Θέμα χρόνου θεωρείται η επίσημη προκήρυξη του δεύτερου σχεδίου χορηγιών του Υφυπουργείου Τουρισμού, που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά την προχθεσινή έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το Σχέδιο Χορηγιών για την Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, μέσω της δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών για εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, το σχέδιο έχει συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. θα διατεθούν φέτος με την πρώτη προκήρυξή του.

Το σχέδιο, όπως εξήγησε ο κ. Περδίος, απευθύνεται σε δύο κατηγορίες δικαιούχων: Πρώτον, τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στην αυθεντική διαδρομή εμπειριών με την ονομασία «Heartland of Legends». Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης για την πρώτη κατηγορία είναι 200.000 ευρώ και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα ορεινά της Κύπρου η χορηγία είναι της τάξης του 75%, ενώ στην ύπαιθρο είναι της τάξης του 65%, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάφος: Στρέφονται πλέον στον εισαγόμενο τουρισμό

Η δεύτερη κατηγορία των δικαιούχων είναι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να ενταχθούν σε ένα άλλο σύμφωνο ποιότητας του Υφυπουργείου Τουρισμού, το «Colourful Villages» (Χρωματιστά Χωριά). Αυτοί οι δικαιούχοι θα δικαιούνται μέχρι και 100% επιχορήγηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 65.000 ευρώ, κάτι το οποίο έχει γίνει για πρώτη φορά, σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσον αφορά τις χορηγίες προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για ένταξη στο «Heartland of Legends», αυτές αποσκοπούν να βοηθήσουν επιχειρήσεις να δημιουργήσουν βιωματικές εμπειρίες στους τομείς της γαστρονομίας, του κρασιού, της τέχνης, της χειροτεχνίας, της μεταποίησης και των παραδοσιακών προϊόντων. «Για πρώτη φορά γίνεται κάτι στην Κύπρο που θα δώσει μεγάλη ώθηση στη δημιουργία αυθεντικών εμπειριών, αλλά επίσης και στην αισθητική αναβάθμιση των χωριών μας», σημείωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι «το να χτίζουμε μόνο και να έχουμε όμορφη πέτρα και όμορφα πλακόστρωτα δεν είναι αρκετό».

«Στο εξωτερικό παίζουν ρόλο και τα λουλούδια και οι πινακίδες και τα υλικά που είναι θετικά προς την αντίληψη που έχουμε για το περιβάλλον», κατέληξε.

Στο πλαίσιο των χθεσινών δηλώσεων του, ο κ. Περδίος επανέλαβε την αισιοδοξία του για τη φετινή πορεία των αφίξεων τουριστών και για μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι. Ερωτηθείς σχετικά για τον φετινό αριθμό των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει αρκετά καλά η χρονιά, συμπληρώνοντας πως ήδη το πρώτο τετράμηνο του χρόνου βάσει επίσημων στατιστικών, είμαστε περίπου στο 80% των αφίξεων του 2019, «που ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για την Κύπρο», όπως υπενθύμισε σημειώνοντας περαιτέρω ότι το 2022 είναι μια καλή χρονιά.

Την Τετάρτη, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε στοιχεία και τα έσοδα από τον τουρισμό για το μήνα Μάρτιο τα οποία έφθασαν τα €69,1 εκ. σε σύγκριση με €8,0 εκ. κατά τον Μάρτιο 2021 και €25,6 εκ. που καταγράφηκαν κατά τον Μάρτιο 2020.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €136,9 εκ. σε σύγκριση με €14,6 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και €115,3 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020.