Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τον τουρισμό, που αφορούν κατά κύριο λόγο την περίοδο της άνοιξης, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που υπάρχει για ταξίδια από και προς την Κύπρο κι αυτό παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Οι αφίξεις τουριστών το πρώτο τετράμηνο φέτος ξεπερνούν κατά μισό εκατ. τις αντίστοιχες την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ η επιβατική κίνηση, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Airports, φαίνεται να διακινήθηκαν από τα δύο αεροδρόμια δύο εκατομμύρια επιβάτες περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Η σύγκριση, μάλιστα, ακόμα και με το 2019 δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική, αφού οι μέχρι στιγμής αφίξεις τουριστών ανέρχονται στο 78% αυτών του πρώτου τετραμήνου 2019, ενώ η επιβατική κίνηση τους πρώτους μήνες του έτους αντιστοιχεί για την ώρα στο 73% της κίνησης που υπήρξε στα αεροδρόμια το πρώτο πεντάμηνο του 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφίξεις άνω των 2 εκατ. θέλει για φέτος το Υφ. Τουρισμού

Μιλώντας στον «Φ», ο υφυπουργός Τουρισμούς Σάββας Περδίος και σχολιάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για αφίξεις του πρώτου τετραμήνου ανέφερε πως αυτά επιβεβαιώνουν πως είμαστε σε καλό δρόμο «για να πάμε καλύτερα σε σχέση με το 2021» και πως ο στόχος που τέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εφικτός. Σημειώνουμε ότι οι αφίξεις τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, ανήλθαν σε 534.040, σε σύγκριση με 55.973 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με 246.556 την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, καθώς και με 686.783 αφίξεις κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2019.

Δεν φοβίζει ο πληθωρισμός

Ερωτηθείς ο υφυπουργός εάν ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ήτοι η ακρίβεια, που ταλαιπωρεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Κύπρο μπορεί να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Για την ώρα, είπε, δεν είναι κάτι που φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεση για ταξίδια και τη δυναμική που άρχισε να φαίνεται είπε. Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι ο ίδιος θεωρεί πως η καλοκαιρινή κίνηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι πολύ καλή και δεν θα επηρεαστεί από τον πληθωρισμό. Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και στο γεγονός ότι αρκετός κόσμος δεν έχει ταξιδέψει λόγω της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια, αλλά και πως αρκετοί που προτίθενται να ταξιδέψουν φέτος θα ταξιδέψουν με πακέτα που έκλεισαν και πλήρωσαν το 2019 και το 2020 χωρίς ποτέ να καταφέρουν να τα χρησιμοποιήσουν. Ο κ. Περδίος αναγνώρισε, πάντως, πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν το φετινό χειμώνα τουριστικά, αλλά ενδεχομένως και τη νέα χρονιά.

Πακέτα με Ιορδανία

Το 2023 δεν αποκλείεται στο μεταξύ να δοκιμαστεί και η προσπάθεια που βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο για προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων με την Ιορδανία. Ο κ. Περδίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα και επιβεβαιώθηκε, όπως είπε, η πρόθεση των δύο πλευρών για προώθηση κοινών πακέτων, με στόχο τη λειτουργία του όλου εγχειρήματος από του χρόνου. Παρά τις συζητήσεις που υπήρξαν και με άλλα γειτονικά κράτη, οι οποίες συνεχίζονται σε κάποιο βαθμό, ο κ. Περδίος ανέφερε πως η Ιορδανία, μετά και από μεγάλη διερεύνηση που έγινε σχετικά, κρίνεται ως η πιο έτοιμη χώρα για το συγκεκριμένο βήμα για πολλούς λόγους. Η χώρα, είπε, βρίσκεται περίπου στα ίδια περίπου επίπεδα προσέλκυσης αφίξεων με εμάς – προσελκύει γύρω στα πέντε εκατ. τουρίστες – και αντιμετωπίζει επίσης τις ίδιες προκλήσεις όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητά της. Αυτό σημαίνει ότι κάποια δρομολόγια που έχει η Ιορδανία που δεν έχουμε εμείς ή έχουμε εμείς και δεν έχει η Ιορδανία, μπορούμε να τα δουλέψουμε συνδυαστικά, ούτως ώστε να γίνονται ταξίδια και προς τις δύο χώρες. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει, σύμφωνα με τον υπουργό, η Royal Jordanian Airlines που είναι, όπως είπε, ο συνδετικός κρίκος στην όλη προσπάθεια, η οποία δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ στις οποίες πετά η εταιρεία, αλλά κι άλλους προορισμούς όπως ο Καναδάς, ίσως η Ιαπωνία, στο μέλλον η Ινδία, ενδεχομένως και η Κορέα και ακόμα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν έχουμε σήμερα συνδεσιμότητα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η εταιρεία, είπε, στρατηγικά επιζητεί να αυξήσει την αεροπορική συνδεσιμότητα μεταξύ Ιορδανίας και Κύπρου, δηλαδή Λάρνακας και Αμάν, που είναι ήδη σημαντική και «αυτό είναι πολύ σημαντικό και καλό, γιατί όσες πιο πολλές πτήσεις έχει μεταξύ Λάρνακας και Αμμάν τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς να πουλήσουμε κοινά τουριστικά πακέτα».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, η σκέψη είναι οι διοργανωτές ταξιδιών που δραστηριοποιούνται στην Ιορδανία και ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ιορδανία, πλέον λόγω των συχνών πτήσεων που υπάρχουν μεταξύ Ιορδανίας και Κύπρου να πωλούν ταυτόχρονα και την Κύπρο, με όφελος και για τους ιδίους και στα έσοδα τους αλλά και στην αεροπορική εταιρεία, η οποία θα πουλά κατά συνέπεια περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία που θα αναπτυχθεί θα αφορά κατά κύριο λόγο συνδιαφήμιση και γενικά δαπάνες προβολής με τους Ιορδανούς τουριστικούς πράκτορες και όχι μόνο.

