Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για το 2022, με βουλευτές ωστόσο να εκφράζουν προβληματισμούς για τη διαχείριση κονδυλίων που αφορούν την πανδημία αλλά και για ανεπαρκή στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις ύψους €102.075.815 αφορούν κυρίως δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι συμπληρωματικές πιστώσεις που απαιτούνται αφορούν μεταξύ άλλων αγορά και διάθεση τεστ για τον κορωνοϊό και στελέχωση των ιατρείων δημόσιας υγείας, αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες για διεξαγωγή τεστ, αποκατάσταση και φιλοξενία θετικών κρουσμάτων και διενέργεια αλληλούχισης νέας γενιάς σε δείγματα ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, καταβολή υπερωριών για την επίταξη ιατρών και νοσηλευτών και την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και διεξαγωγή ερευνών ύψους €53.000.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες στη Βουλή για εταιρείες καυσίμων που «κλέβουν τον κόσμο»

Επίσης στελέχωση των σημείων ελέγχου COVID-19 στα αεροδρόμια για έλεγχο των υγειονομικών εγγράφων, διαχωρισμό των επιβατών κατά την αποβίβασή τους, καθώς και καθοδήγησή τους στα εργαστήρια διεξαγωγής εξετάσεων COVID-19 ύψους €700.000.

Επιπλέον καταβολή χορηγίας στις σχολικές εφορείες για δαπάνες που αφορούν στην απολύμανση σχολικών χώρων λόγω κρουσμάτων COVID-19, χρήση αιθουσών δημόσιων εκπαιδευτηρίων για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος  ύψους €520.000.

Ακόμα αγορά υπηρεσιών για το κέντρο τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν στην πανδημία, στην υποστήριξη της πλατφόρμας εμβολιασμού και στην παροχή πληροφοριών για το Cyprus Flight Pass  ύψους €571.200.

Παράλληλα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στους τυροκόμους, λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας στον επισιτιστικό τομέα, τα οποία επηρέασαν δυσμενώς την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων ύψους €890.000.

Επιπλέον αγορά και διαχείριση σιτηρών για περίοδο ενός έτους για σκοπούς διατήρησης αποθέματος, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ύψους €18.000.000.

Στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των χοιροτρόφων, καθώς και δαπάνες για την αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος ύψους €7.600.000.

Επίσης στήριξη και φιλοξενία εκτοπισθέντων προσφύγων από την Ουκρανία κονδύλι ύψους €5.000.000.

Στήριξη των αεροπορικών εταιρειών για τη συνέχιση υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών για την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021 ύψους €5.784.615.

Η υπολογιζόμενη επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο από την έγκριση του υπό αναφορά συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στο 0,4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

ΚΥΠΕ