Επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη είναι η αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ποσό πέραν των €370 εκατομμυρίων σε αναπτυξιακά έργα μέχρι το 2024.

«Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει εντοπίσει εδώ και χρόνια την ανάγκη για ενδυνάμωση και στήριξη της υπαίθρου. Επιδίωξη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για την προσέλκυση νέων οικογενειών, επενδυτών και επιχειρηματιών για μόνιμη διαβίωση και επαγγελματική δραστηριοποίηση», ανέφερε ο κ. Καρούσος σε χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ «Ανά-Βιώματα» στη Δορά.

Επεσήμανε ακόμη ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, το 2019, για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, με στόχο να δοθεί πραγματική και ουσιαστική στήριξη στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τουριστικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Όπως είπε, αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των ορεινών περιοχών αποτελεί η βελτίωση των υποδομών του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας και της συνδεσιμότητας των περιοχών αυτών με τα αστικά κέντρα. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκπονεί στην περιοχή της ορεινής Επαρχίας Λεμεσού την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά, συνολικού μήκους 22,5 χλμ, με εκτιμώμενο κόστος €198 εκατομμυρίων. Ο σχεδιασμός του προωθείται σε τρεις φάσεις και οι εργασίες της φάσης Α1 άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του 2023 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τμήματος αυτοκινητοδρόμου μήκους περίπου 3,7 χλμ πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, το προϋπολογιζόμενο ποσό για την τριετία 2022-2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών ξεπερνά τα €370 εκατομμύρια, ποσό αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021.

Παράλληλα, όπως είπε, σημαντικά έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών Κοινοτήτων συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης προς όφελος της ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Σε σχέση με την προβολή και την προώθηση των ορεινών περιοχών, ως τουριστικοί προορισμοί, ο κ. Καρούσος είπε πως μέσω του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Κυβέρνηση έχει εντάξει τέσσερα σχέδια στο Πρόγραμμα «Κύπρος_το Αύριο», με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού και την αύξηση της επισκεψιμότητας στις περιοχές αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, με στοχευμένες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και πόρων, ενισχύουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις με εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, αξιοποιούμε και αναβαθμίζουμε πλήρως τα Ορεινά Αθλητικά Κέντρα και άλλες επιχειρήσεις, με στόχο να ενδυναμώσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται στις ορεινές περιοχές και να καθιερώσουμε τις Κοινότητες της υπαίθρου ως ολόχρονους προορισμούς εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχει καταρτιστεί συγκεκριμένη στεγαστική πολιτική, με τριπλασιασμό των δαπανών για το 2022, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για αναζωογόνηση της κυπριακής υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

«Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει την ιδιοκατοίκηση στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, ιδιαίτερα των νεαρών ζευγαριών και των νέων οικογενειών», κατέληξε ο Υπουργός Μεταφορών.

ΚΥΠΕ