Η πλειοψηφία των Κυπρίων νιώθει εδώ και καιρό τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου πληθωρισμού και της ακρίβειας που εντάθηκε με τη ρωσική εισβολή, ωστόσο υπάρχουν συμπατριώτες μας για τους οποίους οι εν λόγω επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνταν σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στη Λεμεσό, κυρίως, οι οποίοι εξαιτίας του πολέμου και των κυρώσεων που ακολούθησαν έμειναν απλήρωτοι και τελικά χωρίς δουλειά. Το κύμα απολύσεων εξαιτίας της διαμορφούμενης κατάστασης άρχισε τουλάχιστον από τον Μάιο και αρκετοί υπάλληλοι, ανήμποροι να κατανοήσουν σε τι έφταιξαν οι ίδιοι, έχουν οργανωθεί, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους αλλά και αποζημιώσεις, ιδρύοντας σωματείο, το Ε.S.A.P.A. (European Sanctions Affecting People Association).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για την ώρα, μέλη του σωματείου είναι μόνο πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας SCF Management Services (Cyprus) LTD, η οποία είχε έδρα τη Λεμεσό. Πρόκειται για ναυτιλιακή εταιρεία, με παρουσία 25 χρόνων τουλάχιστον στη χώρα μας, όπως δήλωσε στον «Φ» η πρόεδρος του Ε.S.A.P.A. Μαρία Ιωαννίδου. Η ίδια ανέφερε πως ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, όπως αυτές εφαρμόστηκαν, η εταιρεία δεν μπορούσε, αν και προσπάθησε, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του προσωπικού της, εξαιτίας του παγώματος των λογαριασμών της και αναγκάστηκε περί τα μέσα Μαΐου να προχωρήσει σε απόλυση του προσωπικού της, κοντά στα 150 άτομα, με το 50% εξ αυτών να είναι Ελληνοκύπριοι και ένα άλλο μεγάλο ποσοστό κοινοτικοί που βρίσκονταν στην Κύπρο.

Η κ. Ιωαννίδου ανέφερε πως το σωματείο απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, με κοινοποίηση και στον διοικητή της ΚΤΚ, καταγράφοντας τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και σειρά αιτημάτων. Η ίδια ανέφερε ακόμα πως με τη δημοσιοποίηση του θέματος, σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε χθες και ο «Π», απευθύνονται για εγγραφή στο σωματείο κι άλλοι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι, καθότι φαίνεται ότι απολύσεις υπήρξαν και σε άλλες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Κάποια μέλη του σωματείου, πρόσθεσε, άρχισαν επαφές και με κόμματα και με υποψήφιους Προέδρους, προκειμένου το ζήτημα να συζητηθεί και στη Βουλή. Στόχος της πρωτοβουλίας, είπε, είναι να υπάρξουν λύσεις για τα πρακτικά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν ούτε τα δεδουλευμένα τους.

Στη σχετική επιστολή που απέστειλε το Ε.S.A.P.A. στην κυβέρνηση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως σκοπός του σωματείου είναι να βρεθεί μία δίκαιη λύση για αυτούς τους ανθρώπους που, από τη μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν εκτεθειμένοι και περιθωριοποιημένοι. Υποστηρίζεται ακόμα πως το σωματείο αποτελείται για την ώρα από 43 μέλη, όλα τους άτομα τα οποία έχασαν την εργασία τους ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων «και του τρόπου με τον οποίο έτυχαν προσαρμογής εντός του κυπριακού νομικού συστήματος, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επερχόμενες συνέπειές τους». Στην επιστολή καταγράφεται αίτημα για συνάντηση της κυβέρνησης με το σωματείο, προκειμένου να προωθηθεί η άμεση διευθέτηση των απαιτήσεων/αιτημάτων τους. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται τα εξής:

  •  Αποπαγοποίηση των λογαριασμών και/ή συγκεκριμένου ποσού από αυτούς τους λογαριασμούς, προς καταβολή μισθών, αποζημιώσεων απόλυσης και bonus στους υπαλλήλους. 
  • Άμεση καταβολή του ποσού πλεονάζον από το Υπουργείο Εργασίας και  Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
  • Αποζημιώσεις και επιδόματα για απώλεια εργασίας και/ή καριέρας.
  • Εύρεση παρόμοιας και/ή αντίστοιχης θέσης εργασίας.