Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ ζούσε την φαινομενικά τέλεια ζωή. Είχε μια καριέρα που του απέφερε εξαψήφιο ετήσιο εισόδημα και ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι στο Γιορκσάιρ με επτά υπνοδωμάτια με τη σύζυγό τους και τα τρία όμορφα νεαρά κορίτσια τους. Όλα ήταν απλά υπέροχα, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι κάτω από τη βιτρίνα υπήρχε ένα σκοτεινό μυστικό, αυτό της ενδοοικογενειακής κακοποίησης που δεχόταν ο Ρίτσαρντ από τη γυναίκα του, με την οποία ήταν παντρεμένος για 20 χρόνια.

Το μυστικό άρχισε να αποκαλύπτεται τον Ιούνιο του 2021, όταν οι αστυνομικοί κλήθηκαν να ερευνήσουν μία πιθανή υπόθεση ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Έξω από το μεγάλο σπίτι ήταν σταθμευμένη μία Jaguar. Οι αστυνομικοί θεώρησαν αρχικά ότι είχαν πάει σε λάθος μέρος.

Τον χτυπούσε και τον δάγκωνε

Ο 47χρονος Ρίτσαρντ, όπως αποκαλύφθηκε, υπέφερε για 20 χρόνια στα χέρια της συζύγου του, Σέρι, η οποία των χτυπούσε και τον δάγκωνε, καθώς έπινε κρασί. Η Σέρι ήταν πρώην επικεφαλής της μεταρρύθμισης των φυλακών, ένα μέρος στο οποίο οδηγήθηκε πέρυσι, όταν ο Ρίτσαρντ παρουσίασε στους αστυνομικούς 43 εικόνες από το μελανιασμένο σώμα του. Παράλληλα, είχε καταγράψει κρυφά την κακοποίηση που υφίστατο σε κάμερες που είχαν εγκατασταθεί για την επιτήρηση των παιδιών τους.

Ο Ρίτσαρντ μίλησε ανοιχτά για την κακοποίηση στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 «My Wife, My Abuser: The Secret Footage». Τα αποσπάσματα που προβλήθηκαν αποκάλυψαν μόνο ένα μέρος των βασανισμών. Η Σέρι φαίνεται σε ένα σημείο να κρατάει ένα μαχαίρι στον λαιμό του συζύγου της, ενώ τα παιδιά τους ακούγονται να κλαίνε στο βάθος. Σε άλλο φαίνεται να τον αρπάζει από τα μαλλιά και να τον χτυπά, με τον ίδιο να κάθεται σε έναν καναπέ, στο παιδικό δωμάτιο των παιδιών, βρίζοντάς τον επειδή δεν έβαλε το κοτόπουλο στον φούρνο.

Του έσπαγε αβγά πάνω από το κεφάλι του

Η σωματική κακοποίηση αποτελούσε μόνο ένα μέρος αυτού που ένας δικαστής περιέγραψε ως μία από τις «χειρότερες περιπτώσεις εξαναγκαστικού ελέγχου» που είχε δει ποτέ. Ο Ρίτσαρντ ανέφερε ότι αυτό που τον επηρέασε περισσότερο, πέραν των σωματικών επιθέσεων ήταν η ταπείνωση και η λεκτική κακοποίηση.

«Στην κουζίνα είχαμε συχνά ένα κουτί με 12 ή περισσότερα αβγά, τα οποία έπαιρνε πάνω μου και τα έσπαγε πάνω από το κεφάλι μου ή τα έσπρωχνε στο πρόσωπό μου. Μερικές φορές ήταν τόσο θυμωμένη που το τσόφλι του αυγού έκοβε το δέρμα μου, λέει, προσθέτοντας ότι για να αφαιρέσει το αβγό έπρεπε να κάνει ντους, ενώ ένιωθε απελπισμένος. Σε ένα μέρος του ντοκιμαντέρ προβάλλεται υλικό από τέτοιο επεισόδιο.

Μια άλλη φορά, η Σέρι έκανε σχόλια για τη νεκρή μητέρα του, που την έχασε όταν ήταν 9 ετών, με αποτέλεσμα να καταπιέζει τα συναισθήματά του. Αποκαλώντας τον «ρομπότ» η γυναίκα χρησιμοποιούσε το παιδικό του τραύμα για να του προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο, κάνοντας ανάλγητα σχόλια. «Ελπίζω η αδελφή σου να πεθάνει από καρκίνο του μαστού», ήταν ένα από αυτά. Επίσης, του επέρριπτε ευθύνες για τα προβλήματα του γάμου τους, λέγοντας ότι αυτός έφταιγε που χρειάστηκε να κάνουν παιδιά με εξωσωματική.

Έσπασε μπουκάλι κρασί στο αυτί του

Η Σέρι προσπάθησε να δείξει ότι ο Ρίτσαρντ ήταν ο κακός της σχέσης. Κάποια στιγμή έσπασε ένα μπουκάλι κρασί πάνω στο αυτί του, προκαλώντας του μόνιμη παραμόρφωση. Μάλιστα άρχισε να τον κλωτσάει και τον απειλούσε ότι θα σπάσει το πρόσωπό της στον καθρέφτη του μπάνιου τους, ώστε να πει μετά ότι την είχε τραυματίσει.

