Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να πείσει τα κόμματα για τα δύο νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η δεύτερη δόση, ύψους €85 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δύο νομοσχέδια αποτελούν το τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δεύτερη δόση και έπρεπε να εγκριθούν τέλος Δεκεμβρίου του 2021, ωστόσο, έξι μήνες μετά συνεχίζεται η συζήτηση τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκρυψαν για άλλη μια φορά τους προβληματισμούς και την ανησυχία τους για το γενικότερο ζήτημα των εγγυητών δανείων αλλά και των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Και όλα αυτά, παρά τη φόρμουλα στην οποία κατέληξε προ ημερών το Υπουργείο Οικονομικών με κόμματα στη Βουλή, σε σχέση με τους εγγυητές, την οποία αποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες. Με τη συμβιβαστική λύση, η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης στα στοιχεία των εγγυητών, στις βάσεις δεδομένων του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου, θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο και αφού τεκμηριωθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας, οι οποίοι, όπως πληροφορείται ο «Φ», εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις θέσεις των κομμάτων, καθώς, όπως είπαν, θεωρούσαν πως με τη συμβιβαστική λύση που βρέθηκε επιλύθηκε το πρόβλημα.

ΠτΔ: Υλοποίηση οροσήμων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε προς τους αρχηγούς την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτουμενων εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, ενημέρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε την αλλαγή που έγινε στα νομοσχέδια σε σχέση με τους εγγυητές.

Επίσης, ζήτησε την προώθηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας πως η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στην καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως λίγες εκκρεμότητες παρέμειναν για την εκταμίευση των €85 εκατ. Ανέφερε, επίσης, πως είναι στα σκαριά Σχέδιο το mortgage to rent, ενώ εφαρμόζεται το Σχέδιο Εστία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης αναφέρθηκε στους σκοπέλους που αντιμετωπίζει το υπουργείο, λόγω της καθυστέρησης της υλοποίησης των προαπαιτουμένων. Όπως είπε, το θέμα δεν είναι τα €85 εκατ., αλλά, σημείωσε, το πρόβλημα είναι ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να υποβάλει άλλα αιτήματα ούτε για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων. Είπε, επίσης, πως με τα νομοσχέδια η εποπτεία των εταιρειών διαχείρισης θα μπει κάτω από την Κεντρική Τράπεζα. Υπέδειξε, πως με τη λύση που βρέθηκε για το θέμα των εγγυητών, θεώρησε πως το θέμα έληξε, τονίζοντας πως κάποιοι (κόμματα) επιμένουν να μην έχουν πρόσβαση οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ούτε στα δεδομένα των δανειοληπτών.

Μόνο ο ΔΗΣΥ δεσμεύτηκε να υπερψηφίσει τα επίμαχα νομοσχέδια

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπως πληροφορείται ο “Φ”, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου πρότεινε να υπάρξει νέα σύσκεψη για να βρεθούν συναινετικές λύσεις. Σε γραπτή του δήλωση, υπέδειξε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΑΚΕΛ υπήρξε δημιουργικό, ακόμα και πρωταγωνιστικό, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που πραγματικά υπηρετούν την κυπριακή κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως το πρόβλημα δεν είναι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια αλλά η γενικότερη συμπεριφορά των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Μάλιστα, πρότεινε συμβιβαστική πρόταση ως ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου για τις εκποιήσεις, κάτι για το οποίο επιμένει εδώ και καιρό η ΕΔΕΚ. Επίσης, πρότεινε την έγκριση της πρότασης της Κεντρικής Τράπεζας για αναστολή των εκποιήσεων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς και τροποποίηση του νόμου περί Αποδείξεως, για να επιλυθούν κάποια προβλήματα της ΚΕΔΙΠΕΣ, σε σχέση με τον Συνεργατισμό.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει πως οι εταιρείες διαχείρισης δανείων αλλά και μη πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση στα βιβλία των τραπεζών, για διευκόλυνση της συνέχισης αγωγών εναντίον δανειοληπτών, κάτι με το οποίο διαφωνούν έντονα τα πλείστα κόμματα, με αποτέλεσμα να συζητείται για δύο χρόνια. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου υποστήριξε πως είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά των εταιρειών διαχείρισης έναντι των δανειοληπτών. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως οι επιφυλάξεις τους είναι αποτέλεσμα της αυθαιρεσίας των τραπεζών, τονίζοντας πως θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα πακέτο μέτρων για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως θα επιδιωχθεί να βρεθεί τρόπος για να στηριχθούν τα νομοσχέδια. Όπως είπε, πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που υποφέρει.

Σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν όλους, τις επόμενες θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη των αρχηγών και των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών.