Σε απόρριψη των προνοιών του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που σχετίζονται με τη μετονομασία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Λογιστή σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή κάλεσε τη Βουλή ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε ο ίδιος.

Χθες, αντί η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να επικεντρωθεί στα επιπρόσθετα κονδύλια ύψους €171.8 εκατ. που περιλαμβάνονται στον δεύτερο συμπληρωματικό, αναλώθηκε στην υιοθέτηση από το Υπουργείο Οικονομικών της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη σε σχέση με το θέμα των εν λόγω αξιωματούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός των €171,8 εκατ.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας στην Επιτροπή, έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή, ζητώντας την απόρριψη των συγκεκριμένων προνοιών, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποστήριξε πως η συνταγματική εκτροπή εντοπίζεται στο γεγονός ότι τροποποιείται το Σύνταγμα μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Είπε επίσης πως ήταν άτοπη η συμπερίληψη προνοιών στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, την στιγμή που η υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστήριο.

Υπέδειξε, επίσης πως το 2015 ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε γνωματεύσει πως ο σωστός τίτλος είναι Βοηθός του Γενικού Ελεγκτή. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στάλθηκε προς όλους τους αρμόδιους, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών καθηκόντως προχώρησε στη συμπερίληψη των σχετικών προνοιών στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως τον ΔΗΣΥ δεν τον ενδιαφέρει η ονομασία αλλά τα καθήκοντα που αρμόζουν στον δεύτερο τη τάξη της Νομικής Υπηρεσίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κλπ. Διερωτήθηκε επίσης πωςν εάν η Βουλή ακολουθήσει την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και η απόφαση Ανώτατου είναι διαφορετική με τη γνωμάτευση ή και το αντίθετο, τι θα γίνει; Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χρύσης Παντελίδης, σημείωσε πως συνήθως ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κατατίθεται για σκοπούς έκτακτων δαπανών, τονίζοντας πως  η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση θα συνεχιστεί, αφού απαντήσει γραπτώς τις ερωτήσεις των βουλευτών η Νομική Υπηρεσία για το θέμα που προέκυψε. Επίσης, γραπτές απαντήσεις αναμένει η επιτροπή και για τα κονδύλια του προϋπολογισμού.