Μονόλογος βασισμένος στην Κούρδισσα Ρεχάνα

Στην πραγματική ιστορία της θρυλικής Κούρδισσας αγωνίστριας Ρεχάνα βασίζεται ο θεατρικός μονόλογος «Άγγελε μου» του Χένρι Νέιλορ που παρουσιάζει το θέατρο Αντίλογος με την Μυρσίνη Χριστοδούλου επί σκηνής. Πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο θεατρικό που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου είναι ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν. Τη λένε Ρεχάνα, αλλά οι γονείς της την φωνάζουν «Άγγελέ μου» και μεγαλώνει σε ένα αγρόκτημα σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Κομπάνι στη Βόρεια Συρία. Μας αφηγείται την ιστορία της παιδικής της ηλικίας, μας μιλά για τον πατέρα της που πάντα ονειρευόταν την εποχή που οι γυναίκες θα ήταν ισότιμες με τους άντρες, για τις βαθιά ριζωμένες μέσα της ειρηνιστικές πεποιθήσεις. Όμως όταν γίνεται 17 χρονών, στο Κομπάνι ξεσπά ο πόλεμος, καθώς ο ISIS  πολιορκεί και κατακτά όλα τα εδάφη στη Βόρεια Συρία. Μέσα στη φρίκη ενός από τους πιο αποτρόπαιους και ανελέητους πολέμους, το νεαρό κορίτσι καταφέρνει να παραμείνει ζωντανό, γλυτώνοντας κατά τύχη από τους φρικτούς κινδύνους, ώσπου στο τέλος προσχωρεί σε μια ομάδα από Κούρδισες γυναίκες που μάχονται το DAESH.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Πρεμιέρα στις 9μ.μ. Παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9μ.μ. (εκτός 28/5) μέχρι 12/6. Εισιτήρια από την SoldOut Tickets και τα καταστήματα Stephanis – Electronics, 99251331/ 70007721.

Η όπερα Τραβιάτα στο Ριάλτο

H φημισμένη όπερα Τραβιάτα (La Traviata) προβάλλεται από την Βασιλική Όπερα στο Θέατρο Ριάλτο. Η Τραβιάτα του σπουδαίου Ιταλού μουσουργού Τζουζέπε Βέρντι, αφηγείται τον τραγικό έρωτα της εταίρας Βιολέτας με τον ρομαντικό Αλφρέντο Ζερμόν. Αψηφώντας την υποκρισία της αριστοκρατικής τάξης και τις κοινωνικές συμβάσεις, ο έρωτάς τους απειλεί να σπιλώσει την τιμή της οικογένειάς του. Όταν ο πατέρας του Αλφρέντο προσεγγίζει τη Βιολέτα και την παρακαλεί να χωρίσουν, εκείνη αποδέχεται με αυταπάρνηση την παράκληση, αλλά αναγκάζεται να πληρώσει το ακριβότερο τίμημα. Σκηνοθεσία: Richard Eyre. Διεύθυνση ορχήστρας: Giacomo Sagripanti. Διανομή: Pretty Yende/Angel Blue, Anush Hovhannisyan/Stephen Costello/Dmytro Popov, Dimitri Platanias/Vladimir Stoyanov. Με τη Χορωδία και Ορχήστρα της Royal Opera House. Στα Ιταλικά με Αγγλικούς υπότιτλους.  Διάρκεια: 220′

Θέατρο Ριάλτο, 6.30μ.μ. rialto.com.cy, 77777745

Η Κική στην Αμερική με την ΣΟΚ

Στο πλαίσιο της σειράς Οικογενειακές Συναυλίες η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με τη μουσικοπαιδαγωγό Χριστίνα Χαραλαμπίδου, παρουσιάζουν τη συμφωνική εκδοχή του μουσικού παραμυθιού «Η Κική στην Αμερική» σε πέντε μοναδικές παραστάσεις από σήμερα, με μαέστρο τον Πέτρο Στυλιανού. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η κοτούλα Κική η οποία θα ζωντανεύσει, μέσω αφήγησης, προβολής εικόνων και ζωντανής μουσικής. Η συναυλία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-10 ετών. Στην περιοδεία της η Κική θα ανακαλύψει τη μουσική Αμερικανών και Ευρωπαίων συνθετών εμπνευσμένη από τις φυσικές ομορφιές της Αμερικής, τις μελωδίες των ιθαγενών Αμερικανών και των Αφροαμερικανών, τη μουσική Latin και την τζαζ. Επίσης, το έργο “New York Suite” του Κύπριου συνθέτη Τάσου Στυλιανού, μια ειδική ανάθεση του Ιδρύματος Σ.Ο.Κ. για το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, θα εμπλουτίσει τους ήχους της Νέας Υόρκης. Θα ακολουθήσει σύντομο εργαστήριο, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα όργανα της ορχήστρας.

