Εξηγήσεις για τέσσερις Ρώσους ολιγάρχες, στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι φέρονται να έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι και να ελέγχονται σε διάφορες χώρες για δραστηριότητες τους, ζητά η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου. 

Ανάμεσα σε άλλα, η κ. Ατταλίδου ζητά να ενημερωθεί κατά πόσον θα εξεταστεί κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους στην Κύπρο, αν θα τους αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα και γενικά αν εξετάζονται από τις Αρχές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα που επικαλείται η κ. Ατταλίδου, ο ένας φέρεται να αγόρασε νησί στη Φινλανδία, ο δεύτερος αγόρασε βίλα στη Σαρδηνία, ο τρίτος ο οποίος ερευνάται σε τέσσερις χώρες φέρεται να αγόρασε ακίνητη περιουσία €3 εκατ. στην Κύπρο, ενώ ο τέταρτος φέρεται να έστησε εταιρείες στην Κύπρο και σε άλλες χώρες και εναντίον του εξετάζεται πιθανό ξέπλυμα χρήματος.

Πιο αναλυτικά η βουλευτής των Οικολόγων καταγράφει και τα ακόλουθα:

-Έχω πληροφορηθεί ότι Ρώσος ολιγάρχης χρησιμοποιώντας την κυπριακή του ιθαγένεια κατάφερε να ξεγελάσει τις Αρχές της Φινλανδίας και αγόρασε ένα μεγάλο νησί σε μια στρατηγική περιοχή στα ανατολικά της χώρας. 

O συγκεκριμένος ολιγάρχης φέρεται να ελέγχει περίπου το 70% της ρωσικής αγοράς τσιγάρων, κατηγορείται ότι έχει στενές σχέσεις με τη μαφία και τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και GRU (Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών). Λόγω της τεταμένης κατάστασης μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας, το υπουργείο Άμυνας της τελευταίας ελέγχει την αγορά του νησιού, ενόψει του ενδεχόμενου να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Η κ. Ατταλίδου ζητά να ενημερωθεί κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει στην παγοποίηση της πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία του εν λόγω προσώπου και αν προτίθεται να εξετάσει την αφαίρεση της υπηκοότητάς του στη βάση των πιο πάνω ή άλλων πληροφοριών.»

-Έχω πληροφορηθεί ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν κατάσχει βίλα στη Σαρδηνία, που ανήκει σε συγκεκριμένο Ρώσο/Ουζμπέκο ολιγάρχη, στενό συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου, που φέρεται να έχει πολιτογραφηθεί Κύπριος. Φέρεται να έχει εγγράψει εταιρείες στην Κυπριακή Δημοκρατία (φέρεται να πολιτογραφήθηκε Κύπριος).

Η κ. Ατταλίδου ζητά να ενημερωθεί αν όντως αυτός έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση και αν η απάντηση είναι θετική, μέσω ποίου φορέα κατέθεσε την αίτηση.

-Έχω πληροφορηθεί ότι η Διεθνής Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων δημοσίευσε ένα νέο άρθρο σχετικά με τα pandora-papers στο οποίο γίνεται αναφορά σε Ρώσο ολιγάρχη, στενό συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές σε Βέλγιο, Ισπανία, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τόσον αυτός όσον και η σύζυγος και τα δύο παιδιά του, φέρονται να έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του σχεδίου κατ’ εξαίρεση παραχώρησης κυπριακής ιθαγένειας, στο πλαίσιο του οποίου αγόρασε ακίνητη περιουσία ύψους €3 εκατ. στο νησί.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε άλλον ολιγάρχη και τη σύζυγό του, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους συνέστησαν πολύ μεγάλο αριθμό εταιρειών, τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων, κατ’ ισχυρισμόν, γινόταν ξέπλυμα δισεκατομμυρίων ευρώ.