Hermes Airports: Αυξάνονται περαιτέρω οι εβδομαδιαίες πτήσεις τον Ιούνιο

Τη δυναμική που άρχισε να υπάρχει στα κυπριακά αεροδρόμια επιβεβαίωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, με τη δημοσιοποίηση, τη βδομάδα που πέρασε, των στοιχείων για την επιβατική κίνηση του Μαΐου. Σύμφωνα με την Hermes Airports, τον Μάιο περίπου 885 χιλιάδες επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αριθμός αυξημένος κατά 634 χιλ. επιβάτες από τον ίδιο μήνα πέρσι. Σύμφωνα με την Hermes, η επιβατική κίνηση του Μαΐου βρίσκεται στο 78.3% του αντίστοιχου μήνα του 2019, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Το πρώτο πεντάμηνο, οι επιβάτες που ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ανήλθαν στα 2,5 εκατ., σε σχέση με 480 χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως αναφέρει η Hermes Airports, το πρώτο πεντάμηνο υπήρξαν δύο εκατομμύρια επιβάτες περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με το συνολικό αριθμό να αντιστοιχεί στο 73% της κίνησης την ίδια περίοδο το 2019. Η εταιρεία αφήνει δε να εννοηθεί πως η αύξηση της επιβατικής κίνησης θα έχει και συνέχεια, καθώς μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, αφού σημειώνει πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πτήσεις από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθούν από 645 σε περίπου 704 πτήσεις την εβδομάδα. Σημειώνει ακόμα πως οι συνολικές αεροπορικές θέσεις που ήταν διαθέσιμες τον Μάιο για το αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν στις 692 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση 364 χιλιάδων θέσεων σε σύγκριση με το 2021 και πως ο μέσος δείκτης πληρότητας των αεροσκαφών ήταν 80.5% (83.3% αφικνούμενοι και 77.7% αναχωρούντες επιβάτες).

Η συνολική κίνηση του αεροδρομίου Λάρνακας για τον Μάιο ήταν στις 558 χιλιάδες (290 χιλ. αφικνούμενοι και 268 χιλ. αναχωρούντες επιβάτες), ενώ οι αγορές με την καλύτερη απόδοση για τη Λάρνακα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (141χιλ.), η Ελλάδα (104χιλ.), η Γερμανία (47χιλ.), το Ισραήλ (30χιλ.) και η  Σουηδία (29χιλ.). Οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις στο αεροδρόμιο Πάφου τον περασμένο μήνα ήταν 379  χιλιάδες, με μια αύξηση 316 χιλιάδων θέσεων σε σύγκριση με το 2021. Ο μέσος δείκτης πληρότητας των αεροσκαφών για την Πάφο  ήταν 85.5% (87.9% αφικνούμενοι και 83.2% αναχωρούντες επιβάτες). Η δε συνολική κίνηση για το αεροδρόμιο Πάφου ανήλθε στις 325 χιλιάδες (167 χιλ. αφικνούμενοι και 157 χιλ. αναχωρούντες επιβάτες). Σύμφωνα με την Hermes Airports οι αγορές με την καλύτερη απόδοση στην Πάφο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (160χιλ.), η Πολωνία (24χιλ.), η Ελλάδα (23χιλ.), το Ισραήλ (20χιλ.), η Ιταλία (16χιλ.), η Γερμανία (10χιλ.), η Ουγγαρία (9χιλ.), η Ολλανδία (9χιλ.), η Γαλλία (8χιλ.) και η Ιορδανία (7χιλ.).