22/5 Λευκωσία, Θέατρο Παλλάς, 10π.μ. και 12:15μ.μ. 28/5 Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος, 4μ.μ. 29/5 Πάφος, Μαρκίδειο Θέατρο, 4μ.μ. soldoutticketbox.comcyso.org.cy

Η «Πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου

Ο αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη με την εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, ενθουσιάζει και συγκινεί το κοινό που αγαπά το καλό θέατρο. Δέκα χρόνια τώρα, τα σημαντικά μηνύματα του έργου περνούν στους θεατές μέσα από το χιούμορ,  την συγκίνηση, ένα καταπληκτικό, βαθιά ανθρώπινο κείμενο και μια συγκλονιστική ερμηνεία. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και  η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται συναρπαστικά μέσα από την αφήγηση μιας γυναίκας που μέσα από τον δύσκολο γάμο της έχασε πολλά, κέρδισε όμως τον εαυτό της.

22/5 Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 23/5 στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 8.30μ.μ. Εισιτήρια soldoutticketbox, στα ταμεία των θεάτρων και στα καταστήματα Stephanis.

O Μεταξούλης, μια παράσταση για το μπούλινγκ και τη φιλία

Η επιτυχημένη  μουσικο – θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Μεταξούλη, η οποία ενθουσίασε παιδιά και μεγάλους, έρχεται ξανά στο Θέατρο Ριάλτο, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν, να την απολαύσουν. Ο Μεταξούλης είναι ένας μικρός μεταξοσκώληκας που του αρέσει να ράβει ζακέτες. Αφού γίνεται θύμα κοροϊδίας στο σχολείο του, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι με την φίλη του την Ρούνα την πασχαλίτσα για να βρει τους γονείς του. Στο ταξίδι του συναντά καινούργιους φίλους από τους οποίους μαθαίνει πολλά. Μια μουσικο-θεατρική παράσταση που μιλάει για το μπούλινγκ, την αξία της φιλίας και της οικογένειας, αλλά και την ανάγκη του να ακούμε τις φωνές και τα ταλέντα που έχουμε μέσα μας. Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής. Πρωταγωνιστούν: Άντρεα Αγαθοκλέους, Γιάννης Μίνως, Μαρία Κωνσταντίνου, Μιχάλης Καζάκας, Πόλυς Χατζηκώστα. Χορογραφία: Εύα Καλομοίρη. Θεατρικό Κείμενο/Μουσική́: Σταύρος Μιχαλακάκος, Γιάννης Πολίτης. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο FunRaising Charity Foundation. Διάρκεια: 60’. Κατάλληλο για ηλικίες 2+

Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 10:00 & 12:00. rialto.com.cy, 77777745

ΠΡΟΒΟΛΗ

  • Λάρνακα, Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Κατεχόμενης Γης, οδοιπορικό στη Μεσαορία και την Καρπασία» που ετοίμασε η Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου 11.π.μ., τηλ. 24667555 ή στο email [email protected]

ΘΕΑΤΡΟ

  • Λευκωσία, Herb Bar (Ασκληπιού 36, Φανερωμένη). «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Βαλεντίνου Κόκκινου. 22,23 Μαΐου, 8.30μ.μ., 99887569
  • Λευκωσία, Λεβέντειος Πινακοθήκη, «Το Αρχείο» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, 8.30μ.μ., Κυριακή 7.30μ.μ.,  μέχρι 29 Μαΐου, tickethour.com.cy, 7777 7040 | ACS Courer. Πάφος, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο,  30/5, 8.30μ.μ.. Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος,  31/5 8.30μ.μ. Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 1/6 8.30μ.μ.
  • Λευκωσία, Σατιρικό Θέατρο.  «Το ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Σάββατο και Κυριακή στις 8μ.μ. μέχρι 29/5, soldoutticketbox.com,  22312940, 22421609.
  • Λευκωσία, Θέατρο Ένα. «Τι είδε ο υπηρέτης» σε σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη. Παρασκευή, Σάββατο στις 8.30μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 7μ.μ., 22348203
  • Λευκωσία, Θέατρο Ανεμώνα. “Ο Σκάπουλος” σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ξενοφώντος. Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 8.30μ.μ. 70007721.
  • Λευκωσία, Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή. «Machinal» σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου.  Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 8.30μ.μ. Κυριακή 6μ.μ. μέχρι 21 Μαΐου, 77772717, thoc.org.cy
  • Λεμεσός, Πολυχώρος Συνεργείο, Σόλο για Τρεις, «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε σκηνοθεσία Χριστόδουλου Ανδρέου, 8.30μ.μ.

 

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Memory, Jujutsu Kaisen 0, Downtown Abbey 2, Aibo ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ: Firestarter, Operation Mincemeat, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore, Sonic the Hedgehog 2, Turning Red, The Northman, 100% Wolf, The Northman, The Lost City of D, The Bad Guys. 

K-CINEPLEX Λευκωσίας (Prime, The Mall, Nicosia Mall), Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου – τηλ. 77778383, RIO Nicosia Mall, Λεμεσού – τηλ. 25871410.