Άκυρος ο προεδρικός συναγερμός για μέτρα κατά της ακρίβειας του ηλεκτρισμού. Όσοι περίμεναν να ακούσουν χθες νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης για μείωση φορολογιών στην ηλεκτρική ενέργεια ή για επιβολή πλαφόν στις διατιμήσεις του ρεύματος, απογοητεύτηκαν. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και της ηγεσίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΑΗΚ, συνειδητά δεν λήφθηκε καμία απόφαση που να οδηγεί σε οριζόντια και σύντομη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών ενέργειας. Αναλήφθηκε, ωστόσο, διακριτική δέσμευση να… εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης εκπτωτικών κουπονιών, μόνο για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε άλλα οριζόντια μέτρα ανακούφισης και να επικεντρωθεί, μετά τον Αύγουστο, σε στοχευμένα μέτρα υπέρ ευάλωτων νοικοκυριών. Αποφασίστηκε, ειδικότερα, να αξιολογηθούν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων (31 Αυγούστου). Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση να μην επιβαρυνθούν άλλο -με νέα έκπτωση στις διατιμήσεις ή στο κόστος δικτύου- τα αποθεματικά της ΑΗΚ, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όσοι περίμεναν να ακούσουν χθες νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης για μείωση φορολογιών στην ηλεκτρική ενέργεια ή για επιβολή πλαφόν στις διατιμήσεις του ρεύματος, για κάποια ανακούφιση των καταναλωτών, μάλλον απογοητεύτηκαν.  Φαίνεται να είναι οριστική η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε άλλα οριζόντια μέτρα ανακούφισης και να επικεντρωθεί, μετά τον Αύγουστο, σε στοχευμένα μέτρα υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών. Οριστική φαίνεται να είναι και η απόφαση να μην επιβαρυνθούν άλλο -με νέα έκπτωση στις διατιμήσεις ή στο κόστος δικτύου- τα αποθεματικά της ΑΗΚ, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα και χρειάστηκε προ μερικών εβδομάδων να αυξηθούν κατά τι οι διατιμήσεις ρεύματος.

Η πιο χειροπιαστή απόφαση που λήφθηκε χθες, αφορά την πραγματοποίηση μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού, όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, κάτι που προωθούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που πιέζονται, όχι μόνο από τον πληθωρισμό, για μείωση στην κατανάλωση καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής αλλά και καυσίμου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου τον χειμώνα.

Ως έχει μέχρι τον Αύγουστο

Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, έστω για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, η σύσκεψη αποφάσισε απλώς να αξιολογηθούν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου (ισχύει η μείωση ΦΠΑ στο 9% για τη μεγάλη μάζα καταναλωτών και στο 5% για ευάλωτους). Συνεπώς, μέχρι τουλάχιστον και τον Αύγουστο δεν αναμένονται νέα ανακουφιστικά μέτρα.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής σύσκεψης περιλαμβάνεται η απόφαση να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Αν υιοθετηθεί τελικά το μέτρο των κουπονιών, οι ευάλωτοι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν με τα κουπόνια μέρος της χρέωσης για ηλεκτρισμό. Ήδη οι ευάλωτοι πελάτες της ΑΗΚ επωφελούνται με έκπτωση περίπου 20% στις χρεώσεις. Προφανώς προτιμήθηκε να συζητηθεί η λύση των κουπονιών αντί της παροχής εφάπαξ ποσού-επιδότησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρατική βοήθεια θα καταλήξει όντως για μείωση της επιβάρυνσης του ηλεκτρισμού στα δικαιούχα νοικοκυριά και όχι σε άλλες ανάγκες. Παραμένει ανοικτό ένα μικρό ενδεχόμενο η λύση των κουπονιών να αξιοποιηθεί και για την ελάφρυνση νοικοκυριών από το κόστος των καυσίμων κίνησης.