Σχεδόν τετραπλασιάζεται το ύψος του προστίμου που μπορεί να επιβάλλει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού  (ΕΠΑ) σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και η οποία την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των μελών του σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αβεβαιότητας

Βάσει της πρότασης νόμου, αυξάνεται το ύψος των διοικητικών προστίμων και των χρηματικών ποινών που προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί που εκδίδει το Υπουργικό Συμβούλιο, από €85 χιλ. σε €350 χιλ.  Παράλληλα, επιδιώκεται αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται από την ΕΠΑ σε επιχείρηση, σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων της. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το πρόστιμο από 10% σε 12% του κύκλου εργασιών που είχαν οι επιχειρήσεις το προηγούμενο οικονομικό έτος, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις παραβίασαν τον νόμο, δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και παραλείπουν να συμμορφωθούν με τις προθεσμίες.

Επίσης, ανεβαίνει στο 3% το πρόστιμο το οποίο βασίζεται στον κύκλο εργασιών (σήμερα είναι 1%) των επιχειρήσεων όταν αυτές εκ προθέσεως ή εξ αμελείας παρέχουν ψευδή, ελλιπή, ανακριβή στοιχεία και παραπλανητικές πληροφορίες στην ΕΠΑ, όταν υποβάλλουν αλλοιωμένα αρχεία, βιβλία, λογαριασμούς και έγγραφα που σχετίζονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και όταν αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα μπορεί η ΕΠΑ να καθορίσει στην απόφασή της ότι, σε περίπτωση που το διοικητικό πρόστιμο καταβληθεί εντός 45 ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της απόφασης της, αυτό θα μπορεί να μειωθεί κατά 20%.

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, με την αύξηση των προστίμων θα ενισχυθεί η αποτρεπτικότητα των ποινών.

Θέλουν ενημέρωση για όλα

Την ίδια ώρα, τα κόμματα επιθυμούν να είναι πλήρως ενημερωμένα για όλες τις δραστηριότητες της ΕΠΑ. Μέσω της πρότασης νόμου, προτείνουν όπως η ετήσια έκθεση της ΕΠΑ υποβάλλεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Μάλιστα, υποδεικνύουν τι πρέπει να περιλαμβάνει η Έκθεση. Συγκεκριμένα, προτείνουν ότι πέραν των προβλεπόμενων πληροφοριών θα πρέπει να προστεθούν στοιχεία και ενημέρωση για τα θέματα πολιτικής και στρατηγικής προτεραιοτήτων για την προστασία του ανταγωνισμού. Με αυτό τον τρόπο, οι εισηγητές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η διαφάνεια.

Αλλαγές στη θητεία

Εξάλλου, με την τροποποίηση του νόμου, η Επιτροπή Εμπορίου επιχειρεί να επέμβει και στη θητεία του Συμβουλίου της ΕΠΑ. Οι βουλευτές προτείνουν η θητεία του προέδρου και των μελών της ΕΠΑ να είναι από πέντε μέχρι επτά χρόνια και να μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο  θα καθορίζει και κατάλληλο σύστημα περιτροπής του προέδρου και των μελών, ώστε να μην συμπίπτει ο διορισμός τους.

Περιλήφθηκαν και διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται στον πρόεδρο και στα μέλη της ΕΠΑ, μετά την αποχώρησή τους, να απασχολούνται με διαδικασίες που αφορούν εξουσίες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγκρουση συμφερόντων, για περίοδο τριών ετών. Επίσης, θα τους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε συντεχνίες ή σε οργανώσεις, ενώ ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΑ σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού πρέπει να δημοσιεύεται ύστερα από έγκριση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, αντί του αρμόδιου υπουργού. Τέλος, προστίθεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού η αρμοδιότητα για διεξαγωγή διαβούλευσης με το κοινό για θέματα πολιτικής του ανταγωνισμού στη Δημοκρατία.