση φιλοξενείται στη Μορφή στις 25 και 26 Μαΐου (10π.μ.- 1μ.μ. & 4-9μ.μ.). 

Με την ολοκλήρωση του residency, οι πέντε ζωγράφοι θα πραγματοποιήσουν κοινή έκθεση με τίτλο «Context», το θέμα της οποίας θα αφορά σ’ έναν προβληματισμό γύρω το θέμα του συνεχιζόμενου πολέμου, καθώς και σε μια ανάλυση της ιστορικής αφήγησης. Οι καλλιτέχνιδες θα ερευνήσουν την κυκλική φύση των ιστορικών γεγονότων, τη φύση του μίσους, το φαινόμενο της φυσικά καθορισμένης απανθρωποποίησης, καθώς πώς οι τεκτονικές πολιτικές και πολιτιστικές αλλαγές επηρέασαν την ιδιωτική τους ζωή.

Πρόκειται για το πρώτο πρότζεκτ Ουκρανών εικαστικών που παρουσιάζεται στην Κύπρο. Αποτελεί παράλληλα και μια ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό μια κοινή πρόταση τέτοιου είδους, πάνω σε μια εποχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ουκρανική τέχνη, ειδικά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση αυτή θα αποτελέσει για τους συλλέκτες έργων τέχνης, τους επενδυτές και όσους συμπάσχουν με την ουκρανική τραγωδία, μια εξαιρετική ευκαιρία για μια κερδοφόρα επένδυση στη σύγχρονη τέχνη, μ’ ένα ευρύ φάσμα τιμών.

Η ιδρύτρια της Krapka Gallery Βικτόρια Βελίτσκο είναι κι ίδια εθελόντρια από την αρχή του πολέμου και ανήκει στην ομάδα συντονιστών του κέντρου συντονισμού «CY4UA». Στο πλαίσιο αυτό, το 20% των εσόδων θα κατευθυνθεί για υποστήριξη ειδικών και στοχευμένων πρωτοβουλιών στην Ουκρανία, γεγονός που αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της έκθεσης.

Άλλοι στόχοι είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την τέχνη της Ουκρανίας, καθώς και η προσέλκυση νέων ή έμπειρων συλλεκτών για να επενδύσουν στη σύγχρονη τέχνη.