Σε αυτό τον απειλούσε με τα παιδιά. «Μόλις το κάνω αυτό, μπορώ να βγάλω περιοριστικά μέτρα εναντίον σου, ώστε να μην δεις ποτέ το μωρό σου», φέρεται να έλεγε σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ.

Πώς αποκαλύφθηκε η ιστορία

Κάποια στιγμή οι γείτονες του ζευγαριού κατάλαβαν τη σχέση τους. Ο Ρίτσαρντ ανοίχτηκε για τη συμπεριφορά της συζύγου του μετά από μπάρμπεκιου στο διπλανό σπίτι, το οποίο η Σέρι, που δεν είχε πάει, διέκοψε από τον φράχτη για να πάνε τα παιδιά για ύπνο. Όταν επέστρεψε άρχισε να μιλάει για το σκοτεινό μυστικό της οικογένειας.

«Νομίζω ότι του είχε ζητήσει να πάει σε μαγαζί και να πάρει κρασί ή κάτι τέτοιο. Εκείνος δίστασε και την κοίταξε. Τότε, αυτή πήρε ένα μαχαίρι για σκάλισμα και έκοψε τα λάστιχα του αυτοκινήτου» λέει ένας γείτονας του ζευγαριού, που θυμήθηκε ένα από τα περιστατικά που είχαν συμβεί.

Η Σέρι, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ, προσπαθούσε να εμπλέξει τις κόρες τους στους καβγάδες. Στο υλικό φαίνεται να κρατάει σφιχτά ένα από τα νεαρά κορίτσια, λέγοντας «είναι απαίσιος άνθρωπος και θα τον ξεφορτωθούμε σύντομα». Σε άλλες περιπτώσεις φέρεται να έλεγε στο μεγαλύτερο παιδί τους να αναφέρει στους γείτονες ότι «ο μπαμπάς χτυπάει τη μαμά» ή ότι «ο μπαμπάς είναι κακός άνθρωπος».

«Συνέλεξε τα στοιχεία για να προστατεύσει τα κορίτσια του»

Εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση αστυνομικού, που ανέφερε ότι αν η κακοποίηση δεν είχε διαδραματιστεί μπροστά στα παιδιά του, ο πατέρας δεν θα είχε αναφέρει τίποτα και θα ανεχόταν όσα συνέβαιναν. Η ίδια υποστήριξε ότι ο άντρας συνέλεξε τα στοιχεία για να προστατεύσει τα κορίτσια του.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει και πλάνα από κάμερες που είχαν πάνω τους οι αστυνομικοί τη στιγμή που έφτασαν στο Γιορκσάιρ για να ερευνήσουν την καταγγελία. Όταν η Σπένσερ μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, τα αποσπάσματα φαίνεται να δείχνουν τη μητέρα τριών παιδιών να ανησυχεί περισσότερο για το αν θα την εντοπίσουν οι γείτονες καθώς ανέβαινε στο πίσω μέρος του βαν του αστυνομικού. «Μπορείτε να με σπρώξετε μέσα πριν με δει κανείς», ζητάει καθώς ανεβαίνει στο όχημα.

Οι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν αργότερα ότι η Σέρι ανησυχούσε περισσότερο για το αν ο σύζυγός της είχε βάλει τα ισιωτικά της στην τσάντα και δεν έκανε ερωτήσεις για τα παιδιά της και πού βρίσκονταν.

Έλεγε ψέματα στην ανάκριση

Η Σέρι Σπένσερ φαίνεται να λέει ψέματα κατά την ανάκριση, υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγός της ήταν ο θύτης και προσπαθούσε να τον παρουσιάσει ως τον κακό. Όταν είδε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί εις βάρος της, άσπρισε.

Σε όλη της την κατάθεση κατηγορούσε συνεχώς για μέθη και βιαιότητα εις βάρος της τον σύζυγό της και τον κατηγορούσε ότι την έσπρωχνε στο πάτωμα, ενώ υποστήριζε ότι τα σημάδια από δαγκωματιές έγιναν κατά τη διάρκεια ερωτικής πράξης.

Όταν ρωτήθηκε για το υλικό από την κάμερα που την έδειχνε να κρατάει ένα μαχαίρι, η Σπένσερ είπε ότι πήγε να τον σπρώξει πίσω. «Ήθελα να του το δώσω γιατί με είχε απειλήσει ότι ήθελε να με σκοτώσει, ότι θα προτιμούσε να με σκοτώσει παρά να με χωρίσει. Και όντως έπιασα το μαχαίρι – αν θέλει να με σκοτώσει, ας το κάνει», ανέφερε.«Έλεγα ότι ήθελα να πεθάνω και έδινα στον Ρίτσαρντ το μαχαίρι και έλεγα ότι “θα πρέπει να με σκοτώσεις γιατί δεν μπορώ να ζήσω άλλο έτσι”».

Η Σπένσερ προσπάθησε δικαστικά να αποτρέψει την προβολή του ντοκιμαντέρ. Ωστόσο δεν τα κατάφερε, αν και κατάφερε να αναβάλει τη μετάδοση για περίπου έξι μήνες.