Πραγματοποιείται τη Δευτέρα σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά την οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα της διάθεσης των αδιάθετων ποσοτήτων χαλουμιών εκτός ΠΟΠ.

Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Γεωργίας και Ενέργειας, ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη σύσκεψη θα συζητηθεί η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι το προϊόν με την ονομασία «χαλούμι» είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Στόχος της Κυβέρνησης είναι με ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο τρόπο να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος, ούτως ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθαρίζει ότι το προϊόν με την ονομασία χαλλούμι είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το γνωστό κυπριακό έδεσμα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές δεν μπορούν να φέρουν τη ονομασία χαλλούμι.

ΚΥΠΕ