Οι υπόνοιες ότι το Υπουργείο Ενέργειας και οι λειτουργοί του ενεργούν εσκεμμένα, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη έργων σχετικά με τις ΑΠΕ ή την αποθήκευση ενέργειας από την ΑΗΚ θεωρώ ότι είναι εντελώς αβάσιμες και στερούνται επιχειρημάτων, απαντά η Νατάσα Πηλείδου, στην επιστολή των τεσσάρων συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ.

Στην απαντητική επιστολή, η Υπουργός εκφράζει τη λύπη της για το ότι το υπουργείο, αλλά και η ίδια, κατηγορούνται για αδιαφορία, ολιγωρία και για εσκεμμένες ενέργειες που στοχοποιούν την ΑΗΚ. «Οι κατηγορίες αυτές θεωρώ ότι είναι αδικαιολόγητες και προσβλητικές, δεδομένου τους συνεχούς ενδιαφέροντος και προσπαθειών που καταβάλλονται…», σημειώνει.

Η θέση του υπουργείου

Για πολλοστή φορά, όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ελεγχόμενης ανάπτυξης από την ΑΗΚ Παραγωγή έργων ΑΠΕ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Η θέση του υπουργείου είναι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να εκπονήσει το συντομότερο τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για σταδιακή διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής του οργανισμού. «Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να βασίζεται σε σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου δυναμικού με αντίστοιχο δυναμικό ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλίζεται ζωτικός ανταγωνιστικός χώρος στην αγορά ηλεκτρισμού και παράλληλα να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ».

Υποστελέχωση

Σχετικά με τις αναφορές για υποστελέχωση της ΑΗΚ η Υπουργός Ενέργειας σημειώνει ότι το υπουργείο, στο πλαίσιο του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού και μετά από εισηγήσεις της ΑΗΚ πρότεινε στο ΥΠΟΙΚ την ικανοποίηση, σε μεγάλο βαθμό, των απαιτήσεων που υποβλήθηκαν. Παρά ταύτα η ίδια δηλώνει την ετοιμότητά της για να επανεξετάσει τις εισηγήσεις της προς το ΥΠΟΙΚ.  

Πιο κάτω, η απαντητική επιστολή της Νατάσας Πηλείδου: