Τη φόρμουλα που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καθορίζουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων, θα επιχειρήσει να βρει τη Δευτέρα κατά τη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Τα νομοσχέδια, τα οποία έπρεπε να εγκριθούν τέλος Δεκεμβρίου του 2021, είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της εκκρεμούσας δεύτερης δόσης, ύψους €85 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βουλή παρατείνει σήμερα το μειωμένο φόρο στα καύσιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα των εγγυητών. ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι εμμένουν στην τροπολογία τους, με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των εγγυητών, μέσω του συστήματος Άρτεμις και του συστήματος του Κτηματολογίου. Όπως πληροφορούμαστε, προ ημερών ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στα κόμματα από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποσύρουν την τροπολογία τους, κάτι το οποίο δεν αποδέχθηκαν. Μάλιστα, οι εισηγητές της τροπολογίας διεμήνυσαν στην κυβέρνηση πως θα επιμένουν μέχρι τέλους εναντίον του νομοσχεδίου, εάν δεν περιληφθούν σε αυτό ασφαλιστικές δικλίδες με τις οποίες θα προστατεύονται οι εγγυητές και δεν θα γίνεται κατάχρηση του μέτρου από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Παράλληλα, εισηγήθηκαν όπως ο έλεγχος γίνεται μέσω άλλων τρόπων, όπως γίνεται με τις τράπεζες και με τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, με τις οποίες υπάρχει πελατειακή σχέση. Στη συζήτηση της Δευτέρας θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με στόχο να βρεθεί λύση, καθώς όσο καθυστερούν να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης θα καθυστερεί επίσης η υλοποίηση των οροσήμων και η καταβολή των υπόλοιπων δόσεων χρημάτων προς τη Δημοκρατία.

Λόγω της κρισιμότητας του θέματος δεν αποκλείεται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, έτσι ώστε τα διάφορα μέρη να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν τη φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλους.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αναμένει ενημέρωση από τις κυπριακές αρχές για τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, θέτοντας ως προϋπόθεση αυτά να εκπληρώνουν τον σκοπό τους, δηλαδή, να εκπληρώνουν ικανοποιητικά τον στόχο της μεταρρύθμισης για αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τροπολογία των τριών κομμάτων, η οποία αποτελεί αγκάθι στην ολοκλήρωση των οροσήμων. Η ΕΕ προχώρησε σε προκαταρτική απάντηση, αναφέροντας πως αυτή εκφεύγει του στόχου για μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.