Καθοριστική ίσως αποδειχθεί η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για τις προσπάθειες θέσπισης εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο, καθώς από αυτή θα διαφανεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος να «κλειδώσει» σήμερα ή σύντομα το ύψος του μισθού ή αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ κυβερνητικής πλευράς και κοινωνικών εταίρων (εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις), λόγω της απώλειας της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, πάγωσε τις εξελίξεις αλλά άφησε και άλυτες τις διαφορές μεταξύ των εμπλεκομένων. 

Σήμερα, ο κατώτατος μισθός θα συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα ακούσει τις απόψεις των εκπροσώπων των εργοδοτικών και συνδικαλιστών οργανώσεων. Στην σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, Κυριάκος Κούσιος και Κωνσταντίνος Πετρίδης, αντίστοιχα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση θα κρίνει, εν μέρει, αν το ύψος του κατώτατου μισθού στην Κύπρο θα κλείσει με συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων ή αν στο τέλος θα πρέπει να γίνει με κυβερνητική – πολιτική απόφαση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις που έχουν προηγηθεί, αυτό που βγαίνει, τουλάχιστον από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων, είναι ότι δεν διαφωνούν με την απόφαση για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού αλλά προβληματίζονται για το ενδεχόμενο το ύψος του να οριστεί στο 60% του διάμεσου μισθού. Ζητούν δε, η εφαρμογή του να γίνει σταδιακά. Διάφοροι αριθμοί έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αν και η τέως Υπουργός απέφευγε να διαψεύει ή να επιβεβαιώνει οποιοδήποτε ποσό. Οι πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός θα οριστεί στο επίπεδο τουλάχιστον του υφιστάμενου μίνιμουμ μισθού που εφαρμόζεται για 9 επαγγέλματα και ο οποίος ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών.

Ο Πρόεδρος θα έχει ενώπιον του σήμερα προσχέδιο της απόφασης για τον κατώτατο μισθό, που ετοίμασε η Ζέτα Αιμιλιανίδου ως αποτέλεσμα των πολύμηνων  διαβουλεύσεων. Οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Εργασίας έχουν παραδώσει τον φάκελο με όλες τις σημειώσεις που κρατούσε η τέως υπουργός, ενώ υπάρχουν συγκεντρωμένα και τα στοιχεία που αφορούν τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών. Από κυβερνητικής πλευράς, το θέμα του κατώτατου μισθού θέλουν να κλείσει το συντομότερο δυνατό και αν δεν μεσολαβούσε ο αδόκητος θένατος της τέως υπουργού, στόχος ήταν η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού πριν το τέλος Μαϊου. Ο χρόνος της ανακοίνωσης εκ των πραγμάτων έχει μετατεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η επίσημη εξαγγελία θα ανακοινωθεί εντός Ιουλίου.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί και η πληρωμένη γονική άδεια, προς εναρμόνιση με Οδηγία.