Δύο διαγωνισμούς για νέα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνολικής ισχύος χίλιων μεγαβάτ, και ενός άλλου για αποθήκευση ενέργειας, ανήγγειλε χθες η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Συνέδριο «Green Deal Greece 2022».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο διαγωνισμός για αιολικά και φωτοβολταϊκά θα αφορά ισχύ 1,000 μεγαβάτ και θα διεξαχθεί αμέσως (η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη την Τρίτη), ενώ θα ακολουθήσει μέσα στη χρονιά ο πρώτος διαγωνισμός για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να έχουν εγκατασταθεί μονάδες αποθήκευσης 1500 μεγαβάτ ως το 2025 και 3000 μεγαβάτ ως το 2030. Οι μονάδες αποθήκευσης διευκολύνουν την αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναζητεί φθηνή πράσινη ενέργεια μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών για συστήματα ΑΠΕ. Στην Κύπρο, Υπουργείο Ενέργειας και ΡΑΕΚ δεν ευνοούν την πραγματοποίηση σε αυτή τη φάση μειοδοτικών διαγωνισμών για εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, για να μην πληγεί από τα πρώτα της βήματα η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, η οποία ίσως λειτουργήσει την άνοιξη του 2023. Το υπουργείο και η ΡΑΕΚ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μειοδοτικών διαγωνισμών όταν ομαλοποιηθεί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Μειοδοτικός διαγωνισμός είχε διεξαχθεί -για πρώτη και τελευταία φορά- στην Κύπρο το 2012 και εξασφαλίστηκαν προτάσεις με τιμές από 7,4 μέχρι 9,5 σεντ/κιλοβατώρα από φωτοβολταϊκά πάρκα. Από τότε, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων μειώθηκε αισθητά, κάτι που επιτρέπει πλέον τιμές γύρω στα 4-5 σεντ για μεγάλα πάρκα. Στο ηλεκτρικό ισοζύγιο της Κύπρου εισάγεται πανάκριβη ενέργεια από ΑΠΕ, στη βάση παλιών σχεδίων-κινήτρων, με εγγυημένες ταρίφες που φθάνουν ή ξεπερνούν τα 30 σεντ την κιλοβατώρα, ενώ με το Σχέδιο του 2017 παράγονται περίπου 60-70 μεγαβάτ έναντι σχεδόν 20 σεντ την κιλοβατώρα (λόγω απότομης αύξησης του κόστους παραγωγής της ΑΗΚ από πετρέλαιο). Με απόφαση της ΡΑΕΚ οι μονάδες αυτές θα παράγουν στο εξής με 11 σεντ την κιλοβατώρα.