To Top
POWERED BY:
11:56 Πέμπτη
19 Μαΐου 2022
Powered by
Επόμενο
Προηγούμενο

Γεννήθηκε ξανά μέσα από τις στάχτες του

ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΥΠΡΟΣ • Γεννήθηκε ξανά μέσα από τις στάχτες του
  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Το αρχοντικό της οδού Αγίων Ομολογητών  αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα πως τα σπίτια όταν γεράσουν δεν είναι για γκρέμισμα. Μπορούν να βρουν ξανά την παλιά τους αίγλη και σαν τον Φοίνικα να γεννηθούν ξανά μέσα από τις στάχτες τους.

Βρίσκεται σε μια από τις όμορφες περιοχές της Λευκωσίας, στους Αγίους Ομολογητές, λίγα μέτρα πιο κάτω από το προεδρικό με θέα το πράσινο του πάρκου και του Πεδιαίου. Οι χώροι του, η αυλή του, η αρχιτεκτονική του μαρτυρούν στιγμές οικογενειακής θαλπωρής και ευμάρειας. Στην πάροδο του χρόνου όμως, το σπίτι εγκαταλείφθηκε και άλλαξε χρήση. Για λίγα χρόνια φιλοξένησε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνέχεια περιέπεσε σε απόλυτη εγκατάλειψη. Κάποια στιγμή μάλιστα κινδύνεψε να γκρεμιστεί για να κτιστεί εκεί πολυκατοικία, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.  

​Το 2015, το εγκαταλελειμμένο κτίριο έχοντας πλέον υποστεί την φθορά του χρόνου, της εγκατάλειψης και βανδαλισμών πέρασε στην ιδιοκτησία των Phoenix Leaders που ξεκίνησαν την αποκατάστασή του, σε συνεργασία με το γραφείο AL Architects. Όπως εξηγεί η Valentina Kislaya, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του κλαμπ Phoenix Leaders «όταν μετακόμισα στην Κύπρο, καθημερινά -καθ’ οδόν για το γραφείο μου- περνούσα έξω από την κατοικία και δεν μπορούσα να καταλάβω πως ένα τόσο εντυπωσιακό και σε καλή τοποθεσία κτίριο αφέθηκε να  καταστραφεί. Άρχισα λοιπόν να ψάχνω στοιχεία και εν τέλει το αγόρασα για να το διασώσω και πλέον είμαι ενθουσιασμένη που καταφέραμε διασώσουμε τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα ώστε κι άλλοι άνθρωποι να θελήσουν να προστατέψουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού».

Η διαδικασία αποκατάστασης του διήρκησε γύρω στον ενάμιση χρόνο, διατηρώντας τον χαρακτήρα του και ενισχύοντας το με σύγχρονες τεχνολογίες. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που διατηρήθηκε είναι η  μεταλλοτεχνία στα παράθυρα του ηλιακού καθώς και η κύρια σκάλα. Όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Λειβαδάς, επικεφαλής της ομάδας AL Architects, «το κτίριο είναι ένα εξαίσιο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής και η αποκατάσταση του έχει αρχιτεκτονική, αισθητική, ιστορική, οικονομική, ακόμη και κοινωνική και συμβολική αξία. Η αποκατάσταση ενός κτιρίου αυτής της περιόδου (δεκαετία του ’60) και η διατήρηση της ταυτότητας και των συμβολικών του αξιών ήταν πρόκληση για εμάς. Η αρχιτεκτονική πρόταση αφορούσε δύο σημαντικές αλλαγές στο αρχικό οικοδόμημα. Αφενός η μετατροπή του από ιδιωτική κατοικία σε γραφεία και χώρους φιλοξενίας και αφετέρου η ενσωμάτωσή του στον αστικό ιστό της πόλης». 

​Το κτίριο φιλοξενεί σήμερα το The Club, μια ιδιωτική λέσχη με μέλη, που ιδρύθηκε το 2018 από την Phoenix Leaders. Συνδυάζει σύγχρονους και ευέλικτους χώρους εργασίας που προσφέρονται επίσης για μικρές εκδηλώσεις, οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στα μέλη να ακούσουν προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και βιομηχανιών. Στο The Club, τα μέλη έχουν πρόσβαση σε: Αίθουσες διασκέψεων υψηλών προδιαγραφών και ευέλικτους χώρους εκδηλώσεων. Προσφέρεται εξατομικευμένο μενού φαγητού και υπάρχει επίσης εσωτερική υπηρεσία catering. Μέλη και φιλοξενούμενοι έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις με συμμετοχή από ειδικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό από ένα ευρύ φάσμα κλάδων και βιομηχανιών. Οι εκδηλώσεις περιορίζονται σε μικρό ακροατήριο, έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστικό networking μεταξύ ακροατηρίου και ομιλητών.

​Η σειρά διαλέξεων του The Club έχει ως στόχο να φέρει στην Κύπρο ομιλητές από διάφορους τομείς εξειδίκευσης. Ανάμεσα στους ομιλητές που συμμετείχαν ήδη σε προηγούμενες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται ο Andrew Steele, επιστήμονας και συγγραφέας, ο Bruce Daisley, πρώην αντιπρόεδρος του Twitter στην Ευρώπη και ειδικός σε θέματα κουλτούρας εργασίας, ο Δρ. Francis Fukuyama, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συγγραφέας, ο Sir John Sawers, πρώην επικεφαλής του MI6, ο Hernan van Rompuy, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο καθηγητής και συγγραφέας Vybarr Cregan-Reid, ο Nigel Jeremy, επικεφαλής του τμήματος Μάθησης & Ανάπτυξης στις Βρετανικές Αερογραμμές και η Jules Chappell, η νεαρότερη πρέσβειρα της Βρετανίας. 

Ελεύθερα, 16.1.2022.