Σε εναλλακτικό επενδυτικό καταφύγιο αναδεικνύεται η Κύπρος και διαφαίνεται ενισχυμένο ενδιαφέρον από εταιρείες και άτομα για μετεγκατάστασή τους στο νησί, που προέρχονται κυρίως από γεωπολιτικά ασταθείς περιοχές αναδεικνύοντας την Κύπρο ως ένα σταθερό επιχειρηματικό κόμβο.

Στη νέα έκδοση για τις τιμές των ακινήτων που ανακοίνωσε η Κεντρική, την προηγούμενη Παρασκευή, σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδεχόμενα να δημιουργήσει ζήτηση στην αγορά ακινήτων από επιχειρηματίες και επενδυτές από τη Ρωσία και Ουκρανία, που αναζητούν εναλλακτική έδρα στο εξωτερικό, επιλέγοντας την Κύπρο λόγω του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και των  φορολογικών διευκολύνσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί το κράτος στα πλαίσια του international headquartering, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, που διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών και των οικογενειών τους στην Κύπρο, αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση. Ήδη, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον περασμένο Οκτώβριο για προσέλκυση και εγκατάσταση των γραφείων διοίκησης εταιρειών, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, στην Κύπρο έχει αποδώσει καρπούς, όπως διαφαίνεται από τον αναφερόμενο πιο πάνω υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης από ξένους επενδυτές. Πέρα από την ενίσχυση στη ζήτηση γραφειακών χώρων, η μετεγκατάσταση ξένων εταιρειών αυξάνει και τη ζήτηση σε οικιστικές μονάδες εφόσον αριθμός του προσωπικού τους θα εγκατασταθεί μακροπρόθεσμα στην Κύπρο», αναφέρει στην έκθεση η Κεντρική.

Σχετικά με τις τιμές των κατοικιών η Κεντρική αναφέρει ότι η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να στηρίζει τη συνεχιζόμενη αύξηση και παράλληλα, η διαφαινόμενη άνοδος της ζήτησης από ξένους επενδυτές και το αυξανόμενο οικοδομικό κόστος εξελίσσονται επίσης σε ρυθμιστικούς παράγοντες.

Από πού επηρεάζονται  

Η αγορά ακινήτων επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις μέσω της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών. Στην περίπτωση παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνει η Κεντρική, ενδέχεται να υπάρξει στροφή σε πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι τα ακίνητα, έτσι ώστε να αποφευχθεί, κατά το δυνατόν, η διάβρωση του πλούτου των νοικοκυριών. Εν κατακλείδι καταλήγει η Κεντρική « ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η αστάθεια και αυξημένη αβεβαιότητα των τελευταίων δύο ετών, ως απόρροια της πανδημίας, της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους, όπως και οι επιπτώσεις του πολέμου αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα δρουν αυξητικά στις τιμές των ακινήτων. Η σταδιακή ενίσχυση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, η δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής και η δυναμική του τουρισμού δύνανται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη ζήτηση».

Τιμές διαμερισμάτων 

Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, σύμφωνα με την έκθεση της Κεντρικής. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 1,3%, στη Λεμεσό 1,4%, στη Λάρνακα 0,8%, στην Πάφο 2,7% και στην Αμμόχωστο 3,9%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, στη Λεμεσό 6,9%, στη Λάρνακα 2,4%, στην Πάφο 10,2% και στην Αμμόχωστο κατά 8,3%. Οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων που καταγράφονται στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου μπορούν να αποδοθούν στην ετεροχρονισμένη ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων στις εν λόγω επαρχίες σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τιμές των διαμερισμάτων στις υπόλοιπες επαρχίες κατέγραφαν ακόμα και αυξήσεις σε ετήσια βάση, ενώ στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου σημειώνονταν παρατεταμένες μειώσεις και  λόγω της μεγάλης τους εξάρτησης στον τουρισμό, είχαν υποστεί δυσανάλογο πλήγμα.